No dobro, što je tu je i protiv toga se malo što može. Neki će odabrati debelu hladovinu oraha, neki ohlađenu gajbu pive, neki ugodnost koju pruža klima uređaj, a ja ću se uputiti na kupanje. I to ne na more. Nisam fan mora, ni stiskavaca, ni gužvi, ni prženja na suncu kao rak u ulju. Nekako mi je kontinent puno draži od mora.

A gdje se okupati na kopnu? Pa Lijepa naša prebogata je izvorima, rijekama, potocima i jezerima koja u ljetne mjesece mogu poslužiti kao idealna mjesta za rashlađivanje i druženje s društvom. No opet, nisu ni sva pogodna za kupanje. Kad malo bolje promislim malo je gradova u Hrvatskoj koji su se toliko posvetili da svoje rijeke dovedu u takvo stanje da se u njima ljeti može rashladiti i okupati bez nekih većih strahova. I tu mi Karlovac iskače. Grad na četiri rijeke, grad koji svoj život duguje upravo rijekama na kojima je nastao.

Osim kupanja, Karlovac nudi i druge zabavne, sportske sadržaje / Foto: TZ Grada Karlovca
Osim kupanja, Karlovac nudi i druge zabavne, sportske sadržaje / Foto: TZ Grada Karlovca

I da, svega je nekoliko gradova na svijetu koji se mogu pohvaliti činjenicom da imaju četiri rijeke, niti jedan nema pet, a Karlovac je najmanji od njih. Dobra, Korana, Kupa i Mrežnica nisu samo ukras grada već žile kucavice koje pružaju svojim žiteljima niz mogućnosti za bavljenje aktivnim životom. Ali nisu one rezervirane samo za Karlovčane. Ne, tu dobrodošli su svi. Stari, mladi, veseli, zaljubljeni, izgubljeni i svi dobronamjernici koji traže nešto novo, oku ugodno i umu zabavno.

Korana je rijeke koja teče gotovo samim središtem grada, ali opet daje dojam da je riječ o izletištu daleko od gradske sredine, užurbanog života i svakodnevice. U samom srcu prirode tako je nastalo prvo hrvatsko registrirano riječno kupalište, Foginovo, gdje ćete tijekom cijelog ljeta naići na mnoštvo zabavnih programa, brojne sadržaje za rekreaciju i sport, a u potpunosti je prilagođeno i osobama s invaliditetom.

Foto: TZ Grad Karlovca
Karlovac je prepun uređenih kupališta na kojem možete provesti vruće ljetne dane // Foto: TZ Grad Karlovca

Iako su Mrežnica i Dobra široj javnosti poznate kao rijeke koje su idealne za rafting i kanuing, na njihovim obalama pronaći ćete isto tako ‘divlja’ kupališta na kojima možete uživati u miru i tišini okruženi zelenilom i cvrkutom ptica. Bilo da se samo želite osunčati na suncu ili se na brzinu ‘bućnuti’ u vodi, Mrežnica i Dobra ponudit će vam kutke gdje ćete biti skriveni od očiju javnosti i znatiželjnika.

Kupa je da se kupa. Iako je ova rijeka danas ‘rezervirana’ za veslače koji svakodnevno ovdje obavljaju svoje treninge, često ćete naići na područja na kojima se možete osvježiti za vrijeme ljetnih vrućina.

Karlovac je mnogo učinio da svoje rijeke približi stanovnicima i svim putnicima namjernicima, stoga neka vas ne začudi bogata sportska, ali i gastronomska ponuda koja se veže upravo za ove rijeke.

Ivanjski krijes - Karlovac (4)
S manifestacije Ivanjski krijes / Foto: TZ Grada Karlovca

Ako ćete planirati svoje osvježenje u Karlovcu svakako ‘škicnite’ i na stranice Turističke zajednice. Naime grad Karlovac je poznat po tome da organizira mnogobrojna zanimljiva događanja, a šteta bi bilo propustiti neko od njih kada ste već tamo.  Ja sam svoje osvježenje pronašao i neće mi biti problem ‘potegnuti’ do Karlovca kako bi se osvježio i pritom uživao u opuštenoj atmosferi zelenila. A usto, kad jednom probate jedan od mnogih specijaliteta koji se nude u obližnjim restoranima srce će vas svakodnevno vući da se vratiti u Karlovac.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here