Svatko tko po prvi puta odlazi u Slavoniju, očekuje jedno, a to su zlatna prostranstva i poljane naše najistočnije regije. No, realnost je sve samo ne ravna. Mi smo se odlučili za posjet jednom slavonskom parku prirode, a koji je ujedno i jedini geopark u Hrvatskoj pod UNESCO zaštitom. Što smo tamo otkrili, oduševilo nas je i totalno je ispunilo sva naša očekivanja, koja su već prije dolaska bila visoka.

Trg geoparkova ispred upravne zgrade Parka prirode Papuk / Foto: Vikend Manijaci
Trg geoparkova ispred upravne zgrade Parka prirode Papuk / Foto: Vikend Manijaci

Mi smo svoj posjet započeli posjetom prihvatnom centru Parka Prirode Papuk koji se nalazi u naselju Velika podno samog Papuka. Naime, ispred zgrade, bila su parkirana vozila na električni pogon (neka i na hibridni), a koja čine službena vozila parka i kojima se služe rangeri i čuvari parka. Tu je i stanica za punjenje električnih automobila, što me u potpunosti zaintrigiralo jer već po tome sam vidio način razmišljanja osoba koje rade u parku te sam zaista stekao dojam kako je ovo više od službene institucije – to su ljudi kojima je zaista stalo!

Električna punionica kod upravne zgrade Parka prirode Papuk / Foto: Vikend Manijaci
Električna punionica kod upravne zgrade Parka prirode Papuk / Foto: Vikend Manijaci

Opći podaci

Park prirode Papuk smjestio se u gorskim šumskim predjelima planine Papuk. Zbog vrijednog geološkog nasljeđa 2007. godine postao je dijelom europske i svjetske mreže geoparkova, a samim time i prvi geopark u Hrvatskoj. Više o geoparkovima možete saznati na Trgu geoparkova koji se smjestio nasuprot upravne zgrade Parka prirode Papuk. Zbog svojih geomorfoloških, klimatskih i vegetacijskih karakteristika Park prirode Papuk odlično je prirodno stanište za brojne biljne i životinjske vrste. Park je površine 336 kilometara kvadratnih i rasprostire se preko Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Najviši vrhovi Parka su Papuk sa 953 metara nadmorske visine i Ivačka glava sa 913 metara nadmorske visine.

Predivne šume Papuka / Foto: Vikend Manijaci
Predivne šume Papuka / Foto: Vikend Manijaci

Kada posjetiti?

Park prirode Papuk pruža velike mogućnosti rekreacije i savršeno je mjesto za aktivan odmor. Zbog svojih karakteristika pogodan je za posjetiti tijekom svih godišnjih doba, tako se planinarenjem i šetnjom može uživati u parku bez obzira na doba godine. Ljeti je park idealan za one koji se vole kupati pošto se unutar parka nalaze bazeni u Velikoj i Orahovačko jezero koji su ljeti izvrsna mjesta za osvježavanje i kupanje.

Dolazak na Park prirode Papuk / Foto: Vikend Manijaci
Dolazak na Park prirode Papuk / Foto: Vikend Manijaci

Ako ste se namjerili na planinarenje ili šetnju kroz park svakako bi bilo dobro da ranije provjerite vremensku prognozu te sukladno njoj prilagodite svoj izlet u park. Centar za posjetitelje nalazi se u Velikoj i ujedno je glavni ulaz u Park prirode. Ulaznice se kupuju u Centru za posjetitelje po cijeni od 20 do 25 kuna.

Što vidjeti?

Na prostoru Parka nalazi se nekoliko područja koja imaju veći stupanj zaštićenosti od ostalih dijelova parka. Zbog svojih neuobičajenih značajki koje ih manifestiraju jedinstvene u području, regiji ili čak šire dobili su poseban status. Jankovac je zaštićena Park – šuma zbog izuzetnih prirodnih ljepota, a u njoj je izgrađena ‘Grofova poučna staza’ koja prolazi najljepšim dijelovima Park šume.

Šetnica oko jezera na Jankovcu / Foto: Vikend Manijaci
Šetnica oko jezera na Jankovcu / Foto: Vikend Manijaci

Rupnica se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Parka kraj mjesta Voćin a riječ je o jedinstvenom geološkom spomeniku prirode. Kao rezervat šumske vegetacije, na površini od 8 hektara, zaštićen je dio pod nazivom Sekulnička planina. Riječ je o 150 godina staroj šumi bukve i jele.

Predivna priroda okružuje jezera / Foto: Vikend Manijaci
Predivna priroda okružuje jezera / Foto: Vikend Manijaci

U Parku prirode Papuk još su posebno zaštićeni Stari hrastovi i staništa tise kao posebni spomenici prirode. Starost hrastova procjenjuje se da je između 400 i 500 godina a tise, koje su se nekada rasprostranjivale po cijelom Papuku, danas rastu samo na 0,72 ha površine.

Na Jankovcu se nalaze dva jezera, na jednome je moguće za svega 25 kuna iznajmiti kanu za vožnju jezerom / Foto: Vikend Manijaci
Na Jankovcu se nalaze dva jezera, na jednome je moguće za svega 25 kuna iznajmiti kanu za vožnju jezerom / Foto: Vikend Manijaci

Park prirode Papuk bogat arheološkim lokalitetima i spomenicima kulture – povijesne baštine koji ukazuju na kontinuitet naseljavanja ovih prostora još od mlađeg kamenog doba.

Što raditi?

Planinarenje, šetnja, biciklizam neke su od osnovnih aktivnosti koje svakodnevno privlače zaljubljenike u prirodu. Brojne planinarske staze omogućuju posjetiteljima šetnju slikovitom prirodom koja je privlačna u svako godišnje doba. Ljeti je park idealno mjesto za one koji žele pobjeći od užarenog gradskog betona i osvježiti se u hladovini šume i bazenima s termalnom vodom ili u Orahovičkom jezeru.

U suvenirnici na Jankovcu potražite više informacija o aktivnostima unutar Parka Prirode / Foto: Vikend Manijaci
U suvenirnici na Jankovcu potražite više informacija o aktivnostima unutar Parka Prirode / Foto: Vikend Manijaci

Iako park nema uređenih staza za skijanje, zaljubljenici u snijeg zimi mogu pronaći nekoliko mjesta na kojima mogu uživati u zimskim aktivnostima, sanjkanju ili samo u šetnji. Svi zaljubljenici u penjanje po stijenama rado dolaze u Park prirode Papuk zbog penjališta Sokoline koje omogućuje bavljenje športskim penjanjem.

Kako doći?

Do Parka prirode Papuk može se doći kroz nekoliko karakterističnih ulaza. Bilo da dolazite automobilom, autobusom, kamperom, motociklom ili pješice ući u Park možete sa sjeverne strane gdje postoje tri važnija ulaza – Voćin, Slatinski Drenovac i Orahovica, te s južne strane gdje je najznačajniji ulaz onaj u mjestu Velika.

Uskoro će na području parka prirode biti otvoren i prvi kamp u Slavoniji / Foto: Vikend Manijaci
Uskoro će na području parka prirode biti otvoren i prvi kamp u Slavoniji / Foto: Vikend Manijaci

Na području Virovitičko-podravske županije postavljena je smeđa signalizacija duž Podravske magistrale koja vas usmjerava prema navedenim ulazima. Ako dolazite autocestom Ivanja Reka – Lipovac iz smjera Zagreba izlazite na izlazu Nova Gradiška odakle preko Požege dolazite u Veliku. Ako dolazite iz pravca Vinkovaca izlazite na izlazu Lužani pa preko Pleternice dolazite u Veliku odakle vas putevi dalje vode do raznih izletišta na planini.

Što odjenuti i obući?

Ovisno o tome koju vrstu aktivnosti ste odabrali tome biste trebali prilagoditi svoj tip odjeće i obuće. Tako ako idete samo na osvježavanje i kupanje gležnjače vam neće biti potrebne, no ako idete na planinarenje i pješačenje onda su vam čvrste i nepropusne gležnjače neophodne. Kako to zna biti čest slučaj nikako se nemojte upuštati u planinarenje i pješačenje u platnenoj obući ili japankama. Kako je riječ o planini tako se i vremenski uvjeti jako brzo mijenjaju stoga se najbolje odjenuti slojevito ili pak u ruksaku ponijeti nekoliko komada odjeće više.

Kako se ponašati?

Kako je područje Parka prirode Papuk zaštićeno temeljem Zakona o zaštiti prirode svi posjetitelji obavezni su se pridržavati pravila ponašanja i surađivati s osobljem Parka, a sve kako bi se očuvale izvorne biološke, geološke i kulturne vrijednosti zaštićenog prostora. Stoga nikako ne smijete oštećivati drveće, grmlje ili trgati cvijeće i ostalo bilje. Ne smijete uznemiravati, hvatati, loviti ili ubijati životinje ili uništavati njihova gnijezda i staništa. Zabranjeno je logorovanje i paljenje vatre i ognjišta, osim na za to predviđenim mjestima, a otpatke je potrebno odlagati na za to predviđena mjesta. Zabranjeno je zagađivanje vodotoka i kupanje u jezerima. Obavezno je kretanje po naznačenim stazama, a ljubimci uvijek moraju biti na povodcu.

U parku prirode Papuk smo upoznali i direktora turističke zajendice Tomislava Delića, kao i djelatnike Javen ustanove parka prirode Papuk koji su nas upoznali sa svim pravilima ponašanja, kao i realiziranim te budućim projektima / Foto: Vikend Manijaci
U parku prirode Papuk smo upoznali i direktora turističke zajendice Tomislava Galića, kao i djelatnike Javne ustanove parka prirode Papuk koji su nas upoznali sa svim pravilima ponašanja, kao i realiziranim te budućim projektima / Foto: Vikend Manijaci

Gdje prespavati?

Unutar samog Parka postoje dva prenoćišta. Jedno od njih je prenoćište HEP NOC koji u sklopu ima restoran Mališčak sa 72 ležaja. Restoran Mališčak nalazi se na južnim obroncima planine Papuk u mjestu Velika. Drugi smještaj unutar samog parka je u planinarskom domu Jankovac. Sam planinarski dom smješten je u samom srcu Parka, otvoren je svakodnevno a raspolaže sa čak 64 ležaja.

Planinarski dom na Jankovcu pruža privatne ali i zajedničke sobe / Foto: Vikend Manijaci
Planinarski dom na Jankovcu pruža privatne ali i zajedničke sobe / Foto: Vikend Manijaci

Gdje i što jesti?

Navedeni restoran Mališčak i planinarski dom Jankovac raspolažu vlastitom kuhinjom u kojoj, za svoje posjetitelje, spremaju lokalne specijalitete od divljači ili jela od svježe pastrve.

Randžer / Foto: Vikend Manijaci
Randžer na ručku u planinarskom domu na Jankovcu / Foto: Vikend Manijaci

No kako se nalazite unutar šume najbolje bi bilo da sa sobom ponesete nešto za pojesti pošto nikada ne znate koliko će vam vremena trebati da dođete do prvog restorana. Isto tako dobro bi bilo da sa sobom uvijek imate nekoliko bočica vode kako vam se ne bi dogodila da negdje na pola puta ostanete bez nje.

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali logo-tzpsz2

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here