Atraktivan i raznolik okoliš regije, bogata kulturno povijesna baština, povoljna klima te mnoštvo cesta s manjim intenzitetom motornog prometa i puteva, pružaju ovom području prednosti za razvoj ponajprije cikloturizma. Posljednjih godina puno se pažnje u Moslavini pridavalo razvoju cikloturizma, koji je vrlo popularan oblik turizma, kako kod nas, tako i u Europi.

U Moslavini postoji sve više označenih i ucrtanih staza, za rekreativce, ali i za one koji su željni zahtjevnijih ruta. U sklopu projekta “Moslavačke cikloturističke transverzale i lokalne rute” određene su i većim dijelom obilježene biciklističke rute na području Kutine, Čazme, Garešnice, Popovače, Velike Ludine i Lipovljana tj. južne Moslavine i zapadne Slavonije. Ovaj projekt se savršeno uklapa kao spojno područje između projekta obilježavanja biciklističkih ruta tzv. Dravskog križa koji obuhvaća manje turistički iskorištena područja kontinentalne Hrvatske, kao i ruta u Zagrebačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i PP Lonjsko polje.

Moslavina - VikendManijaci1

Područjem južne Moslavine prolaze i cikloturističke rute Sisačko-moslavačke županije koje povezuju brojna mjesta. Da se ovom segmentu turizma pristupa ozbiljno, govori i činjenica da je u tijeku izrada novog Operativnog plana razvoja cikloturizma Sisačko-moslavačke županije (2017-2020.), koji prati Strategiju razvoja turizma Hrvatske do 2020. i Akcijski plan Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma, kao jednog od deset ključnih proizvoda za unapređenje turizma Hrvatske i produženje turističke sezone.

Moslavina - VikendManijaci4

Do sada je na području južne Moslavine obilježeno 123 km transverzalnih pravaca, te više od 250 km tematskih biciklističkih staza i ruta, poput vinske, naftne, srednjovjekovne i dr. staza. Sve rute obuhvaćaju značajne kulturne i prirodne turističke atrakcije i objekte u područjima kojima prolaze. Dio staza prolazi i iznimnim prirodnim područjem parka prirode Lonjsko polje i regionalnog parka Moslavačka gora, kao i uz arheološka nalazišta i lokalitete, seoska domaćinstva, vinarije i znamenitosti, uz pratnju prekrasnog krajobraza u kojem se spajaju ruralna arhitektura i industrijska baština.

Moslavina - VikendManijaci3

Otvaranjem Prijamnog centra Repušnica – moslavačkih vrata u Park prirode Lonjsko polje, obilježene su i posebne pješačke, konjičke i čamčane staze koje obuhvaćaju područje parka prirode. Još jedna vrsta staza može se pronaći na ovom području: planinarske staze. Nekoliko društava i zaljubljenika u planinarstvo organizira obilaske po Moslavačkoj gori.

Uživajte u stazama iznenađenja u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja. Bilo da hodate ili se vozite, ne ostavljajte suvišne tragove. Neka tragovi ljepote prirode ostanu na najvažnijem mjestu, duboko u vama.

Logo Croatia SMZ-LOGO1 city_dan_planeta2013_VI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here