Ako ove zime tražite destinaciju kao iz bajke, ozbiljno razmislite o odlasku u Ličko-senjsku županiju, točnije u Otočac. Zamislite samo buđenje u srcu Gacke doline obavijene snijegom. Jeste li znali da se Otočac prvi put spominje na Bašćanskoj ploči iz 1100. godine? Iako ne svojim pravim imenom, spominje se njegova crkva sv. Mikole (sv. Nikola).

Otočac svakom posjetitelju nudi zaista raznovrstan sadržaj, a kako je vrijeme Adventa, treba spomenuti i bogat adventski program koji je započeo 5. prosinca. Završava 23. prosinca Božićnim koncertom Puhačkog orkestra DVD-a Otočac u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac.

Advent u Otočcu

Adventski program donosi širok spektar sadržaja po svačijem ukusu. Iz programa izdvajamo Međunarodni božićni sajam koji će se održati u sportskoj dvorani Srednje škole Otočac u subotu 16. i nedjelju 17. prosinca. Taj će sajam na jednom mjestu okupiti široku sajamsku ponudu tradicionalnih proizvoda i rukotvorina.

Otočac

Odlična je to prilika za obnovu kućnih zaliha kvalitetnog meda, raznih sireva, suhomesnatih proizvoda, prerađevina od voća i povrća (sve varijante tradicionalne i moderne zimnice), slatkih i slanih slastica, domaćih napitaka, vina i sokova.

Uz to, u nedjelju će sajam posjetiti Djed i Baka Mraz koji će posebno oduševiti one najmlađe. Za njih je organizirana i radionica ”Adventske ručice” na kojoj će moći naučiti kako se izrađuju božićni ukrasi.

Advent u Otočcu - izrada ukrasa

>> Cijeli program Adventa u Otočcu pogledajte ovdje.

Sirane – nezaobilazne postaje Otočca

Ako ste se odlučili ove zime otići do Otočca, posjetite i jednu od dvije sirane u kojima možete kupiti pravi domaći sir. Jedna od njih je i Sirana Runolist sa svojom kušaonicom sira u kojoj se mogu degustirati: krasnarski sir, velebitski, runolist, škripavac i kvalitetna vina.

Uz nju, tu je i sirana Eko Gacka poznata po svojim sirevima kao što su Lički škripavac, Lički polutvrdi sir, Lički ribanac i Lička basa.

Obilazak tradicijskih mlinica i prirodnih ljepota

Savršenu poziciju Otočca možete vrlo lako okrenuti u svoju korist ako volite boravak na otvorenom i pješačenje na nižim temperaturama no obično. Ako poželite  krenuti u obilazak atrakcija na otvorenom diljem gorsko-planinske ili primorske Hrvatske, s ovog ćete mjesta vrlo lako doći do tradicijskih mlinica na Vrilima Gacke.

Iako ih je nekad bilo preko 60, danas ih je tek nekoliko na vrilima u Sincu. Dođite, doživite i osluhnite stoljetni mir starih vodenica. Odlučite li se na posjet, svakako se najavite mlinarima na telefon. Mlinari su Jure Majer (099 831 4381) i Jure Kolaković (0995716940).

Kada se nađete u Gackoj iskoristite trenutak i izaberite iz bogate i raznovrsne ponude ponešto za sebe. Kušajte specijalitete njezine kuhinje i ponesite sa sobom uspomene koje će Vas do sljedećeg susreta podsjećati na Gacku koju ste upoznali i zavoljeli. Više o Otočcu saznajte na www.tz-otocac.hr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here