Rim je kompaktan grad tako da će se poznate atrakcije nizati jedna za drugom čak i ako ćete samo šetati gradom. Ovaj stilski grad prepun je drevnih i modernih znamenitosti koje jednostavno morate vidjeti.

U razgledavanju Vatikanskog muzeja / Vikend Manijaci
U razgledavanju Vatikanskog muzeja / Vikend Manijaci

Čak i ako niste zainteresirani za religijsku ostavštinu, posjet Vatikanskim muzejima i bazilici sv. Petra i dalje je isplativ zbog rukotvorina i umjetnina koje su skupili mnogi pape tijekom stoljeća, a svakako je preporučljivo da posjetite Sikstinsku kapelu kako biste samo bacili oko na predivne freske koje je naslikao Michelangelo.

Jedna od galerija Vatikanskog muzeja / Vikend Manijaci
Jedna od galerija Vatikanskog muzeja / Vikend Manijaci

Bazilika sv. Petra je dom Michelangelovoj skulpturi ‘Pieta’ ali i grobnici  sv. Petra. Na trgu sv. Petra nalazi se egipatski obelisk koji datira iz 13. stoljeća prije Krista, a koji je donesen iz Egipta za vrijeme cara Nerona kako bi služio kao potpirujući stup za njegov cirkus, a koji se nalazi u blizini.

Saša u elementu / Vikend Manijaci
Saša u elementu / Vikend Manijaci

Piazza Navona savršeno je mjesto na kojem ćete započeti svoj dan u Rimu uz capuccino. Pogled na tri prekrasne fontane na ovom baroknom trgu savršeno će nadoknaditi činjenicu da su kafići i restorani na njemu poprilično skupi.

Piazza Navona / Vikend Manijaci
Piazza Navona / Vikend Manijaci

Jedan savjet, uzmite kavu za van i sjednite na neku od klupica. Ne što ćete platiti manje, već ćete imati i bolji pogled na sam trg. U prvom stoljeću ovaj je trg bio stadion za atletičare, a u kasnije vrijeme poslužio je kao savršena kulisa za nekoliko filmova. Tako su se ovdje snimali filmovi ‘Jučer, danas i sutra’ sa Sophiom Loren iz 1964. godine, ali i ‘Anđeli i Demoni’ Dana Browna prije nekoliko godina.

Kad padne kiša ne ostane vam ništa nego sjesti na kavu / Vikend Manijaci
Kad padne kiša ne ostane vam ništa nego sjesti na kavu / Vikend Manijaci

Nakon što ste popili prvu jutarnju kavu uputite se do obližnje tržnice Campo de Fiori na kojoj ćete pronaći šaroliku ponudu svježeg voća i povrća. Sam trg dom je statui slavnog filozofa Giordano Brune koji je ovdje spaljen na lomači 1600. godine. Shopping je Talijanima omiljena razonoda stoga istražite okolne ulice u kojima ćete pronaći mnoge dućane s odjećom, ali i dućane s talijanskim specijalitetima i delicijama. Svakako isprobajte sladoled u slastičarnici Giolitti koja se na istom mjestu nalazi od 1900. godine u ulici Via Uffici del Vicario.

Sada kada ste uzeli sladoled u ovoj slavnoj slastičarnici uputite se prema jugu te laganim korakom došećite do slavnog Pantheona.

Veličanstveni Pantheon izgrađen je između 27. i 25. stoljeća prije krista i trenutno je najočuvanija drevna građevina u gradu. U njemu se nalazi grobnica slavnog umjetnika Raphaela i još uvijek aktivna crkva. Zanimljivo je da je Pantheon preživio dva velika svjetska rata, nekoliko stotina potresa ali i mnoge ljudske gluposti kada su ga htjeli srušiti i ovdje izgraditi stambene kuće. Ispred Pantheona se nalazi prelijepa fontana kraj koje možete sjesti i uživati u pogledu na ljude koji istražuju ovu znamenitost.

Panteon // Vikend Manijaci
Panteon // Vikend Manijaci

Negdje pola puta od Pantheona prema fontani di Trevi nalazi se ulica koja je poznata po brojnim restoranima u kojima možete naći meni od dva slijeda po cijeni od desetak eura. Što je, ako pogledate cijene u drugim restoranima, poprilično niska cijena. A vjerujte mi, hrana je i više nego odlična. Svakako preporučujem da probate pastu di Carbonara, izvorni rimski recept.

Hrana je u Rimu izvrsna / Vikend Manijaci
Hrana je u Rimu izvrsna / Vikend Manijaci

Nakon ručka preostaje vam još malo lagane šetnje. Najbolje bi bilo da se prošećete do Koloseuma i Rimskog Foruma  koji se nalaze tek desetak minuta laganog hoda od Pantheona. Za ulazak u Koloseum i ruševine Foruma trebat ćete platiti ulaznicu, ali da kupite ulaznicu trebat ćete provesti i po sat vremena čekajući u redu. Stoga vam preporučam da ga razgledate samo iz vanjske strane.

RIM (12)
Najpoznatija atrakcija Rima / Vikend Manijaci

S brežuljka Capitoline, jednog od sedam rimskih brežuljaka, pruža se prekrasan pogled na forum. Isto tako, nedaleko od Foruma, nalazi se Il Vittoriano muzejski kompleks s kojeg se pruža prekrasan pogled na Venecijanski trg. Ovim trgom dominira ‘oltar ocu domovine’ u čast Victora Emanuela II, prvom talijanskom kralju. Unutar spomenika nalazi se i grobnica neznanog vojnika iz I. Svjetskog rata, kojoj duguje i svoj drugi, istoimeni, naziv, ali i muzej Talijanskog ujedinjenja i maleni kafić.

Večer u okolici Koloseuma je nešto spektakularno / Vikend Manijaci
Večer u okolici Koloseuma je nešto spektakularno / Vikend Manijaci

Svakako se odmorite i pokušajte se opustiti u pogledu na zelenu rijeku Tiber uz čašu pravo talijanskog prošeka, bilo na brodu ili u baru.

Marko unutar Panteona / Vikend Manijaci
Marko unutar Panteona / Vikend Manijaci

Ako niste toliko od šetnje te se više volite voziti okolo onda je moja preporuka da koristite javni prijevoz, ali ne taksi. Autobusi i metro u Rimu voze jako često, poprilično su jeftini i jednostavni za koristiti. Metro trenutačno ima samo dvije linije, A i B. Većina glavnih atrakcija, poput Koluseuma, Rimskog Foruma, Španjolskih stuba imaju svoje metro stanice, a do Vatikanskog muzeja i bazilike sv. Petra trebat će vam samo pet minuta hoda od najbliže stanice. Najpovoljnija opcija je karta od 100 minuta koja stoji 1,50 eura.

Odakle nam ova ruža - nemamo pojma / Vikend Manijaci
Odakle nam ova ruža – nemamo pojma / Vikend Manijaci

Ako ste u Rimu samo na 24 sata i želite vidjeti unutrašnjost glavnih atrakcija onda je preporuka da uzmete OMNIA Vatican i Rim karticu koja vam omogućuje ulazak u većinu atrakcija ali i korištenje ‘Fast Track’ ulaza, hop-on-hop-off buseva i besplatnog vodiča. Samo zbog brzih ulaza isplatit će vam se ova kartica.

Rim je prekrasan grad, moja preporuka je da ga posjetite barem na 3 dana. Ali ako vam vrijeme to ne dopušta onda svakako pomno isplanirajte što želite vidjeti i nemojte gubiti vrijeme na nepotrebno čekanje u redovima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here