Aleppo Citadela / Foto: Vikend Manijaci

Ako volite putovati i inspiraciju tražite u povijesti, možda bi bilo dobro da posjetite jedan od gradova koji su među najstarijima na svijetu. Oni će vam dati dovoljno znamenitosti za istraživanje, a vjerujemo kako nećete pogriješiti odaberete li bilo koji od dolje navedenih gradova.

Jeste li znali kako je nekada davno postojao grad Crocodilopolis, koji je svoje ime dobio zahvaljujući krokodilima koji su se u tom gradu štovali. Ovaj grad bio je smješten na obali rijeke Nil u Egiptu, a osnovan je oko 4000 godina prije Krista. Ovo je zasigurno najstariji grad u Egiptu, danas poznati pod imenom Faiyum.

Bazar u Damasku / Foto: Vikend Manijaci
Bazar u Damasku / Foto: Vikend Manijaci

No, nije Egipat jedina država s jednim od najdulje naseljenim naseljem na svijetu. Vrlo je teško s sigurnošću utvrditi koji grad je najstariji, ali možemo sigurno tvrditi da su oni najstariji gradovi upravo  na području Bliskog Istoka. Tako je primjerice Damask u Sirji jedan od najvećih gradova, za koji mnogi tvrde da je najstariji grad na svijetu u kojem ljudi i danas žive.

Damask se nalazi u Siriji te je ujedno i glavni grad ove države koja se smatra jednom od najstarijih. Iako iza Sirije ne stoji glamurozna povijest kao iza primjerice Egipta, i Sirija ima svoje čari. Danas je na žalost ratno stanje u Damasku te ga nikako nije pametno posjetiti, no čim se situaciji smiri – ovo je grad koji valja vidjeti.

Uz Damask, tu je i Alepo – po nama jedan od najljepših gradova na svijetu koji se može pohvaliti predivnom citadelom u središtu grada. Danas je Alepo jedno od glavnih kulturnih i vjerskih središta Levanta, a njegovo drevno središte je upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji još 1986. godine.

Uz Damask i Alepo, ako krenemo malo istočnije, točnije do Indije, možemo naići na još jedan grad duge povijesti –  Varanasi. Ovaj grad nastao je prema Marku Twainu prije više od 5000 godina, a neki dokazi upućuju na to da je grad stariji, i to za više od 3000 godina.

Tu je i Kirkuk u Iraku, nekadašnja asirijska prijestolnica utemeljena 2200 godina prije Krista u kojoj su i danas vidljivi ostavi nekadašnje slave.  Uz Kirkuk, tu je i Erbil, prijestolnica Iračkog Kurdistana koja je navodno osnovana 6000 godina prije Krista.

I Iran se može pohvaliti sa svojim “najstarijim gradom na svijetu”, a to je prema njima Susa koja iza sebe ima povijest dužu od 6200 godina. No, i ako je ta činjenica istinita, Susa se nikako ne može mjeriti s Damaskom ili nekim drugim gore spomenutim gradom s obzirom na vidljivo manji broj stanovnika koji danas  u tom gradu žive.

Beirut / Foto: Vikend Manijaci
Beirut / Foto: Vikend Manijaci

Među najstarije gradove valja uvrstiti i Jeruzalem i Bejrut, koji se nalaze na Levantu iz Sredozemno more, a koji su osnovani oko 3000 godine prije Nove ere.

Bilo kako bilo, svaki od ovih gradova će vam pružiti nezaboravno iskustvo, i doživljaj koji ćete pamtiti dugo nakon posjeta! Vama želimo sretan put, a svakako nam šaljite svoje doživljaje s putovanja!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here