12.10.2015, Dvorac Kutjevo

Za vinoljupce

Vinoljupci neće propustiti Kutjevo, najtrofejnije hrvatsko vinogorje na svjetskim ocjenjivanjima vina. S 800 hektara pod vinovom lozom, ovo je najveće vinogorje Požeško-slavonske županije, a uz njega se veže jedna zanimljivost! Paralela 45,3 koja prolazi Kutjevačkim vinogorjem proteže se i značajnim svjetskim vinorodnim područjima – Istrom, Piemontom, Val du Rhoneom, Boredeauxom i Oregonom.

Foto: TZ Požeško slavonske županije

Prema legendi u 18 . stoljeću su carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk, punih sedam dana proveli u kutjevačkom podrumu uživajući u ljubavnoj moći njegovih vina. O tome svjedoči udubljenje u središtu kamenog stola koji potječe iz 1232., iste one godine kada su cisterciti izgradili ovaj najstariji vinski podrum u Hrvatskoj.

Cesta ruža i vina  

Iz središta Pleternice vodi Cesta ruža i vina. Uživat ćete u prekrasnom prizoru na nepregledne vinograde rascvjetanih ruža, graševine i sivog pinota. Iako će vam se učiniti da ruže u vinogradima imaju dekorativnu ulogu, vinogradari će vam objasniti da je to cvijeće vrlo osjetljivo na pepelnicu i prvo reagira na njezine simptome.

Cesta će vas odvesti do vrha brda Starac i kapelice Sv. Petra s pogledom na pleterničke ravnice i šumu. Legenda kaže da je u 19. stoljeću  Pleternicu posjetila madam Clicquot, vlasnica poznate svjetske šampanjske kuće.

Foto: arhiv TZ Požeško slavonske županije

Toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima da je po povratku u Francusku Pleterničanima poslala lozu. U njezinu čast jedan od pleterničkih brežuljaka dobio je ime Klikun, po načinu na koji su mještani izgovarali prezime Clicquot.

Stazama lipicanaca i kune 

Krenete li od zapada prema istoku “Stazama lipicanaca i kune” doći ćete u Lipik, grad poznat po izvorima termalne vode i veličanstvenim konjima lipicancima, te Pakrac u kojem razgledajte očuvani kompleks vlastelinstva Janković iz 18. stoljeća.

Foto: Vikend Manijaci

Čini se da je upravo pakračka kuna, koja se kovala u kovnici novca još 1256., bila inspiracija današnjem hrvatskom novcu. Banovac je bio srebrni novac koji je na prednjoj strani imao kunu u trku, a na naličju patrijarhalni križ s dvije okrunjene glave.

Posjet Pakracu savršena je prigoda da iskujete svoj primjerak Slavonskog banovca te ponijeti kući jedinstveni suvenir.

Za ljubitelje prirode i aktivnog odmora

Posjet Parku prirode Papuk razbit će sve predrasude o Slavoniji kao nepreglednoj ravnici. Odaberete li laganu šetnju, planinarenje ili vožnju biciklom oduševit će vas planinski masiv Papuka koji uz zapadni dio Krndije čini jedinstvenu oazu u srcu Slavonije.

Foto: TZ Požeško slavonska županija

Uživat ćete u hladovini njegovih gustih šuma, predah potražite u Planinarskom domu Jankovac u istoimenoj šumi, a na obodu Papuka otkrit ćete čak osam srednjovjekovnih fortifikacijskih gradova, među kojima se ističe Velički grad iz 13. stoljeća smješten sjeverno od Velike, glavnog ulaza u Park prirode.

Središte županije i Zlatne doline

Zbog kulturne i gospodarske važnosti, Požega je u 19. stoljeću dobila ime „Slavonska Atena“. Njezin najljepši dio je jedinstveni barokni Trg Svetog Trojstva s lukovima i zavjetnim spomenikom kugi iz 1749., crkvom sv. Lovre s freskama iz 14. stoljeća, zgradama isusovačkog kolegija i prvom zgradom Gimnazije iz 18 stoljeća.

Foto: TZ Požeško slavonska županija

Da se u ovom kraju oduvijek dobro jelo svjedoči i projekt U želji da sačuva što više starih jela, Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega osmislio je projekt Muzej u loncu Gradskog muzeja s tradicijskim jelima slavonske kuhinje s kraja 19. i početka 20. stoljeća poput vinogradarskog ćevapa, vajnsupe, požeških pijanaca, trganaca…

Najljepši pogled na Požegu i Požešku kotlinu pruža se sa Sokolovca, slavne uzvisine s koje je fra Luka Ibrišimović Sokol potjerao Osmanlije iz Požege.

Više informacija potražite na tzzps.hr

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb malilogo-tzpsz2

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here