Krakow je jedan od onih gradova od kojeg, kada putujete prvi puta, nemate neka velika očekivanja. No već po dolasku, otkrivate da je ovo grad koji ne da nadmašuje sva očekivanja, već ruši ljestvicu i standard većini ostalih destinacija u kojima ste do sada bili.

Jedan vikend nije dovoljan

Iako relativno mali, Krakow nudi pregršt aktivnosti za boravak u samom gradu ali i izvan njega. Naime, svega nekoliko kilometara od grada smjestila se Wieliczka, poznati rudnik soli koji je još 1978. godine uvršten na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. Ja sam osobno posjetio ovaj muzej prije dvije godine, i uz malo dvoumljenja pristao sam spustiti se u rudnik.

Wieliczka by Saša Vugrinec (8)_edited

Najveći razlog je taj što su išli svi, ‘pa reko idem i ja’. U rudnik se ulazi u grupama od 10 osoba, malim, tijesnim liftom koji izgleda kao da je napravljen za svega troje ljudi. Spustili smo se tako u podzemlje, kada ono veliko iznenađenje. Ovo je iskustvo koje prepričavam zaista svima i za svaku je preporuku.

>> Više o iskustvu u Wieliczki možete pročitati ovdje

No, uz Wieliczku, Krakow ima još jednu, danas turističku atrakciju koja je nekada bila sve, samo ne mjesto na koje želite putovati. Rijetko koje mjesto na svijetu može u čovjeku pobuditi emociju, kao što to može Auschwitz, najveći koncentracijski logor nacističke Njemačke.

Spavajte kao da ste lordovi

Kako je sam Krakow dosta malen i prometno dobro povezan, zašto ne bi razmislili o tome da svoj boravak u ovom najjužnijem turističkom mjestu Poljske upotpunite boravkom u, primjerice jednoj palači? Svega 15-tak minuta od centra grada smjestila se predivna neo-gotička palača Paszkowka, čija povijest seže još u početak 14. stoljeća.

Palača Krakow (7)

Iako sama zgrada palače i nije pretjerano velika, okružuje je predivno veliko imanje te nevjerojatna priroda. Moto palače je „Gost u našoj kući je lord u našoj kući“, a upravo se u ovoj palači možete osjećati kao pravi Lord! Palača ima 13 stilski uređenih soba su zaista prozor u prošlost.

>> Rezerviraj svoj boravak u ovoj palači ovdje

Ovdje možete doživjeti pravi ugođaj života kakav je nekad na ovim prostorima bio, a uz sobe smještene u palači, ovdje je na raspolaganju i 26 soba u renoviranoj zgradi odmah do palače koja je nekada služila kao vrtna kućica.

Palača Krakow (1)

Naravno, kao prava palača i ova na raspolaganju ima vinski podrum s najboljim vinima iz cijeloga svijeta, vanjski bazen za uživanje u vrućim ljetnim danima, jezero (jer svaki pravi dvorac mora imati svoje jezero), ali i brojne druge rekreativne sadržaje u vrtovima i šumi oko palače.

Palača Krakow (6)

Bilo kako bilo, boravak u ovakvoj palači dugo ćete pamtiti, posebice uzmemo li u obzir kako za takav odmor nećete potrošiti pravo malo bogatstvo jer su cijene i više nego prihvatljive. Ukoliko poželite posjetiti Krakow i za smještaj odaberete upravo ovu palaču, svoj boravak možete rezervirati ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here