New York! Cijela ta ideja oko odlaska u daleki New York rodila mi se davnih ’90.ih godina dok je aktualan bio film „Sam u kući“, točnije kada se mali Kevin izgubio u New Yorku. Tada sam imala 12 godina i kao mala djevojčica maštala sam i sanjala da ću i ja jednog dana otići u taj magični grad i doživjeti sve to što doživljava i taj dječak s malih ekrana. Prošle su godine i godine, ali moja želja i moj san nisu jenjavali, nego sam svakom godinom sve više i više imala potrebu i želju otići. I to se i dogodilo ovog ljeta! Nakon uspješnog dobivanja američke vize, za koju preporučam da ukoliko radite, bilo za stalno ili na određeno, obavezno donesete potvrdu o radu s radnog mjesta, a osim toga trebaju vam i 2 slike ne starije od 6 mjeseci, potvrda o uplati vize, koja košta 160$ i naravno važeća putovnica, a cijeli i detaljan postupak možete naći na internet stranici američke ambasade,  kupovine avionskih karata, koje preporučam da tražite na internet stranici www.condor.com i pronalaska smještaja, kojeg pak preporučam da tražite preko Trivaga, trebalo je samo dočekati taj dan polaska! Za mene je to zaista bio DAN D!

New York - putopis - Lana1

Tog ranog jutra 1.8.krenula je moja pustolovina; preko Frankfurta za New York! Let je trajao malo manje od 9 sati. Iako sam ogroman ljubitelj putovanja, prvi put u životu letjela sam tako dugo. Iskreno razmišljala sam si što ću raditi tako dugo u avionu?! No samim ulaskom u avion vidjela sam da je na svakom sjedalu jastuk i dekica, a na svakom naslonjaču mali kompjuter za gledanje filmova, igranje igrica, slušanje glazbe i slično. To mi se jako svidjelo, jer nisam tako nešto očekivala da u avionima postoji! Što se tiče hrane, možete biti mirni, jer stalno stjuardese idu po avionu i nešto nose za pojesti i popiti!

New York - putopis - Lana9

Kada sam sletila na JFK, osjećaj je bio neopisiv. PA JA SAM ZAISTA OVDJE!!! Autobusom (NY Airporter, jer je to najjeftinija varijanta, najviše vam se isplati kupiti odmah povratnu kartu, koja košta 30$) sam otišla do New Yorka City-ja, gdje sam imala smještaj, na samom Times Square-u, u hotelu pod imenom Paramount Hotel! Zaista je bio odličan, veliko predvorje s udobnim foteljama, recepcija, suvenir shop, 4 lifta! A ja sam bila na 6.katu! Moja soba je imala veliki krevet, 5 ručnika u kupaoni, koji se svaki dan mijenjaju, gel za tuširanje, losion za tijelo, šampon, regenerator i sapun, TV, telefon, stol, stolac, ormar, papuče i kućni ogrtač, sušilo za kosu, pa čak i pegla i stol za peglanje. Nakon kraćeg zadržavanja u sobi krenula sam u grad! Samim dolaskom u New York City ostanete zapanjeni ogromnim zgradama, ali i ljepotom nečega što ste do sada vidjeli samo na malim ekranima. Tu sam večer samo kratko prošla po centru, jer sam od puta i ranog ustajanja bila jako umorna, a i trebalo se odmoriti za naredne dane!

New York - putopis - Lana7

Sutradan prvo odredište Kip slobode! Cruiserom smo se odvezli do otoka slobode na kojem se nalazi i kad sam ga ugledala ostala sam skamenjena. Nekoliko puta sam protrljala oči u nevjerici; da li ovo zaista vidim ili sanjam! Ali da, Kip slobode bio mi je sve bliže i bliže! Bila sam toliko uzbuđena i sretna! Osim Kipa slobode na otoku se nalazi i nekoliko restorana, 2 suvenir shopa, no međutim ne preporučam kupovati u njima, jer su jako skupi, s obzirom na mjesto gdje se nalaze. Isto tako možete se i slikati kraj Kipa slobode i kupiti uokvirenu sliku za 12$, što je zaista super, jer ti to ostane za uspomenu!

New York - putopis - Lana11

Dane nakon išla sam u obilazak Central Parka, gdje se na jednom mjestu nalazi i memorijal John Lennonu, koji je ovdje i ubijen, veliki zoološki vrt, divno zelenilo, za šetnju, vožnju kočijom ili za jednostavno ležanje na travi i kako bi Amerikanci rekli chill! Ne možeš zamisliti da se uz tolike građevine i beton ovdje u samom centru nalazi i tako velika zelena površina! Central Park je zaista jako velik i za one koje uživaju u zelenilu, kao ja pravi je odmor za oči! Moja anegdota iz ovog parka je zanimljiva! Uglavnom na jednom dijelu u toku šetnje po parku prišao mi je čovjek, koji je oko vrata nosio zmiju i i prislonio mi ju uz ruku… Da je tada bilo vidjeti i uslikati moju facu… :-) Ja sam se stvarno prepala! A čovjek je mirno rekao ne bojte se, ne će vam ništa. Mislim da, stvarno se nisam bojala… Ostala sam tako i razgovarala s njim, a na kraju razgovora pitao me želite li ju probati staviti oko vrata da vidite koliko je teška? Stvarno ne znam što mi se u tom trenutku motalo po glavi da sam rekla može! I eto stvarno mi nije ništa zmija napravila, a iskreno jako je teška!

New-York---putopis---Lana5

Također neizostavni su bili i muzeji; Metropolitan i Frick Museum u koje nisam ulazila, jer vjerujte mi red je bio toliki da uopće nisam željela gubiti vrijeme na čekanje i Muzej grada New Yorka u kojem sam bila i u kojem se čuvaju vrijedni dokumenti, pisma, stari novac, kipovi i slične stvari vezane uz povijest i nastanak New Yorka.

A kako bi bilo da odeš u New York i ne pogledaš koji mjuzikl na Broadwayu?! Naravno, pogledala sam i mjuzikl „Les Miserables“, prema istoimenoj knjizi Victora Huga. Fantastično kazalište, jako veliko, s udobnim stolcima, dovoljno prostora za noge, suvenir shopom i fast foodom. Glumci, koji su glumili u ovoj predstavi bili su izvrsni, scenografija, kostimografija, orkestar… Jednostavno doživljaj! Naravno da preporučam odlazak na mjuzikl ako se zateknete u New Yorku, a kada kupujete karte obavezno tražite da vam daju najjeftinije, jer moja je koštala 36$, a bila sam smještena u 21 redu od ukupno 48 redova!

New York - putopis - Lana6

Također jedna od “stanica” bila mi je i Empire State Building, kojeg da bi vidio do vrha moraš iskriviti vrat! Ulaskom u zgradu dočekate nekoliko zaštitara, koji ti prije ulaska u lift pregledaju sve što imaš sa sobom. Ali moram priznati da su jako ljubazni i da su Amerikanci općenito jako ljubazan i susretljiv narod. No, vratimo se mi na Empire State Building; vožnja liftom traje svega nekoliko sekundi i onda se nađeš za samo 17$ na “vrhu svijeta”! Pogled je neopisiv; vidiš i Kip slobode i sve dijelove New Yorka, a to su NYC, Brooklyn, Queens, Bronx i Staten Island. Osim toga vide se i rijeke East i Hudson. Ovo svima od srca preporučam, jer ti taj pogled ostane urezan u pamćenje zauvijek!

Također sam posjetila i tvornicu M&M’s bombona, za koju se ne naplaćuje ulaznica i u kojoj osim plišanaca, šalica, magneta, robe i sličnih suvenira možeš i sam kreirati svoje M&M’s bombone i za 11$ ih kupiti i ponijeti sa sobom!

Neizostavan je bio i Disney dućan u kojem sam kupila puno igračaka mojim malim nećacima, a zanimljivost kod tog dućana je da svako jutro u 9h kada se dućan otvara imaju šou s kostimiranim likovima, što je jako slatko, a nakon tog šoua, koji traje 15-ak minuta možeš se i slikati s likovima!

Super stvar je što se i M&M’s tvornica i Disney dućan nalaze na samom Times Square-u!

New York - putopis - Lana8

Što se tiče hrane i općenito hranjenja, preporučam da ne jedete u restoranima na Times Square-u iz vrlo jednostavnog razloga što su jako skupi, a ako odete samo jednu aveniju dalje izbor hrane će biti isti, a cijene daleko niže! Uglavnom računajte da za jedan normalan ručak trebate izdvojiti oko 10$, što zaista nije tako puno.

Što se tiče kave, uvijek tražite malu (birate između male, srednje i velike), jer dobijete 4 dcl kave, srednja je 6, a velika 8dcl. Stvarno na kavama ne šparaju, a isto kao i za restorane odite malo dalje od Times Square-a i proći ćete jeftinije; dolar i pol za kavu!

Osim svih obilazaka „izgubila“ sam se i sama u New Yorku, u hotelu Plaza, kao nekoć Kevin iz filma „Sam u kući“!

Nakon 10 nezaboravnih dana krenula sam puna dojmova natrag u Zagreb! Iskreno emocije se još uvijek nisu slegle, a svima od srca preporučam odlazak u New York, jer I liked to be a part of it in the city that never sleeps!!!!

Lana Kralj

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here