Otkrijte zašto je Nin odabran od Liburna u 9 st. pr. Kr. za sjedište i najvažniju luku na Jadranu, zašto je bio važan rimski municipij, zašto je u njemu izgrađen najveći rimski hram na istočnoj obali Jadrana, zašto su ga u srednjem vijeku Hrvati odabrali za prvo političko, vjersko i kulturno sjedište.

Mostić na plaži, autor Boris Kačan
Mostić na plaži, autor Boris Kačan

Danas nosi titulu najromantičnije destinacije u Europi, a turiste privlači iznimno bogatom kulturnom baštinom: rijetkim primjerkom svjetske kulture – jedan Judin Srebrnjak iz  4. st. pr. Kr., ostatci najvećeg antičkog hrama na istočnoj obali Jadrana iz 1. st., kopija krstionice kneza Višeslava iz 9. st., originalni starohrvatski brod Condura Croatica iz 11. st., krunidbena crkva sv. Nikole iz 12. st., čudotvorni kip Gospe od Zečeva iz 13. st. Muzej Ninskih starina, Crkvena riznica Zlato i srebro grada Nina i Muzej soli koji čuvaju predmete iz 3 milenija stare ninske povijesti.

Nin, autor Ivan Čoric
Nin, autor Ivan Čoric

Uz kulturnu baštinu Nin obiluje i dugim pješčanim plažama. Ostala bogatstva Nina su: sol, ljekovito blato, 8 NATURA 2000 staništa, rijetke i endemične biljke te bogati ptičji svijet. Dodirnete li palac kipa Grgura Ninskog  u središtu grada – kaže predaja – osigurali ste sreću jer je uvršten među deset najatraktivnijih svjetskih simbola sreće – morate se uvjeriti.

Nin - starogradska jezgra, autor: Velid Jakupović
Nin – starogradska jezgra, autor: Velid Jakupović

Čarobna oaza pješčanih plaža prostire se u okruženju starog grada u ukupnoj dužini od 8000 m. Često se iste plaže proglašavaju najljepšima u Hrvatskoj. Ninska laguna obiluje povoljnim vjetrovima idealnim za surfanje.  Kraljična plaža, 3 km duga pješčana plaža u Ninskoj laguni, s jednim od najljepših pogleda na Velebit koji ostavlja bez daha, pogodna je za miran odmor posebno za obitelji s malom djecom.

Panorama ljekovitog blata, autor Boris Kačan
Panorama ljekovitog blata, autor Boris Kačan

Legenda o Kraljičinoj plaži

Prvi hrvatski kralj Tomislav, nakon svečane krunidbe došao je na odmor u Nin. Kraljica je obično prilikom boravka u Ninu odlazila na pješčanu plažu u tihoj laguni gdje se nalazilo ljekovito blato. Po preporuci svojih savjetnica svoju je kožu oblagala tim crnim blatom, koja je nakon nekoliko dana blistala novim sjajem. U čitavoj zemlji kraljica je najviše voljela tu plažu. Kralj koji joj se rijetko pridružio na plaži, jedan je dan ostao s kraljicom čitavo popodne. U romantičnom raspoloženju tom prilikom on je izrekao: “Ovo mjesto bit će samo tvoje kada dolazimo u Nin, ovdje želim s tobom provesti bar jedno popodne, ovo je raj na zemlji i ovo je tvoja plaža.“ Kraljičini dvorjani od tada su tu plažu zvali Kraljičina plaža. Svaki put kada je kraljica boravila u Ninu običan puk nije odlazio na tu prekrasnu pješčanu plažu. Taj podatak se do danas prenosio narodnom predajom, a naziv Kraljičina plaža može se pronaći u pisanim izvorima.

Crkva sv. Nikole, autor Ivan Čorić
Crkva sv. Nikole, autor Ivan Čorić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here