Istra je najveći hrvatski poluotok, ali i jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija. Posebno se ističe svojom raznolikošću. U Istri se može pronaći bujna vegetacija, ali i planinski pejzaž, plaže i uvale, ali i strme obale, njive i polja, ali i vinogradi i maslinici. Može se uživati u prekrasnim prirodnim ljepotama, ali i kulturnim znamenitostima. Sve su to bogatstva Istre koja privlače brojne posjetitelje iz godine u godinu.

Iako se Istru najviše veže uz ljetni turizam, ona je jednako lijepa i zimi, ali i pristupačna zbog blage klime. Zimski su mjeseci odličan izbor za posjetiti istarske gradiće i otkriti njihovo kulturno naslijeđe.

Amfiteatar - Pula

Istarske gradove može se podijeliti na one uz obalu i one u unutrašnjosti. Svaki je poseban na svoj način i svaki ima svoju priču. Na Savudriji, najzapadnijoj točki Hrvatske nalazi se i najstariji svjetionik na Jadranu iz 1818. godine. Južno od Savudrije smjestili su se grad turizma i sporta Umag te Novigrad sa srednjovjekovnim zidinama. U Poreču se pak nalazi Eufrazijeva bazilika, vrijedno kulturno blago Hrvatske koje je UNESCO uvrstio među spomenike svjetske kulturne baštine. Tu su i dva poznata turistička gradića Vrsar i Funtana iza kojih slijedi Rovinj, grad svete Eufemije. Na samom jugu Istre nalaze se Pula s jednim od najočuvanijih rimskih amfiteatara u svijetu te Medulin. Nešto su sjevernije pak Labin i Rabac s jednom od najljepših plaža u Istri.

Porec - Autor - Saša Vugrinec (7)

U unutrašnjosti se Istre nalaze pak slikoviti gradići na brežuljcima. Najveći je Pazin, administrativno središte Istarske županije. S druge strane, tu je i Hum, najmanji grad na svijetu. Između njega i Roča smjestila se Aleja glagoljaša, spomen-kompleks posvećen starom pismu glagoljici. Bogati kulturnu baštinu krije i Motovun, a svakako vrijedi posjetiti i Buzet.

Brijuni - Izvor - wwwkamonaodmorcom

Svaki od gradova krije svoju intrigantnu povijest, ali i zanimljivu sadašnjost. Pa tako tijekom cijeli zime možete naići na mnoštvo dodatnih sadržaja duž cijele Istre. U velikom izboru izložbi, koncerta i raznih manifestacija može se pronaći ponešto za svačiji ukus.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here