Prva voćka zasađena je prije više od 30 godina, ubrzo druga, treća… Nije dugo trebalo da zasade i prvu lozu. 1993. supružnici Hažić odlučili su se službeno baviti poljoprivredom, a svoje su snage upregnule i dvije kćeri, tada još male. Krenulo je od sadnica voćaka i vinove loze, a zajedničkom se obiteljskom angažiranošću pretvorilo u vinsku kuću s autohtonim proizvodima. Nalaze se u gornjem Međimurju, u blizini Čakovca i slovenske granice. Kada se nađete na njihovom imanju u Jurovčaku, sve osim tihih međimurskih „brega” i zvuka fine kapljice vina koje se toči nestaje.

„Zdravlje po domaćem” u rustikalnom ambijentu

Sloganom „Zdravlje po domaćem” odlučili su skrenuti pozornost na domaće i zdrave proizvode s njihovog gospodarstva. Tako danas mnogi grickaju njihov zdravi čips od jabuke. Iako zdravi čips zvuči kao svojevrsni oksimoron, način na koji se priprema ipak mu s razlogom daje taj epitet.

Na vinsku su se kartu upisali ponosima kuće, a to su: Graševina, Chardonnay, Traminac mirisavi i Sauvignon blanc. Pod Martinovim ruhom kriju se Graševina i Chardonnay. Svoju ponudu vina upotpunili su domaćim međimurskim delicijama. Svatko tko se našao kod njih probao je neke od domaćih jela jer tome jednostavno nije mogao odoljeti. Slavno meso ‘z tiblice, slanine, sir turoš, domaći kruh preliven s bučinim uljem te domaće štrudle od jabuke, tj. jabučne pogače okusi su koji odzvanjaju ovom vinskom kućom i čine ju još posebnijom. Sezonsku salatu uzgajaju sami i ona pokriva veći dio godine. Kada nema svježe, mama Biserka donosi na stol njenih ruku djelo – domaću ukiseljenu salatu.

Degustacije uz osmijeh domaćina

Zanimljiva je mogućnost degustacije koju nude za one koji svoj odmor odluče provesti u Međimurju. Također, dobra je ideja za obitelji, prijatelje i poslovne partnere koji se žele družiti u veselju i društvu ljubaznih domaćina i fine kapljice. Tatu Radenka, koji  je zadužen za razvoj finih kapljica, teško ćete sresti jer one je čovjek „iza scene”. No, Tatjana i Valentina uvijek s osmijehom dočekuju svakog tko im se pojavi na kućnom pragu trudeći se da se osjeća ugodno. Degustacije se održavaju na hrvatskom, engleskom ili njemačkom jeziku i svakom se grupnom posjetu pristupa individualno.

Vinska kuća Hažić

Za one koji se na njihove domaće proizvode navuku, ili ih žele isprobati, a nisu u mogućnosti doći na sam prag, tu je online plac. Tamo nude sve domaće proizvode: jabučni ocat, čaj od bazge, vino i čips od jabuke koje s ljubavlju i strpljenjem proizvode već godinama.

Trudom do velikih nagrada

Zbog svoje su profesionalnosti i kvalitete nanizali mnoge nagrade poput one za najuređeniji OPG u Međimurju 2012. i 2014. Na EKO ETNO sajmu njihov čips od jabuke proglašen je najatraktivnijim poljoprivrednim proizvodom. HTZ i Ministarstvo turizma RH dodijelilo im je priznanje u kategoriji  domaćina na seljačkom domaćinstvu 2015. Iste godine, u sklopu DHT-a dodijeljeno im je 2. mjesto u akciji Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku.

Trudom, radom i odricanjem postavili su temelje za svoju vinsku kuću i stvorili posao za život – počevši od jabuke i vinove loze. Potvrdili su onu staru narodnu: zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača!

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here