Pakrac je mali viteški gradić Pakrac koji se nalazi na području Požeško-slavonske županije. Nakon burne prošlosti, sve više privlači pozornost turista i putnika namjernika. Taj je grad poseban po mnogočemu, a ponajviše po kovnici novca koja je postojala od 1256. do 1260., a nakon toga premještena je u Zagreb. Pakračka kovnica jedna je od najstarijih kovnica novca u Hrvatskoj, poznata po slavonskom banovcu. Banovac je bio srednjovjekovni hrvatski novac koji se najviše koristio u Slavoniji. No, s obzirom na kakvoću, koristio se i u Mađarskoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Bosni.

Pakrac je dom narodnoj predaji i vjerovanjima

Vjeruje se kako je na temelju slavonskog banovca nastala hrvatska kuna kao moneta. Naime, prije pojave kovanog novca, kunino krzno koristilo se kao platežno sredstvo, a upravo je lik kune u trku bio na prednjoj strani tog srebrnog novca. S druge strane banovca nalazio se patrijarhalni dvostruki križ s dvije okrunjene glave. Važno je istaknuti kako je danas slavonski banovac pakrački suvenir kojeg svaki posjetitelj na tamošnjim sajmovima može sam iskovati i ponijeti kući za uspomenu.

Najmlađi muzej u Hrvatskoj

Pakrac je poznat i po očuvanom kompleksu vlastelinstva Janković iz 18. stoljeća. Tu je i jedan od najmlađih muzeja u Hrvatskoj – Muzej Grada Pakraca, smješten u objektu Malog dvora – Janković u središtu grada. U muzeju se nalazi arheološka građa koja obuhvaća keramiku i ostale arheološke nalaze sa stare pakračke srednjovjekovne utvrde.

Bogata muzejska ponuda

Etnografska zbirka zastupljena je s narodnim nošnjama, alatima za obradu zemlju i predmetima za svakodnevnu uporabu. Kulturno-povijesnu građu čine razni instrumenti, obrtnički alati, tekstil i stare kuharice. U tom se muzeju nalazi i zbirka školske građe u kojoj je arhiv Učiteljske škole u Pakracu, zatim školske klupe i nastavna pomagala.

Osim tog zanimljivog muzeja, Pakrac je poznat i po Muzeju vojne i ratne povijesti. U njemu se nalaze artefakti iz svih povijesnih razdoblja od Templara, preko turskih osvajanja do Trenkovih pandura. Posebno mjesto u muzeju zauzimaju dokumenti iz Domovinskog rata i moderne Hrvatske vojske i policije. 

Kissing spots za zaljubljene, Omanovac za planinare i izletnike

Dvorište kompleksa Janković nezaobilazno je mjesto za šetače i umjetnike u potrazi za inspiracijom. Ima sadržaja i za parove, pa je na jednom mjestu domišljato postavljena ploča na kojoj piše „This is a good kiss spot“. No, to nije jedina takva ploča u Pakracu. Na još dva mjesta zaljubljeni će pronaći savršen kutak za poljupce i super kadar za selfie.

Pakrac

Ljubitelji prirode neće propustiti omiljeno odredište planinara i izletnika – Planinarski dom Omanovac. Dom je smješten na Psunju iznad Pakraca, na 655 metara nadmorske visine. Nudi mnoštvo mogućnosti za razonodu, a ljeti su najomiljenija izležavanja na atraktivnoj

livadi. Možete predahnuti i uz roštilj, zaigrati nogomet, okušati se u 3D streličarstvu, promatrati paraglajdere ili jednostavno uživati. Ali zaista uživati, i to u pogledu na Moslavinu i Slavoniju te prenoćiti ako želite, jer dom raspolaže sa 40 ležaja.

Autor fotografija i teksta: PR, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, sponzorirano

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here