Ovo ljeto imala sam prilike posjetiti New York. Oduvijek mi je bila želja putovati svijetom, upoznavati nove kulture, obilaziti velike gradove. Da se razumijemo volim prirodu, ali još više volim vidjeti te urbane džungle.

Ljeto sam provela u Kanadi, pokrajini Ontario. Za Kanadu vam ne treba viza, ali za USA treba. Spletom okolnosti napravila sam vizu. Pošto sam dobila samo jedan ulaz u USA, htjela sam ga što bolje iskoristiti. Izbor je pao na NYC. Isprva se čini da je sve to blizu i da je jednostavno doći autom, ali kad si izračunate pametnije vam je ne trošiti vrijeme na aute, nego nešto manje od 2h avionom od zračne luke Toronto do LaGuardian, NY.

New York - putopis2

Niti jedne sekunde nisam požalila sto sam odabrala baš taj grad. Sto puta ga je svatko vidio u filmovima, serijama, čitao o njemu, pregledavao slike na internetu. Ali tek kad dođeš tamo, vidiš veličinu i moć toga grada. Izbor hotela je pao na Park Lane iz čijih soba ako vam se posreći ko meni imate pogled na Central Park. Bolje vam je uložiti novac u dobru sobu nego plaćati taksije i javni prijevoz.

Nakon što smo ostavili stvari, počelo je naših ludih 3 dana po NYC, jos luđih noći i kako smo izračunali 45km hoda ulicama grada. Kupili smo city pass i tako uštedili na vremenu i novcu za posjetiti one najvažnije atrakcije. Prvi na redu je bio muzej 9/11. Iako misliš da znaš sve o tom danu, kroz muzej i ostatke blizanaca shvatiš o kakvoj tragediji je riječ. Kraj muzeja se nalazi danas najveća građevina World Trade Centar te Graund zero. Iduća postaja podzemna i pravac Battery Park. Od tamo kreće ukrcaj za brod koji vozi do Kipa slobode i Ellis Islanda.

New York - putopis6

Za ulazak u svaku od atrakcija potrebno je proći sigurnosne kontrole, nešto poput onih na aerodromima, što ponekad stvara gužve. Kako nismo htjeli čekati u dugim redovima, samo smo obišli turu brodom, dobili divan pogled na Manhattan i zaputili se dalje. Lutali smo ulicama grada, jer uz sav gps uspiješ se nekako pogubiti. Wall Street, Brooklyn Bridge, China Town, Canal Street koju su nam preporučili ako želiš kupiti fejk marke od švercera na cesti i večera u Little Italy. Na kraju ti je dovoljno da samo sjedneš i upijaš grad, te užurbane ljude, nove modne trendove. Grad koji nikad ne spava.

New York - putopis4

Drugi dan su nas čekali meni omiljeni pogledi iz ptičje perspektive: Empire State Building, Rockefeller Centar. Pogled je veličanstven, a i unutrašnjost tih zgrada odiše luksuzom. Ostale postaje u New Yorku su bile muzeji Metropolitan i Museum of Natural History. U njima se nađe za svakoga po nešto zanimljivo. Meni osobno u jednom ostaci mumija i Egipta, u drugom dinosauri.

New York - putopis5

Na putu iz muzeja za hotel, odlučili smo se zaustaviti u Central parku. Privučeni zvucima dobre brazilske glazbe. Ne razumiješ riječi, ali je takav ugođaj da plešeš i uživaš. Rekli su nam da je tako svaku večer u Central Parku, ljetni festival. Jos jedna stvar koju smo vidjeli noću je Time Square. Mene osobno nije oduševio, očekivala sam nešto drugačije, a sve što vidiš je hrpa blještećih reklama. Ali bitna je atmosfera koju dobiješ tamo.

New York - putopis1

Crnci koji za 5$ prodaju svoje demo snimke i probijaju se u svijetu glazbe, nabrijani auti, gužva, klubovi…Treći dan se mrtvi umorni odlucujemo za turu Central Parkom, ali biciklama. Jedina prijevozna sredstva tamo su bicikle, kočije i vaše noge. Na bicikli više vidite za manje vremena. Građani toga grada su vrlo pristupačni, pomoći ce vam, usput znaju sve moguće uvaliti turistu. Hrana je preukusna i nikako nemojte otići, a da niste probali street food, cheesecake, talijansku kuhinju u Little Italy i bogate marende ( palačinke, omlet, bacon i litre kave). 3 dana vam nisu dovoljna za obići cijeli NY. Ali prođete dosta Manhattna, u prolazu Brooklyn i Queens. Ali grad koji apsolutno ostavlja bez teksta.

Ana Tominac

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here