Irska je puno više od «obećane zemlje» u koju mladi (što zadnje vrijeme može biti iznimka, a ne pravilo) odlaze u potrazi za boljim životom.

To je država u kojoj jednom kad sletite, osjetite miris trave u zraku, u kojoj pivo ima okus kao nigdje na planeti i gdje ćete pronaći predivna prirodna prostranstva koja su potrebna da se barem na nekoliko dana maknete od stvarnog života.

Popularna Molly Malone / Foto: Vikend Manijaci
Popularna Molly Malone / Foto: Vikend Manijaci

U nastavku otkrijte neke od naših savjeta putujete li u Irsku turistički!

Kako znaš da je u Irskoj ljeto? Kiša postaje toplija!

Zaista nema pravila. Ni jedna aplikacija na vašem pametnom telefonu u Irskoj neće biti tako pametna. Ovdje malo pada kiša, pa bi, pa ne bi, pa dođe sunce, od jednom sunca nema, oblaci, kiša…

Zelenilo na svakom koraku / Foto: VIkendManijaci
Zelenilo na svakom koraku / Foto: VIkendManijaci

Nabavite jednokratne kabanice

Prošećite do Müllera i za 3.5 kune nabavite jednokratne kabanice. Vrlo vjerojatno ćete ih zaboraviti u hotelu, ali nema veze. Kišobrani su dostupni na svakom uglu za samo 5 €.

Obucite se pametno

Ako putujete u Dublin s ciljem da nešto vidite, računajte da ćete u jednom vikendu morati obići dosta atrakcija. Iako je centar Dublina relativno mali, svakako imajte na umu da ćete dnevno napraviti i do 18 kilometara. Upravo zato ponesite svoje najudobnije tenisice za hodanje ili trčanje, a one lijepe kožne i neudobne cipele ostavite doma.

Dublin---Irska---Vikend-Manijaci

Putovnica ili osobna

Republika Irska dio je Europske Unije i samim time za ulazak u državu ne trebate putovnicu (ako ste državljanin Republike Hrvatske), već je dovoljna osobna iskaznica.

Karte već od 350 kuna

Iako je od Hrvatske udaljena otprilike 2300 kilometara (barem tako tvrdi Google), do nje možete doći i vratiti se kući već za 350 kuna. Sva sreća da je Ryanair Irska aviokompanija, pa u ponudi ima zaista jeftinih letova iz Budimpešte.

Gdje i kako do hotela?

Smještaj u Dublinu je skup. Čak su i hosteli skuplji nego u većini Europe, a o hotelima da ne govorimo. Ako ste smješteni nešto izvan centra, ovdje ćete za noćenje u hotelu platiti oko 90 €. Imajte na umu da kod rezervacije hotela pripazite na to vam je javni prijevoz blizu. Autobusi u Dublinu voze od 07 ujutro pa sve do 23 sata, a jedino što vam nakon toga preostaje skup je taxi. Ako planirate na neku od organiziranih tura koje kreću iz centra, znajte da je pokret iz centra već oko 7 sati, pa bolje platite više platiti hotel nego da naknadno potrošite 200 € na taxi.

>> Tražite hotel u Dublinu? Kliknite ovdje i otkrijte najbolje ponude

Koliko dana za posjet Dublinu?

Ako želite skoknuti do Dublina na vikend, to će vam biti dovoljno taman da upijete atmosferu u gradu. Nemojte računati da ćete vidjeti neke od svjetski poznatih turističkih atrakcija Irske, jer Dublin nije jedino što u Irskoj morate vidjeti. Dublin je samo jedan od gradova koji je sam po sebi dovoljan za dobar provod. No, poželite li do Cliffs of Moher (poznate litice na Atlantiku) ili Nacionalnog parka Connemaru, ostanite barem pet dana.

3 dana će biti dovoljna za razgled centra grada / Foto: VIkendManijaci
3 dana će biti dovoljna za razgled centra grada / Foto: VIkendManijaci

Dnevni budžet za posjet Dublinu?

U Irskoj je službena valuta euro, iako mnogi misle da je funta. Ipak, standard je u Irskoj nešto drugačiji nego kod nas. Neke stvari su puno jeftinije, dok su druge astronomski skupe. Naš savjet je da izdvojite barem 50 € dnevno što će vam biti dovoljno za kave, ručak u restoranu, jedan ili dva suvenira, ulaznice za muzeje i pivce na kraju dana.

Ovaj popularan gulaš s Guinessom možete platiti 11, ali i 16 eura, ovisno da li ga jedete za ručak ili večeru / Foto: VIkendManijaci
Ovaj popularan gulaš s Guinessom možete platiti 11, ali i 16 eura, ovisno da li ga jedete za ručak ili večeru / Foto: VIkendManijaci

Koliko što košta u Dublinu?

  • kava za van – «Flat White» ili Espresso Macchiato što je najsličnije našoj kavi s mlijekom je od 2,5 € do 3 €
  • pivo u pubu ćete platiti oko 7 €
  • sendvič u dućanu od 3 € – 5 €
  • kroasan 1,5 €
  • suvenir čokolada s Guinnessom 3 €
  • razglednice 0,5 €
  • suvenir djetelina za sadnju 3 €
  • ručak u restoranu (ponude za ručak) 10 € – 15 €
  • burger u nekom od restorana (ne u fast foodu) 14 € – 18 €
  • gulaš s Guinessom – 14 €

Javni prijevoz

U Dublinu na raspolaganju imate javni autobus, tramvaj i vlak. Za korištenje javnog prijevoza vam savjetujemo da kupite Leap Card koji ćete platiti 5 €, plus na njega stavite još barem 20 €, ovisno koliko ćete ga koristiti.

Ova kartica za razliku od Oyster kartice u Londonu ne omogućuje neograničeno putovanje javnim prijevozom, već vam skida novce za svaku vožnju. Putujete li bez kartice i svaku vožnju plaćate gotovinom, tada je vožnja skuplja.

Kako, gdje, što?

Po dolasku u Dublin prošećite do centra i potražite neki od turističkih ureda. Tamo ćete pronaći besplatne karte grada s ucrtanim najvažnijim turističkim atrakcijama, iako vjerujemo da već znate što u Dublinu želite vidjeti.

Plaža ili neki od muzeja - odabir je na vama / Foto: VIkendManijaci
Plaža ili neki od muzeja – odabir je na vama / Foto: VIkendManijaci

Ako u Dublin putujete na svega 2-3 dana, nemojte računati da ćete vidjeti baš sve, ali ti će vam dani biti dovoljni da obiđete neke od najvažnijih atrakcija grada. Svakako posjetite Guinness Storehouse u kojem ćete pronaći sve informacije o jednoj od najpoznatijih svjetskih piva, a dobra stvar je da ćete moći popiti i najsvježiji (i uključen u cijenu ulaznice) Guinness na svijetu s pogledom na cijeli Dublin.

Bez Guinessa ne ide / Foto: VIkendManijaci
Bez Guinessa ne ide / Foto: VIkendManijaci

Zanima li vas priroda tu je na raspolaganju predivni Dublin ZooNational Aquatic Centar te jedan od brojnih gradskih parkova, a ne smijete zaobići ni Trinity College u kojem se nalazi čuveni artefakt – The Book of Kells kao ni gradski dvorac.

Poznati Trinity college / Foto: VIkendManijaci
Poznati Trinity college / Foto: VIkendManijaci

Ako vas zanima povijest Dublina, možete posjetiti nekoliko muzeja, no mi vam savjetujemo da se zaputite u The Little Museum of Dublin gdje ćete u svega 40 minuta koliko traje vođena tura saznati sve što morate znati. Neće vas trpati informacijama koje su zapravo dosadne, već će vam na zanimljivi način približiti sve «probleme» i razvoj grada.

The Little Museum of Dublin / Foto: VIkendManijaci
The Little Museum of Dublin / Foto: VIkendManijaci

Za sve ljubitelje bajki i magičnog života vila, vilenjaka i popularnih leprechauna tu je The National Leprechaun Museum of Ireland, prava storytelling atrakcija.

U muzeju leprikona je sve bajka / Foto: VIkendManijaci
U muzeju leprikona je sve bajka / Foto: VIkendManijaci

Ima Dublin puno više atrakcija, a sve njih možete istražiti na službenim stranicama turističke zajednice grada www.visitdublin.com. Planirate li posjetiti više atrakcija, razmislite o kupnji «Dublin pass» kartice koja vam donosi jedinstvenu cijenu za sve atrakcije. Više informacija potražite ovdje.

Hrana i pivo = The Temple bar

Jednom kad stignete u Dublin, vidjeti ćete kako na gotovo svakom koraku imate restoran ili pub. Neki od pubova također poslužuju i hranu, dok ima i onih u kojima vam to neće ni pasti na pamet.

The Temple Bar / Foto: VIkendManijaci
The Temple Bar / Foto: VIkendManijaci

Restorane i pubove ćete najlakše potražiti zaputite li se do The Temple Bar kvarta koji je u širokim krugovima poznat po dobroj zabavi, posebice u večernjim satima. Istina, ovdje ćete za obrok izvojiti od 11 (ako uletite na posebne ponude za ručak prije 17 sati) pa sve do 20 € koliko ćete izdvojiti za juhu i glavno jelo u večernjim satima.

Tradicionalni gulaš s Guinessom (Braised Beef & Guinness Stew), Fish & Chips, pita s gulašom i pire krumpirom (Cottage Pie) ili poznati seljački mix svega i svačega (The Famous Dublin Coddle) samo su neka od tradicionalnih irskih specijaliteta koje svaki turist mora probati, a ako vam više sjedaju burgeri, nikako nemojte ići u McDonalds ili Burger King, već potražite jedan od burgeraja u kojem ćete pronaći burgere s domaćim mesom.

Cottage pie / Foto: VIkendManijaci
Cottage pie / Foto: VIkendManijaci

Što se piva tiče, ovdje ćemo napisati samo jedno – ovdje ćete pronaći svako pivo koje vam padne na pamet. Ima tu i zanimljivih naziva kao što su Galway Hooker ili Cute Hoor. Glazba, pivo, još malo glazbe i nasmijani, vedri i veseli ljudi ono su što će vam ostati u sjećanju po dolasku kući. Istina, mogla bi vas malo zaboljeti glava ako ste shvatili da vam je novčanik prazan, ali jednom se živi. Za pintu ćete u prosjeku izdvojiti 7 €, no ti euri nisu ništa kada shvatite kakve ste uspomene stvorili.

Dobar pub ćete vrlo lako pronaći, samo pratite taktove dobre glazbe / Foto: VIkendManijaci
Dobar pub ćete vrlo lako pronaći, samo pratite taktove dobre glazbe / Foto: VIkendManijaci

Najpoznatiji ili možda najrazvikaniji pub Dublina, ako ne i svijeta je svakako The Temple bar, pa vam svakako savjetujemo da svratite do tamo. Što ćete tamo pronaći nećemo otkrivati u ovom članku, već ćemo vam ostaviti da sami otkrijete i ostanete (pozitivno) iznenađeni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here