Požeško-slavonska županija mjesto je vrijedno istraživanja. Županija je to u kojoj stanovništvo voli živjeti, a turisti se uvijek vratiti. Donosimo vam nekoliko zanimljivosti i nezaobilaznih postaja pri istraživanju županije.

Požeško-slavonska županija zanimljiva je za istraživanje

Sovsko jezero u istočnom dijelu Požeško-slavonske županije na području Čaglina jedini je ostatak nekadašnjeg Panonskog mora. To nije jedina zanimljivost vezana uz ovu županiju. Paralela 45,3 koja prolazi Kutjevom, najtrofejnijim hrvatskim vinogorjem, proteže se poznatim svjetskim vinorodnim područjima – Istrom, Piemontom, Val du Rhoneom, Boredeauxom i Oregonom.

Najstariji podrum u Hrvatskoj

U Kutjevu je i najstarijih podrum u Hrvatskoj. Izgradili su ga cisterciti 1232., a u njemu su navodno carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk 1741. proveli punih sedam dana, uživajući u ljubavnoj moći njegovih vina. O njihovoj avanturi i danas svjedoči udubljenje u središtu kamenog stola, koje jednim dodirom ispunjava sve ljubavne želje.

Požeško-slavonska županija

Sigurno niste znali da je Klikun, jedan od najpoznatijih pleterničkih brežuljaka dobio ime po udovici Clicquot, istoj onoj dami koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima. Kažu da je Madam Clicquot  na putu u Petrograd posjetila Pleternicu i toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove.

Požeško-slavonska županija

Inspiracija za današnji hrvatski novac

Jeste li znali da je slavonski banovac, koji se kovao u najstarijoj hrvatskoj kovnici novca još 1256., bio inspiracija današnjem hrvatskom novcu. Taj srebrnjak na prednjoj je strani imao kunu u trku, a na naličju patrijarhalni križ s dvije okrunjene glave. U Pakracu i danas možete iskovati svoj primjerak slavonskog banovca te ponijeti kući jedinstveni suvenir.

Požeško-slavonska županija

Ima tu i luksuza…

I za kraj zanimljivost za ljubitelje luksuznih automobila. Znate li što je zajedničko Bentleyu, Lamborghiniju, McLarenu i Aston Martinu DB10, koji se vozio u filmu o James Bondu? Svi su oni  opremljeni visoko kvalitetnim staklom s posebnim svojstvima iz tvornice Lipik Glas. Zanimljivo je da i Apple trgovine po cijelom svijetu imaju stepenice izgrađene od stakla proizvedenog u toj tvornici.

Autor fotografija i teksta: PR, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, sponzorirano

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here