Norhumberland International Dark Sky Park

"Ima jedno mjesto na kojem zvijezde pronašle su dom" mogao bi biti naslov pjesme s Billboardove ljestvice hitova, no nije ni istina daleko od toga. Od kada je Northumberland dobio status Dark Sky Park-a, ovo je područje postalo prvo ove vrste u Europi na kojem su na preko 1500 kilometara kvadratnih zvijezde pronašle svoj dom.

S novim statusom dolazi i novo ime, te će se cijela zona od sada zvati Norhumberland International Dark Sky Park. Ovo je ujedno jedan od najvećih oarkova ove vrste na svijetu, tik uz Death Valley i Big Bend Dark Sky Parks u Americi. 

Ova titula označava da je s određenog područja nebo vidljivo kao nigdje drugdje, te da zvijezde tamo zaista dolaze do svojeg izražaja. Ujedno, zaštićeno je i zbog svoje iznimne važnosti, kako za znanost i prirodu, tako i za edukaciju, kulturnu baštinu i turizam. 

Cijeli proces do dobivanja prestižne titule trajao je čak dvije godine, a opservatorij u skolpu parka je od 2008. godine do danas posjetilo više od 60.000 osoba. 

Pogledajte video i otkrijte zbog čega je ovaj park toliko omiljen među brojnim turistima, a ako ste ljubitelj noćnog neba gdje zvijezde izgledaju kao da ih možete dotaknuti, svakako vam preporučujemo da ga posjetite.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here