Zlatni Prag, Grad tisuću tornjeva i mostova, Srce Europe, Majka svih gradova,… Kako god ga nazvali, Prag je fascinantan grad stare arhitekture koji vas oduševljava na svakom novom koraku.

Bila sam tamo 4 puta i svaki put kao da je bio prvi. I još mi nije dovoljno. Otkad sam ga prije 4 godine po prvi puta posjetila (u pitanju je bila terenska nastava, jer studiram češki jezik i književnost) kao da mi je postao običaj svake godine ga ponovno posjetiti.  Prve dvije godine sam bila tamo sa studijskom grupom s fakulteta, a već prve godine me očarao. Treće godine otišla sam s društvom u vlastitoj organizaciji, a ove godine s dečkom. Ja, cura, vodila sam njega, dečka. Baš sam tako rekla: „Vodim te u Prag.“ Kao da se radi o Parizu! :D ali meni on i jest kao Pariz. Romantičan, dražestan grad, stvoren za polagane šetnje kroz uličice, dvorac ili uz obalu Vltave, a ujedno i grad za opuštene neopterećene izlaske i zabavljanje. I baš kad sam nakon ovog 4.puta pomislila da sam sada valjda napokon sve vidjela što se može vidjeti, shvatila sam da ima još stvari za pogledati. E pa ne može to tako! Moram sve vidjeti! Tako da se nadam da bih 5. putem zaokružila svoje znanje o njemu i mogla bih ponosno reći da sam vidjela sve! Mada se ne bih čudila da opet nađem nešto što nisam vidjela :D Ima toliko za ponuditi!

Prag - natječaj - Sanja Branković 4

Što me točno oduševilo? A što nije! Od njihovih sačuvanih baroknih ulica i zgrada, a moram naglasiti- i čistih, do simpatičnih mostova (kojih ima ukupno 17 koji prelaze Vltavu), sačuvane srednjovjekovne gradske jezgre  i ljubaznih dragih ljudi. Ipak je car Svetog Rimskog Carstva, Karlo IV., u 14. stoljeću s razlogom odlučio da Prag postane prijestolnica cijelog Carstva! Znao je što radi. Upravo taj Karlo IV. zaslužan je za mnoge gradnje, kao što je čuveni Karlov most i katedrala sv. Vida. A znaju što rade i silni redatelji koji dolaze tamo snimati filmove (poznata je scena Vin Diesela kod Karlovog mosta u filmu XXX). Taj isti Karlov most, ono što mnogi ne znaju, nije ravan, već lagano zakrivljen, namjerno u gradnji, kako neprijatelji s druge strane rijeke ne bi mogli imati izravan pogled na grad. I zbilja, provjerila sam. Dok stojite na jednom kraju mosta, ne možete vidjeti drugi kraj. A ono što Česi vole reći, a nije istina jest da taj most stoji netaknut od 14. stoljeća. Ali naš profesor nam je povjerio tu tajnu da su ga zapravo renovirali više puta otada, samo to neće nikada priznati. Preko dana usred sezone tamo je more ljudi, ali čak ni to ne kvari predivan izgled mosta i doživljaj šetnje preko njega. Dok je noć, doživljaj je još ljepši i romantičniji, a imala sam prilike prošetati preko njega i usred kiše. I moram reći da je to valjda bio jedan od rijetkih trenutaka u životu da mi kiša nije smetala. Štoviše! Doživljaj je bio poseban. A nadam se da ću jednom imati priliku prošetati i usred zime, po snijegu.

Praški dvorac posjetila sam 3 puta. A najviše mi se svidjelo ući sa stražnje strane, penjući se kroz prirodu s vanjske strane dvorca, razgledati prvo ljetnikovac Belvedere (gdje je fontana, za koju legenda kaže da ako čujete zvona znači da ćete se te iste godine vjenčati) te doći do dvorišta sa sovama i sokolom. Možete ih primiti na ruke, maziti ih koliko hoćete, slušati o njima na engleskom ili češkom jeziku, bez vremenskog ograničenja za  nekih 100-ak kruna. Što se stvarno isplati ako ste obožavatelj ptica i sova kao ja!

Prije su se u Pragu mogle naći „hospody“, mjesta gdje možete popiti kavu ili pivu, ali i pojesti pošten ručak ili večeru za 15 do 30-ak kuna. U zadnje dvije godine takva mjesta baš i nisam uspjela pronaći. Valjda zbog turizma i veće zarade? Nadam se da se varam, i da se takva mjesta još mogu naći, samo ja nisam bila te sreće. Ali piva je i dalje jeftina! Dečko je ostao zatečen kada je vidio da je u Billi na akciji Kozel 2 kune! Morala sam pitati prodavačicu u čemu je caka. Da li je povratna boca? Da li je piva pred istekom roka? O čemu se radi? Ono je bila začuđena našim čuđenjem, kao da je ta cijena posve normalna, i njen odgovor je bio: „Ne znam. Piva je nova i tek došla, možda zato?“ Pita ona mene :D Slegnula sam ramenima i rekla samo „ok“ uz prepredeni osmijeh mačke iz Zemlje čudesa, dok je dečko stavljao brdo Kozela na pokretnu traku. A onda smo se zaputili na Riegrove vrtove da na brežuljku parka (uz još 100 ljudi) promatramo zalazak sunca iznad Praga. Takvo što ne bi mi nikada dosadilo!

Prag - natječaj - Sanja Branković 2

U centru smo probali čuveni trdelnik. Malo je skup, ali…. Vrijedilo je svake krune! I svake kalorije. Taj trdelnik je grijeh! Mislila sam da su priče o njemu napuhane, ali nadišao je svako moje očekivanje. Tako da svakako predlažem, da uštedite na par pivi i probate trdelnik ako budete u Pragu!

Od restorana bih predložila Výtopnu na Vaclavskom trgu, gdje vas dočeka konobar, te smjesti za stol („Kuřáci nebo nekuřáci?“ iliti : „Pušači ili nepušači?“), pivu vam dostavi u vagonu mali vlakić koji mini prugom prolazi kroz restoran. A uz pivu možete naručiti i finu klopicu.

>> Istražite kakve vas cijene u Pragu očekuju

U svakom restoranu i kafiću je nepisano  pravilo da se konobaru ostavlja napojnica. Zaokružite račun na punu brojku. Ali nemojte ostaviti krunu ili dvije i misliti da ste učinili dobro djelo. To je kao da ste kod nas konobaru ostavili par lipa. Zaokružite makar 5, 10 ili 15 kruna. Nije to toliko puno. To je oko 5 kuna. Ali bar znate da će vas sigurno dočekati i otpratiti s osmijehom i ljubaznošću.

Prag - natječaj - Sanja Branković 1

Kad smo kod toga, vrlo su pristojni. To im je u kulturi. U nekim selima djeca još uvijek vlastite roditelje oslovljavaju na „Vi“, tako da je normalno da će Čeh, kad sjedne na pivu, reći „Dám si pivo.“ i ispred ili nakon toga obavezno umetnuti i „Prosím Vás…“. To na prvu, u usporedbi s našim „Ja ću pivu.“ zvuči dosta izvještačeno, ali nakon nekog vremena počne zvučati zapravo prirodno i očekivano. Pa sama sebi, kada se vratim u Zagreb, zvučim nepristojno ako u kafiću, uz „Kavu s mlijekom“ ne dodam i „Molim Vas“.

Javni prijevoz im je nevjerojatno organiziran i točan, čist i uredan. Tramvaji dolaze na vrijeme. I to zato što kreću na vrijeme, jure po tračnicama i ne dopuštaju ljudima da poput ovaca prelaze preko ulice. Na vratima tramvaja jasno piše da „pješak nema prednost pred tramvajem“! (Mala napomena, takvi su im i vozači na cesti. Ako idete na crveno, auto će vam zatrubiti, ali ne i usporiti. Vidjela sam na vlastite oči!) Nitko se ne šverca, njihovi su kontrolori strogi, na mjestu pišu kazne, a najčešće su i u pratnji policajca. Noćni prijevoz je točan i čest (svakih pola sata), a sve noćne linije imaju zajedničku stanicu u gradu gdje staju, čekaju neko vrijeme da svi putnici presjednu, te kreću u isto vrijeme. Sjećam se kako smo prijateljica i ja jedine trčale s tramvaja na tramvaj, ne znajući još za tu foru, dok su se svi ostali oko nas neopterećeno samo prošetali. Valjda nam je noćni tramvaj prečesto puta u Zagrebu namjerno zatvorio vrata i pobjegao pred nosom.

Prag - natječaj - Sanja Branković 5

Svakako bih preporučila posjetiti Zoološki vrt, koji je ogroman i treba vam cijeli dan da ga obiđete! Obavezno je posjetiti Malu stranu gdje je Praški dvorac, Kafkin muzej,najuža ulica sa semaforom, Lennonov zid i otok Kampa. A meni jedan od najdražih mjesta je obala pored Karlovog mosta gdje je mnogo labudova koje možete hraniti. U blizini je i zanimljiva skulptura dvoje nagih muškaraca, okrenutih jedan prema drugom koji pišaju po podlozi oblika Češke republike. Jedan piša na Prag, a drugi na Brno, tj. na državnu i sudbenu vlast. Kipovi po vodi ispisuju citate poznatih Čeha, a u muzeju se nalazi ploča s brojem na koji se može poslati ime osobe koja vam nije draga, te će kipovi to ime „ispis(š)ati“ po vodi. Takvi su Česi, ne boje se provokacije, ne pokoravaju se lako, bez straha prosvjeduju i suprotstavljaju se vlasti, a takvi su bili i kroz povijest.

Da ne duljim, jer bih o Pragu mogla napisati još stranica i stranica- tenisice na noge, pivo u ruke, malo kruha za labudove u džep i pješke kroz cijeli grad, te zaslužno popiti pivo uz zalazak sunca na Riegrovim vrtovima ili na vrhu Petřinog brda.

Sanja Branković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here