Prošle su već dvije godine od kada sam proveo vikend u Istanbulu i moram priznati da mi srce svako malo zatitra na pomisao da opet posjetim ovaj predivni grad. I hoću, nadam se ove godine opet koračati ulicama kojima su nekada davno koračali sultani, i neće me u tome spriječiti nedavni događaji koji su poljuljali povjerenje u sigurnost ovog grada. Kako bilo da bilo, ja se ne dam samo tako i polako planiram ponovno osvajanje ove metropole.

Potrebno je samo sjesti na trajekt i doživjeti stvarnu veličinu grada / Foto: Vikend Manijaci
Potrebno je samo sjesti na trajekt i doživjeti stvarnu veličinu grada / Foto: Vikend Manijaci

Istanbul, smjesa Istoka i Zapada koja vibrira u ritmu techna i svakodnevne molitve. Ovo je grad koji se rasprostire preko vrhova dvaju kontinenata – Europe i Azije, a broji populaciju od preko 20 milijuna stanovnika. Unatoč tome, grad je uspio zadržati zelenilo te još uvijek nosi epitet urbane zelene oaze.

Aja Sofija / Foto: Vikend Manijaci
Aja Sofija / Foto: Vikend Manijaci

Istanbul je grad koji živi na svojoj staroj slavi, grad koji je uspio svijetu predstaviti bogatu Tursku povijest i civilizaciju te održati se do današnjih dana kao jedna od top destinacija za posjetiti. Srećom za putnike, nitko u Istanbulu nije spreman odustati od drevnog nasljeđa turske gostoljubivosti.

Neizostavni dio dana - turska kava ili čaj / Foto: Vikend Manijaci
Neizostavni dio dana – turska kava ili čaj / Foto: Vikend Manijaci

Iako radni započinje puževim koracima, između pauza za čaj i dima nargile, noć su ovdje veoma žive te ako niste spremni na to brzo će vas pregaziti energija grada koji nikada ne spava. Posebna pozornost obraća se na sve što služi ugađanju: hrana, društvo i ljepota bitni su dijelovi turske kulture. Stoga će vas stanovnici Istanbula, koji su svoj život obvezali ugađanju osjetila, zavesti vaš nos pečenim lješnjacima i parfemima, oči s iskrivljenim bojama staklenih lampi i maštu sa zelenkasto plavim očima djevojaka i momaka koji sjede preko puta vas u kafiću. Jesti, piti i biti „güzel, çok güzel“ (dobro, predobro).

Velika tržnica / Foto: Vikend Manijaci
Velika tržnica / Foto: Vikend Manijaci

Najbolje s utabanih staza

Aja Sofia je mjesto koje svaki povjesničar početnik mora posjetiti, ili bilo tko drugi. Struktura građevine je zadivljujuća i savršeni primjer snažne borbe između kršćanskih i islamskih poruka. Jeste li spremni da vam osjetila budu prestimulirana? Posjetite Veliki i bazar sa začinima. Najbolje vrijeme za posjetite bilo koji od bazara je između 8.00 i 9.00 sati. Tako ćete izbjeći gužve a dobiti ćete i najbolje cijene.

Na bazaru možete kupiti zaista sve, a začina ovdje ima na tone / Foto: Vikend Manijaci
Na bazaru možete kupiti zaista sve, a začina ovdje ima na tone / Foto: Vikend Manijaci

Staro praznovjerje govori da bi trgovci za sreću trebali dati svoju najnižu cijenu prvom kupcu toga dana. Džamije su nazobilazan dio Istanbula, posebice Plava džamija. Svoj posjet uvijek planirajte tako da bude između, a ne u vrijeme molitve, i budite pristojno odjeveni. Znači majce na bretele, gola ramene, vidljiva koljena ili dekoltei nikako ne dolaze u obzir. Žene se mogu zagrnuti maramom a muškarci mogu dobiti duge hlače na ulazu u kompleks džamije.  Između Plave džamije i Aja Sofije nalazi se egipatski obelisk koji je donesen u Istanbul u 4. stoljeću. Četvrt u kojoj se na laze Plava džamija i Aja Sofija naziva se Sultanahmet. Restorani i kafići koji se ovdje nalaze imaju znatno više cijene od ostatka grada. Kada vam je dosta grada sjednite na trajekt u Kabatasu koji će vas odvesti na Prinčeve otoke i provedite jedan dan vozeći bicikle ili se odmorite uživajući u pogledu na prirodu s konjske zaprege.

Marko / Foto: Vikend Manijaci
Marko / Foto: Vikend Manijaci

Taksim je ulica koja se nastavlja na istoimeni trg, te je danas žila kucavica ovog grada. Nalazi se u djelu grada u kojem se ‘sukobljavaju’ siromaštvo i bogatstvo stvarajući neku posebnu energiju. Ta energiju nečesto izbiva na površinu u obliku javnih prosvjeda koji puno puta znaju prerasti u sukobe s policijom. Ali bez brige, nema toga baš tako puno.

Vreva grada / Foto: Vikend Manijaci
Vreva grada / Foto: Vikend Manijaci

Šetnja po slavnoj Istiklal Caddesi otkrit će vam svijet šopinga, a posebno obratite pažnju na malene galerije koje se nalaze između brendiranih dućana. Te privatne galerije predstavljaju najbolje od najnovijih konceptualnih, multimedijalnih i vizualnih umjetnosti. Ako ste zaljubljenik u umjetnost svakako posjetite galeriju SALT koja se prostire na četiri kata, i ima svoj vrt u kojem često gostuju poznati govornici.

Pogled na Galata most i toranj / Foto: Vikend Manijaci
Pogled na Galata most i toranj / Foto: Vikend Manijaci

Hamam je još jedno od nasljeđa kojeg se Turci ne misle odreći. U gradu postoje mnogi i svi su oni na istu foru. No ipak ih postoji nekoliko koji se ističu iz mase. Najpoznatiji hamam u Istanbulu svakako je Galatasaray Hamami koji je razvikan i poprilično skup. No ima i onih jeftinijih poput Aga Hamami koji je izgrađen 1453. godine i koji je unisex. Da dobro ste pročitali, u Istanbulu postoji unisex hamam u kojem u istoj prostoriji borave i žene i muškarci. Kompletna usluga, uključujući i kratku masažu cijelog tijela stajat će vas nekih 40 TL. Znači za nešto manje od 100 kuna doživjet ćete ono što je nekada bilo rezervirano samo za sultane i pripadnike njegova dvora.

Saša u razgledavanju Dolmabahce Palače / Foto: Vikend Manijaci
Saša u razgledavanju Dolmabahce Palače / Foto: Vikend Manijaci

Za one stalno gladne, kao što sam ja. Grad je prepun restorana, ali i uličnih prodavača hrane. Dok je kod restorana ponuda ujednačena, osim malih oscilacija u cijeni ovisno o lokaciji, kod uličnih prodavača pazite da se prvo dogovorite za cijenu prije nego naručite svoj obrok. Čim vide da ste turist i da ne znate turski odmah će vas pokušati prevariti i dati vam višu cijenu. Stoga prvo dogovor onda narudžba. Ja sam Istanbul posjetio u kolovozu za vrijeme najvećih temperatura, bilo je 47 u hladu, i najzanimljivije mi je bilo kako su klinci prodavali boce s hladnom vodu na svakom koraku. Doslovce nisi mogao proći ni 50 koraka a da ti nije prišao neki klinac i ponudio bocu hladne vode. Isto tako hladno voće za osvježenje.

Neizostavna Topkapi Palača / Foto: Vikend Manijaci
Neizostavna Topkapi Palača / Foto: Vikend Manijaci

Istanbul je grad koji ima za svakoga po nešto. Od predobre hrane, dobrog društva, divnih znamenitosti i bogatog noćnog života. Grad koji živi svoju bogatu povijest u kombinaciji s modernim zapadnjačkim životom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here