Foto: Ahmed Mahin Fayaz / Flickr
San Francisco
Foto: Nicolas Raymond / Flickr

 

San Francisco

Najdražesniji grad američke zapadne obale

Najbolji za: kulturu, evente i hranu

Poznat po brdima, potresima i kao utočište američkih liberalaca, San Francisco i dalje privlači njemu srodne duše, te željno prihvaća sve pridošlice u njedrima svoje kulturuloške raznolikosti. Ako vam treba dodatni poticaj za posjetu San Franciscu ovaj grad ima dodatni as u rukavu, 34-ti Američki kup dolazi u magloviti grad i velike promjene i nadogradnje su pokrenute uzduž njegove obale.

Amsterdam
Foto: Lies Thru a Lens / Flickr

 

Amsterdam

Šarmer zlatnog doba spreman za zabavu

Najbolji za: kulturu, evente i hranu

Stariji dijelovi grada ispresjecani su kanalima (nizozemski: gracht), na kojima su brojne stare građanske kuće. Ima oko 160 kanala koji dijele grad na oko 90 otočića. Po tome se uz njega često veže naziv “Venecija sjeverne Europe”. Amsterdamski kanali iz 17. stoljeća su upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi, kao i obrambena linija Amsterdama (1880.-1920.).

Indija
Foto: LASZLO ILYES / Flickr

 

Hyderabad

Stari grad koji vraća svoju slavu

Najbolji za: kulturu, hranu i dobivenu vrijednost za novac

Hyderabad je nekad bio glavni grad prljavo bogate kneževine.  Nakon proglašavanja Indijske neovisnosti mnogi vrtovi za opuštanje su rasprodani, pregrađeni ili porušeni i stvarno morate imati oštro oko da biste zamjetili stare ljepote grada. No nedavno je obnovljeno nekoliko starih zdanja je obnovljeno uključujući i Falaknuma palaču.

Ta palača obnovljena je u hotel s čak sedam zvijezdica od strane Taj grupacije i predstavlja pravu vremensku kapsulu. Nekoliko spomenika i građevina su samo ušminkani, ali sam grad i mnoge njegove arhitetektonske značajke su još daleko ispod radara. Elegantana i procvala, ali opet trošna i neotkrivena, Hyderbadska stara jezgra žudi za otkrivanjem.

Foto: Jonathan Kos-Read / FLickr
Foto: Jonathan Kos-Read / FLickr

 

Peking

Grad na pragu veličanstvenosti

Najbolji za: Kulturu, dobivenu vrijednost za novac i hranu

Peking je postao kulturološko i umjetničko središte Kine. Iako se Olimpijkse ige u 2008. godini sada već čine kao daleka prošlost njihov utjeca još uvijek se vidi na licu Pekinga. Ulični znakovi još uvijek su na engleskom jeziku, a mnogo arhitektonskih čuda ostalo je rasuto je po gradu. Od nedavno od Pekinga do Šangaja vlakom se može doći za impresivnih 5 sata.

Danas, Peking vješto balansira između brzo rastuće populacije i mnoštva njezinih subkultura. U zraku se može doslovno opipati promjena, ali nitko ne zna što da očekuje. Trenutačno Kina je na vrhuncu svoje slave i jednoga dana netko će pogledati u prošlost i reći kako je u ovom gradu sve počelo.

Foto: Ramón / Flickr
Foto: Ramón / Flickr

 

Puerto Iguazú

Puno više od samo slapova

Najbolji za: Obitelj, aktivnosti i avanturu

Sad je već službeno. Port de Iaguzú je uvršten u novih sedam svijetskih čuda biranih izborom na globalnoj razini u 2011. Ovi slapovi, smješteni uzduž Argentinsko – Brazilske granice, još nisu doživjeli svoj turistički vrhunac što je dobra vijest za Puerto Iaguzú koji će imati veliku korist od njih u budućnosti. Iaguzú, kako ga mještani nazivaju, neće vam ostati u pamćenju samo po svom slapu. O ne, u gradu se nalaze neki od najboljih hotela, te wellnesa u zemlji, a da ne spominjemo predivne ture po okolici.

Naslovna fotografija: Ahmed Mahin Fayaz  / Flickr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here