Foto: Tambako The Jaguar - Austrian sunset

Jeste li ikada razmišljali o odmoru malo drugačije vrste. Umjesto obale odabrali planine i umjesto kupanja u moru poželjeli udahnuti čisti planinski zrak? Planinariti od kolibe do kolibe i dan za danom osjetiti slobodu iznad dolina – visinski putovi Austrije pružaju raznolik program, bilo za planinarske amatere ili za zaklete alpiniste. Za vas smo odabrali neke od najljepših tura koje će vaše planinarenje u Austriji učiniti nezaboravnim.

Posjetite Tirol

Tirol je jedno od najpopularnjih planinskih odredišta Austrije, a čak 9 koliba nalazi se na poznatom ledenjaku, u kojima možete pronaći svoje utočište. Uzduž potoka koji spokojno žubore, pokraj vodopada koji huče i idiličnih planinskih jezera ruta vodi kroz netaknuti visokogorski krajolik planinskoga lanca Stubaier Alpen. Na pojedinim etapama te potpuno visokogorske ture, koje jednim dijelom zahtijevaju i siguran korak, planinari pješače na nadmorskoj visini od 2200 metara naviše. Na putu između koliba Neue Regensburger Hütte i Dresdner Hütte prelaze prijevoj Grawagrubennieder (2880 m), najvišu točku tog visinskog puta. Planinarskim sportašima s iskustvom nudi se, primjerice, sporedna tura do vrha planine Trögler (2902 m).  Više o ovoj turi potražite na  www.stubaier-hoehenweg.at.

Pokrajina Salzburg: od jedne do druge alpske livade

Ovaj planinski put lako je dostupan s više lokacija, a svojom ukupnom dužinom povezuje čak 25 mjesta regije pongau. Posebno zanimljiv mlađim planinaraima, dijeli se u pet etapa, a čak devedeset posto 350 kilometara duge relacije planinarskog puta Salzburger Almenweg protječe na umjerenoj visini od 1000 do 2000 metara. Put, omeđen sa 120 otvorenih planinskih koliba, jedinstveno je obilježen: znak raspoznavanja je plavi gorčac (encijan). Više informacija potražite na  www.salzburger-almenweg.at.

Tirol: Adlerweg-Schnuppern kod Imsta

Na 280 kilometara i 23 etape proteže se glavna os visinskoga puta Adlerweg („Orlovski put“) između mjesta St. Johann u Tirolu i St. Anton na prijevoju Arlberg. Tko želi upoznati makar nekoliko dionica, neka šatore podigne, primjerice, u regiji Imst-Gurgeltal. Alpske livade u cvatu, planinski potoci koji žubore i snježna polja koja prkose otapanju pružaju intenzivan doživljaj prirode. Uz nešto sreće mogu se ugledati ptice snježnice, divokoze, svisci, jeleni ili žutokljune galice. Više informacija potražite na www.imst.at.

Koruška/Istočni Tirol: Friedensweg

Posebnost Koroške i Istočnog Tirola je ta što možete malo baciti oko na Italiju, pa onda ne dugo nakon Italije na Austriju. Ovaj visinski put dužine oko 150 kilometara kreće se uzduž granice između Austrije i Italije, a ukupna ralcija označena natpisima kao npr. put broj 183, možete se savladati u osam do jedanaest dnevnih etapa. Ako trebate odmor, tu je na raspolaganju čak 11 planinskih koliba koje će vam rado otvoriti svoja vrata.Više informacija potražite na www.tirol.at.

 Foto: Tambako The Jaguar on Flickr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here