Iako su do nedavno Hrvati bili poznati kao narod koji Uskrs, ali i druge blagdane, vole provoditi u toplini i udobnosti svojeg doma, to se polako, ali sigurno mijenja. Naime, razmišljate li Uskršnje praznike provesti u nekoj od obalnih destinacija, ozbiljno razmislite o odlasku u Šibenik, meni jedan od najdražih gradova na Jadranu.

4Uskrs u Šibeniku

Svake godine Šibenik već tradicionalno organizira Uskrsni doručak, koji je zanimljivi po tome što u potpunosti prati tradicionalne dalmatinske običaje. Naime, svaki posjetitelj na samo uskršnje jutro (17. travnja), osim što može sudjelovati u bogatim programima koje sprema Turistička zajednica, može upoznati i isprobati brojna tradicionalna uskrsna jela kao što su pogača, uskrsna jaja, dalmatinski pršut i razni sirevi. Ono što je svakom gostu zasigurno najinteresantnije je specijalitet Šibenika – fritaja koja se tradicionalno pravi od čak 5 tisuća jaja i uz dodatak pancete i šparoge.

Službeni program počinje u 10:30 sati na Trgu Pavla Šubića I, a svi posjetitelji moće će uživati i u a capella klapskoj pjesmi i nastupu brojnih kulturnih udruga.

Šibenik - Vikend Manijaci - TOP 5 (6)

 Šetnica u kanalu sv. Ante – s prekrasnim vidikovcima

Šibenik - Vikend Manijaci - TOP 5 (2)

Kanal svetog Ante je, kako kroz povijest, tako i danas veoma značajni krajobraz za grad Šibenik. Dug je više od 2000, a širok između 140 i 220 metara, a od 1974. godine dio šireg značajnog krajobraza – lokaliteta “Kanal-Luka”. Novouređena šetnica u kanalu svetog Ante je svakako jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija s koje se pružaju nezaboravni pogledi ne samo na grad, već i na ostale prirodne ljepote arhipelaga.

3 Istražite Katedralu svetog Jakova – UNESCO atrakciju grada

Najveća, ali i najpoznatija atrakcija grada Šibenika svakako je Katedrala svetog Jakova, a koja se sa samom gradskom jezgrom nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Izgrađena je u 15. i 16. stoljeću te je svojevrsni simbol grada. Zaradi prekrasnog interijera i eksterijera zasigurno je jedna od najljepših katedrala u Hrvatskoj.

2Tvrđava svetog Mihovila

Nezaobilazna postaja svakog posjeta Šibeniku svakako je srednjovjekovna tvrđava sv. Mihovila s koje se pruža spektakularni pogled na cijeli šibenski arhipelag. Na samoj tvrđavi se nalazi i jedna od najljepših pozornica na Jadranu, a upravo je ona domaćin brojnim događanjima tijekom cijele godine. Više informacija o događanjima možete vidjeti ovdje.

1Tvrđava Barone

Iako ponosno krasi vizuru grada već od 1646. godine, tek je odnedavno zasjala u punom sjaju. Naime, tvrđava Barone je podvrgnuta potpunoj obnovi, te je danas ponosni dio kulturne baštine grada kojeg ni jedan turist ne smije zaobići. Na tvrđavi je uređen prostor za muzejsku zbirku te ugostiteljski objekt, a svakako razgledajte i jednu tehnološku zanimljivost pod imenom proširena stvarnost. Zakoračivši u proširenu stvarnost, na Tvrđavi Barone posjetitelj može upoznati Šibenik 17. stoljeća i njegov fortifikacijski sustav, te proživjeti opasnost opsada 1646./47., najvećih osmanskih napada na Dalmaciju, tijekom kojih su izgrađene dvije tvrđave koje su obranile Šibenik. Više informacija potražite ovdje.

Više informacija potražite na www.sibenik-tourism.hr
Fotografije: Turistička zajednica grada Šibenika

ScreenHunter_01 Jun. 15 14.22

Logo Sibensko kninska Logo Croatia

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here