Iako mnogi misle da su piramide popularne samo u Egptu, realnost je daleko zanimljivija. Gotovo svaka država antičkog svijeta može se pohvaliti barem jednom piramidom, a mi smo za Vas odabrali samo neke, za koje vjerujemo niste znali!

El Tajin u Meksiku

Foto: Jami Dwyer - El Tajin
Foto: Jami Dwyer – El Tajin

Grad El Tajinje od oko 600. godine, a osobito od propasti Teotihuacan Carstva, bio najvažnije središte sjeveroistočne Mezoamerike. Ime je dobio po totanačkom bogu munja, kiše i groma, a bio je glavno totonačko središte u planinama Papanteca. Najpoznatija građevina grada je svakako poznata piramida zbog koje je grad uvršten na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine.

Cestijeva piramida u Italiji

2180484980_b379bf14d4_b

Nalazi se na presjeku dvaju važnih rimskih putova, piramida je izgrađena između 18. i 12. godine prije Krista kao grobnica Gaiusa Cestiusa, važnog rimskog magistrata. U unutrašnjosti se nalazi grobnica, jednostavna cjevasta udubina duga 5,95, široka 4.10  i visoka 4,80 m. Kada je ponovno otkrivena 1660. godine komora je sadržavala freske, koje je zabilježio Pietro Santi Bartoli, ali one do danas nisu očuvane. Grobnica je najvjerojatnije opljačkana u antici, tako da osim freski, u njoj nije pronađeno ništa.

Nubijske piramide (današnji Sudan)

Foto: Flickr / Jeffery Wong -Nubian Pyramid Desert Trip
Foto: Flickr / Jeffery Wong -Nubian Pyramid Desert Trip

Iako nisu stare kao one u Egiptu, piramide u Sudanu su brojnije, te ih prema istraživanjima ima čak 223. Tri su značajna nalazišta piramida u Nubiji. Prva dva potječu iz napatanskog razdoblja Kušitskog Kraljevstva (900. g. pr.Kr. – 295. g. pr.Kr.) i nalaze se u el-Kurruu i Nuriju, a treće je iz merojskog razdoblja (295. g. pr.Kr. – 320. g.) i nalazi se u Merou. Svim nubijskim piramidama zajedničko je da su izgrađene na povišenom terenu, a po izgledu i načinu gradnje razlikuju se od egipatskih. Sve piramidalne grobnice u Nubiji su opljačkane još u antičko vrijeme, ali zidni reljefi sačuvani u grobnim kapelama otkrivaju da su njihovi kraljevski stanovnici bili mumificirani (baš kao u Egiptu), ukrašeni nakitom i ostavljeni da počivaju u drvenim kovčezima.

Japanske podvodne piramide

728487464_da200a5fc1_o

Najveća podvodna struktura koja je dosada otkrivena u Japanu se nalazi u neposrednoj blizini otoka Yonaguni na 35 metara dubine. Dugačka je 80 metara, široka 30 metara i visoka oko 15 metara. Na građevini nisu pronađeni unutrašnji prolazi ili prostorije, no, očito da nije riječ o vojnim utvrdama već o građevinama ceremonijalnog karaktera. Prema mnogima, ovu piramidu izgradio je narod pod nazivom Mu, koji je živio na ovom području (između Japana, preko Mikronezije i Polinezije do obala Uskršnjih otoka) kada na tom području još nije bilo vode (već velika zelena površina). Kronološki gledano, Mu je najstarija poznata i spiritualno najrazvijenija civilizacija na sviejtu.

Teotihuacán u Meksiku

Foto: Flickr // José Luis Ruiz - Panorámica de Teotihuacan
Foto: Flickr // José Luis Ruiz – Panorámica de Teotihuacan

Teotihuacán se nalazi u meksičkoj saveznoj državi México, samo 45 km sjeveroistočno od Mexico Cityja. U njemu se nalaze neke od najvećih piramida i stambenih kompleksa pretkolumbovske Amerike, organiziranih oko slavne “Avenije mrtvih”, s dobro sačuvanim zidnim slikama i jedinstvene narančaste lončarije koja se proširila cijelom Srednjom Amerikom. Zbog toga je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi 1987. godine. Najpopularnije građevine su Piramida Mjeseca, Palača pernatog leptira te  Piramida Sunca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here