Ulaz u kuću / Foto: Vikend Manijaci

Svi oni koji ste bili u Nizozemsku ili planirate svoje putovanje u Amsterdam, kuća Rembrandta van Rijna je svakako jedna od turističkih atrakcija koje morate posjetiti. Naime, Rembrandt je nizozemski slikar svjetskog glasa koji je živio i djelovao u davnom 17. stoljeću, a po mnogima, upravo je on jedan od najsnažnijih i najsvestranijih ličnosti u Nizozemskoj.

Neke od njegovih najpoznatijih slika su svakako “Noćna straža” koja se pozorno čuva u amsterdamskom Rijksmuseumu, “Saskia kao Flora” koja krasi interijer Nacionalne galerije u Londonu i njegov poznati autoportret koji se čuva u Beču u Kunsthistorisches muzeju.

Kuhinja u čijem središtu je ogromni kamin na drva / Foto: Vikend Manijaci
Kuhinja u čijem središtu je ogromni kamin na drva / Foto: Vikend Manijaci

Iako osobno nisam pretjerani ljubitelj umjetnosti, o Rembrandtu sam puno učio kako u školi, tako i privatno. Posjetio sam njegove izložbe više puta, a prvi puta mi je ostao u sjećanju kada sam posjetio njegovu izložbu u Beču, još prije više od deset godina. Njegov zanimljivi, pomalo mistični i tamni stil svakoj slici daje dozu misterija, a upravo me to najviše oduševilo kod njegovih djela. No, ovaj članak nije posvećen Rembrandtovim djelima, već jednoj drugoj turističkoj atrakciji – njegovoj kući u centru Amsterdama.

Spavaća soba poznatog umjetnika / Foto: Vikend Manijaci
Spavaća soba poznatog umjetnika / Foto: Vikend Manijaci

Naime, kako smo planirali svoje putovanje u Amsterdam, naišli smo na informaciju kako se upravo tamo nalazi i kuća poznatog umjetnika koja je danas u funkciji muzeja, pa je bilo jedino logično da je i posjetimo. Moram priznati da iako mala, kuća je interesantna i daje lijep uvid u Rembrandtov život, ali i svakodnevicu 17 stoljeća. Prostire se na tri kata, a po meni osobno, najinteresantnije prostorije su kuhinja u prizemlju, umjetnikova spavaća soba kao i umjetnikov atelje koji čuva brojne eksponate koji su u svoje vrijeme bili u funkciji motiva.

Soba s eksponatima / Foto: Vikend Manijaci
Soba s eksponatima / Foto: Vikend Manijaci

Rodna kuća se nalazi u samom središtu grada, točnije u blizini Operahausa na adresi Jodenbreestraat 4, Amsterdam, a ulaznicu za muzej ćete platiti svega 13€. Osigurani vam je popust od 3€ ako ste korisnik ISIC kartice, a ako s vama idu djeca od 6 do 7 godina za njih ćete platiti svega 4€.

Galerija fotografija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here