Posjet dvorcima možemo shvatiti kao izlet u prošlost. Otkrijte povijest kraljeva, zavjera i utaja, bogatih i raskošnih garderoba i interijera kao i ljubavnih spletki koje su i danas magično povezane s dvorcima. Otkrijte najljepše dvorce Europe.

Palača u Peni

Sintra Portugal Palácio da Pena-01.jpg
By Photo by CEphoto, Uwe Aranas, CC BY-SA 3.0, 

Smještena na Sintra Planini u Portugalu, palača Pena bila je dom kralja Ferdinanda. Palača je isprva bila mali jeronomitski samostan iz 16. stoljeća (od kojega je ostala samo kapela) koji je potpuno srušen u katastrofalnom potresu koji je uništio Lisabon 1755. godine. Ferdinand II. Portugalski ga je pretvorio u romantičarsku palaču kraljevske obitelji od 1842.-54. godine.

Dvorac Alcazar

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Smješteni u srcu Španjolske nedaleko od Madrida, ovaj dvorac je jedan od simbola Španjolskog turizma. Upravo je ovaj dvorac poslužio kao inspiracija za poznati dvorac – simbol Walt Disneyja.

Dvorac Neuschwanstein

neuschwanstein-castle-germany-disney-40735

Jedan je od najpoznatijih dvoraca i romantičnih prizora na svijetu, te omiljeno turističko odredište. Svi znamo za ovaj dvorac i priče koje kruže o dvorcu. Što kažete na jednu noć sami u jednoj od ovih prostorija? Radije ne!

Dvorac Hohenzollern

Foto: A. Kniesel / Wikipedia
Foto: A. Kniesel / Wikipedia

Nalazi se u Njemačkoj, a datira u davno 1061. godinu. Prvi pisani dokument dvorac spominje već 1267. godine, a iako je prvobitna veličina i uređenje danas nepoznanica, možemo samo pretpostavljati kako je dvorac nekad izgledao.

Dvorac Walzin

Walzin_Castle

Walzin se nalazi u Belgiji, pokraj rijeke i ima brzake na tri strane, što ga je činilo lakim mjestom za obranu. Nalazi se na vrhu stijene te nudi pomalo romantične doživljaje za sve koji ga posjećuju. Gradnja ovog srednjovjekovnog dvorca je započela već u 13. stoljeću, no tek je u 15. privedena kraju.

Dvorac Eltz

Foto: Eltz castle, © Dieter Ritzenhofen, Münstermaifeld
Foto: Eltz castle, © Dieter Ritzenhofen, Münstermaifeld

Ovaj veličanstveni dvorac se nalazi na 70 metara visokoj stijeni okružen šumom u blizini rijeke Moselle. Ukoliko se zaputite u ovaj dvorac doživjeti ćete predivu prirodu koja kao da je iz filma.

Windsor castle

Foto: Photo by DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0
Foto: Photo by DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0

Ovaj dvorac je najstariji dvorac na svijetu koji je isključivo stambenog karaktera. To je dom kraljevske obitelji, a osim što je kraljičina kuća izvan Londona, dio ovog dvorca je otvoren za javnost.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here