Glavni gradski trg, Novi Sad

Kada planiramo putovanja, nekako zaobilazimo destinacije koje su istočno od Hrvatske. Primjerice, u Srbiju nikada nismo putovali iako smo čuli da je zaista predivna. Odlučili smo tome stati na kraj i istražiti jednu, zaista hvaljenu destinaciju, Novi Sad.

Kada smo planirali putovanje u Srbiju, znali smo samo da imamo dva slobodna dana, nešto viška novaca i puno volje za upijanjem novih doživljaja. Mnogi prijatelji su nam savjetovali da umjesto Beograda odaberemo Novi Sad, što smo i učinili, i moram priznati danas kako ovo pišem, nismo požalili.

Silvija i selfie stick
Silvija i selfie stick

Smještaj na glavnom gradskom trgu

Nismo bili previše informirani o onome što nas tamo očekuje, no nekako je sve sjelo na svoje mjesto. Kako bi iskoristili maksimalno ono malo vremena što smo imali, odlučili smo se za smještaj u hostelu, i to u strogom centru grada. Odabrali smo Downtown Hostel Novi Sad koji je smješteni doslovno na glavnom gradskom trgu (čak smo imali i pogled na trg), a za koji se ispostavilo da je pun pogodak. Smještaj smo platili 29€ za tri osobe ukupno, a dobili smo veliku sobu s vlastitom kupaonicom. Iako je soba imala ukupno 10 ležajeva, kako smo rezervirali trokrevetnu sobu, bili smo sami u njoj, dakle prodali su nam 10-erokrevetnu sobu po cijenu trokrevetne!

Soba u hostelu - Downtown Novi Sad
Soba u hostelu – Downtown Novi Sad

Po dolasku, u hostelu su nas dočekali Ivana i Miloš, mladi par koji radi u hostelu, a s kojima smo već po dolasku nazdravili s čašicom međimurskog vina. Otkrili su nam što vidjeti, kakav je život mladih u Srbiji i kako zapravo Novi Sad diše. Svakako pohvale ekipi na trudu koji ulažu u svoj posao, jer vidi se da dobro drže sve konce u svojim rukama.

Rezerviraj svoj boravak u Downtown hostelu Novi Sad ovdje.

Hrana o kojoj vrijedi pisati

Od Čakovca do Novog Sada nam je trebalo nešto više od 8 sati, a razlog tome je što smo odabrali staru cestu (Podravsku magistralu), bila je strahovita magla i stali smo na dva sata u Vukovaru kako smo mogli posjetiti Muzej vučedolske kulture (o njemu u zasebnom članku). U Novi Sad smo stigli nešto iza 13 sati, naravno gladni za upoznavanjem grada, ali i za klopom koja je ovdje navodno fenomenalna i jeftina. Jesmo li se usrećili.

Lazin Salaš, Novi Sad
Lazin Salaš, Novi Sad

Ivana nam je savjetovala da posjetimo jedan tradicionalni restoran, no kako je bio krcat, mi smo se odlučili za jedan drugi – Lazin Salaš. Restoran je uređen u nekom domaćem stilu, a upravo takva je i atmosfera u njemu. Ako planirate putovanje u Novi Sad, ovaj restoran je naša preporuka. Naručili smo juhu, roštilj (skoro pola kile mesa po osobi) i salatu, a cijeli račun s pićem je iznosio nekih 220 kuna, što je i više nego pristojna cijena za ono što smo dobili!

Dobro je znati kako u Srbiji kune teško prolaze, već je potrebno promijeniti lovu u dinare. Za 100 kuna dobiti ćete oko 1400 dinara, dok ćete za 10 eura dobiti oko 1200 dinara (dinar više-manje). Mi smo novce razmijenili u jednoj od mjenjačnica nakon prelaska granice (ima ih koliko želite) i tečaj tamo je nešto povoljniji nego u samom centru grada.

Napojeni i siti, krenuli smo u razgledavanje grada. Nismo se previše obazirali na atrakcije izvan centra jer smo odlučili prvi dan provesti na trgu (ima milijun dućana, knjižara i slastičarni), a posjetili smo i neke dućane s garderobom (moram priznati da su cjenovno negdje kao i mi, nisu ništa jeftiniji). Za vrijeme našeg lutanja gradom, primijetili smo kako ulicama šeću neki zamaskirani krampusi, balerine i žene u narodnim nošnjama. Nije trebalo puno da shvatimo kako se upravo taj dan u Novom Sadu održavao Međunarodni karneval, a na našu sreću, vidjeli smo i nekoliko skupina iz Hrvatske od kojih smo odmah prepoznali naše poznate grobničke dondolaše.

Međunarodni karneval, Novi Sad
Međunarodni karneval, Novi Sad

Zabava na svakom uglu

Kako smo u Novom Sadu bili samo jednu noć, htjeli smo je iskoristiti maksimalno. Tako smo nakon ispijanja međimurskog vina, odlučili sreću potražiti u nekom od lokalnih kafića. Iako su nam savjetovali da idemo u dva određena kafića, nismo imali sreće jer su oba bila krcata, pa smo otišli u neki koji je “kao” otvoren prije dva dana. Moram priznati da bi sve bilo ok da nije bilo malo zagušljivo i da u prostoru za 60 ljudi nije bilo nas stotinjak, no sve je to čar provoda. Zaključili smo da nam ipak glazba koja je na svakom koraku ista ne odgovara, a kad spomenemo da je ona Severinina bila jedina melodija koju smo prepoznali, onda znate o kakvoj glazbi je riječ. Navodno ima i puno rock i pop clubova, no jednostavno smo bili preumorni da tražimo naokolo. Sve u svemu, kafića ima i više nego dovoljno i nema smisla pisati imena ni jednog, jer ionako su svi jedan kraj drugog – vidjet ćete i sami.

Međunarodni karneval, Novi Sad
Međunarodni karneval, Novi Sad

Posjet Petrovaradinu

Kada govorimo o turističkim atrakcijama Novog Sada, Petrovaradinska tvrđava je zasigurno atrakcija broj 1. Naime, Petrovaradin je nekadašnji utvrđeni grad uz rijeku Dunav, danas dio užeg gradskog područja Novog Sada. Na prostoru petrovaradinske tvrđave prvo ljudsko naselje postojalo je još 4500. godina prije Krista, ali nakon arheoloških otkrića na samom početku istraživanja povijest ovog prostora pomaknuta je na razdoblje 19.000-15.000 godina prije Krista. Veći značaj tvrđava dobiva opasnošću od Turaka Osmanlija, a nije ni tajna kako je upravo u ovoj tvrđavi često boravio hrvatsko-ugarski kralj Matija Korvin, dok je u Petrovaradinu rođen i poznati general i hrvatski ban Josip Jelačić Bužimski (njegova rodna kuća je ujedno i jedna od atrakcija ovog dijela grada).

Ulaz u Petrovaradinsku tvrđavui
Ulaz u Petrovaradinsku tvrđavui

U petrovaradinskoj tvrđavi smješteni je i Muzej grada Novog Sada koji je jedan od najpoznatijih muzeja Vojvodine. Muzej je posvećen prikupljanju, zaštiti, prezentaciji i interpretaciji višeslojne i multinacionalne kulturne baštine sa prostora Novog Sada i područja koja mu gravitiraju. Muzej ima nekoliko odjela, a najpoznatije atrakcije i postavi muzeja su svakako: Novi Sad od 18. do 20. stoljeća, podzemne vojne galerije, spomen Zbirka Jovan Jovanović Zmaj, zavičajna zbirka Sremski Karlovci, zbirka strane umjetnosti i po meni najbolja atrakcija muzeja – veliki ratni bunar koji se nalazi ispod zemlje. Cijena ulaza u muzej je 300 dinara (nešto više od 20 kuna).

Muzej Novog Sada, Petrovaradinska tvrđava
Muzej Novog Sada, Petrovaradinska tvrđava

S tvrđave se pruža zaista spektakularan pogled na Novi Sad, a ako imate sreće više nego mi i niste u Novom Sadu za vrijeme magle, tada ćete taj pogled moći i doživjeti u punom sjaju.

Galerija fotografija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here