Kamo god da se okrenete svugdje neki članak o tome kako uštedjeti na putovanju. Čak smo i mi u nekoliko navrata pisali o tome, kako na blogu tako i za punkufer.hr. Ali, sada je došao red na stručnjake i njihovo mišljenje o tome kako uštedjeti. Stoga smo savjete potražili kod nekoliko putničkih agenata koji su s nama podijelili svoje tajne.

Preskočite pogled

Putnici uvijek žele sobe s pogledom. Pogled na ocean, pogled na planine, pogled na dupine i slično. Zaboravite na pogled iz sobe i tako uštedite za razne aktivnosti i restorane. Ionako ćete u sobi provesti jako malo vremena, a kada se vratite u nju već će biti mrak i teško da ćete moći uživati u pogledu. A ako vam je pogled iz sobe jako važan, onda radije izaberite sobu koja ima samo djelomični pogled i tako uštedite dobar iznos na smještaju.

pogled-iz-sobe

Napravite checklist

Koliko puta vam se dogodilo da ste stigli na željenu destinaciju i uvidjeli da ste zaboravili četkicu za zube, jaknu ili čarape? Bez brige i meni. Znate zašto se vam to događa? Zato jer prije svog putovanja ne napravite kontrolnu listu odnosno popis onoga što sve trebate ponijeti sa sobom. Dobra organizacija pomoći će vam da svoje vrijeme bolje utrošite na doživljaje i uživanje u hrani umjesto na kupovanje stvari koje ionako već imate kod kuće.

Besplatne turističke ture

Nema ničeg ljepšeg nego kada vas kroz grad vodi osoba koja zna puno o povijesti, običajima i atrakcijama grada. Ne morate gubiti vrijeme na čitanje razno raznih tiskanih vodiča, a sigurno ćete saznati i neke stvari koje u njima ne pišu. Isto tako vodič će vam dati odgovore na vaša pitanja. No sve to košta. Prije putovanja informirajte se o besplatnim pješačkim turama. Riječ je o turama gdje vas profesionalni vodič vodi kroz grad u potpunosti besplatno. Njih angažiraju turistički uredi a vi im na kraju ture samo date napojnicu, ovisno o tome koliko ste zadovoljni učinjenim. Samo imajte na umu da si rezervirate svoje mjesto pošto se radi o grupama koje imaju limitiran broj sudionika.

maxresdefault (1)

Planirajte kraće putovanje

Bez obzira na to koliko imate vremena za putovanja, u većini slučajeva ćete uštedjeti dobar iznos ako ga skratite za samo jedan dan. Naravno, svi mi želimo maksimalno iskoristiti svoj odmor. No samo taj jedan dan može učiniti veliku razliku između dobivenog i probijanja budžeta. Dodatni plus u prilog tome je to što ćete taj jedan dan moći iskoristiti za opuštanje kod kuće prije povratka svakodnevnim obavezama.

Saznajte pogodnosti koje vam nudi vaša kreditna kartica

Mnoge kreditne kuće, u sklopu paketa u kojima nude kreditne kartice, nude i razne pogodnosti za korisnike istih. Tako npr. American Express u preko 900 hotela diljem svijeta svojim korisnicima omogućava besplatan WiFi, popuste za hranu i piće ili rani check-in. Sve što vam je potrebno je dobro se informirati i na vrijeme pokazati svoju kreditnu karticu.

kartica

Štedite jedan dan da biste drugi uživali

Mnogi putnici odsjedaju samo u određenim hotelskim lancima. No kada vide iznos koji moraju platiti ostanu šokirani. Kako biste uštedjeli razmislite o tome da odsjednete u dva različita resorta. Neka prvi bude jeftiniji, a drugi skuplji u kojem ćete onda moći uživati kao kralj. Započnite svoje putovanje u hotelima s manje zvjezdica, i kako se približava kraj vašeg putovanja priuštite si malo luksuza kojim ćete začiniti svoj odmor.

Ponesite svoju hranu i piće

Našim Dalmatincima raste kosa na glavi na spomen Poljaka i Čeha koji na ljetovanje dolaze s punim prtljažnicima pašteta i drugih konzervi. No nisu oni toliko škrti, već više pametni. Razmislite samo o tome koliko biste uštedjeli na vodi ako biste na aerodromu imali svoju bocu koju biste mogli napuniti vodom nakon što prođete kontrolu. Ne samo da ćete tako uštediti, nego ćete i pomoći u očuvanju planete. Isto vrijedi i za grickalice. Ponesite sa sobom vrećicu orašastih plodova koji će vam ublažiti one nalete gladi dok čekate avion.

voda

Dolar je najjača valuta

Dobro se informirajte o tome da li vam se više isplati nositi sa sobom eure, dolare ili neku drugu valutu. U pravilu ćete za US dolar dobiti najveći tečaj. No najprije vidite koliko ćete u svojoj banci dobiti ako naručite valutu destinacije u koju putujete.

Putujte van sezone

Budite fleksibilni što se tiče vremena putovanja. Ako isplanirate putovanje u neku destinaciju van sezone mogli biste uštedjeti stotine kuna samo na smještaju. Ako tome pridodate i druge troškove koji su veći u sezoni, dolazimo do jednostavne računice. Mjesec dana kasnije putovanje može učiniti znatnu razliku za vaš budžet.

 

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here