Zbog svog položaja, Šibenik je od davnina prepoznat kao idealno mjesto za život. Slikoviti i prostrani zaljevi omogućavali su prirodnu zaštitu grada od neprijatelja, a brežuljci koji ga okružuju savršena su mjesta na kojima su se podigle utvrde za zaštitu grada. Prvi spomen grada nalazimo  1066. godine u ispravi koju potpisuje najznačajniji hrvatski kralj – kralj Petar Krešimir IV. Sam grad nastao je oko tvrđave sv. Mihovila koja i danas ponosno dominira vizurom grada, a upravo su tvrđave ono na što su Šibenčani posebno ponosni.

Tvrđava sv. Mihovila nije jedina tvrđava koja bdije nad gradom jer ih Šibenik ima čak četiri, od kojih je ona sv. Nikole ujedno i najznačajnija na hrvatskoj obali Jadrana. Ona je izgrađena na samom ulazu u šibenski kanal te je služila kao obrana i kontrolna točka prilikom ulaska brodova u grad.

Tvrđava Barone

Tvrđava Barone (2)

Jedna od značajnijih tvrđava smjestila se 80 metara iznad samog grada, na brdu Vidakuša. 1646. godine ovdje je izgrađena tvrđava Barone. Izgrađena je kako bi, uz tvrđavu sv. Mihovila, služila za obranu grada od napada Osmanlija. U vrijeme gradnje Šibenik je bio pod vladavinom Venecije, često zapostavljani i iskorištavani od posjednika, Šibenčani su stalno upozoravali na potrebu izgradnje novih tvrđava i obrambenih kula. Tek dolaskom opasnosti od Osmanlija, odnosno izbijanjem rata između Venecije i Osmanskog Carstva, odlučeno je da se izgradi nova tvrđava. Zanimljivo je da su zahtjev Šibenčana i ovaj put odbile vlasti iz Venecij, no one nisu direktno zabranile gradnju. Šibenčani, buntovni i domoljubni kakvi jesu, odlučili su sami podignuti novu tvrđavu. Tvrđava je podignuta u samo dva mjeseca, taman prije najstrašnijeg napada u ondašnjoj povijesti grada. Naime bosanski paša Tekijeli je pred Šibenik doveo 25 tisuća vojnika koji su svim raspoloživim snagama pokušali zauzeti grad. Na sreću to im nije uspjelo te se pašina vojska povukla nakon skoro mjesec dana konstantnih napada.

Tvrđava Barone (1)

Iako je tvrđava Barone bila građena velikom brzinom, zbog potrebe obrane, ipak je izgrađena po standardima koji su vrijedili u ono doba. Sama građevina izgrađena je u obliku nepravilne zvijezde, a projekt izgradnje vodio je poznati inženjer iz Genove fra Antonio Leni. Zanimljivo je da ova tvrđava, jedina od svih šibenskih tvrđava, ne nosi naziv prema svojem zaštitniku. Naime, sve tvrđave u Šibeniku svoj naziv duguju sakralnim objektima koji se nalaze unutar njih, jedino tvrđava Barone ne. Ona je, umjesto naziva sv. Vid, dobila naziv Barone kojim građani odaju počast barunu Degenfeldu koji je bio zapovjednik obrane grada i inicijator gradnje tvrđave.

Danas je tvrđava Barone prepoznatljivi spomenik kulturne baštine grada Šibenika, svakodnevno dostupna posjetiteljima. U njoj je smješten, pomalo, neobičan muzej proširene stvarnosti. Proširena stvarnost je tehnološka inovacija u kojoj je svijet koji korisnik vidi proširen zvukovima, slikama i digitalnim likovima. Takozvanom AR tehnologijom korisnik je interaktivno povezan s okolnim stvarnim svijetom gdje sam, digitalno, kontrolira pristup određenim informacijama. Priča je koncipirana tako da korisnik može iskusiti Šibenik u 17. stoljeću i proživjeti opasnost najvećih osmanskih napada na Dalmaciju. Kroz priču vas vodi digitalni vodiči, šibenski dječak Jure i Frane Divnić koji je bio povjesničar grada i očevidac bitaka.

Tvrđava Barone (3)

No, muzej proširene stvarnosti nije jedina ‘atrakcija’ unutar atrakcije. Naime na tvrđavi Barone smjestio se gastro kulturni centar u kojem se poslužuje isključivo Mediteranska hrana lokalnih proizvođača. Upoznavanje bogate gastronomije šibenskog podneblja, uz jedinstveni pogled na grad i arhipelag, doživljaj je koji se rijetko gdje može iskusiti.

Tvrđava sv. Mihovila

Neizostavna postaja svakog posjeta Šibeniku svakako je srednjovjekovna tvrđava sv. Mihovila. Zbog svojeg položaja, na pola puta od Zadra do Splita, smatrala se izrazito strateški važnom tvrđavom. Prvenstvena namjena tvrđave bila je kao osmatračnica šibenskog zaljeva, a kasnije je služila kao sklonište za okolno stanovništvo. Iako je najstariji dio tvrđave, istočni zid, izgrađen u 13. stoljeću većinski dio tvrđave je sagrađen u 15. stoljeću. Zanimljivo je da su na zidovima sačuvani brojni grbovi, kao što je onaj kneza Dolfina koji se nalazi iznad glavnih vrata tvrđave, a sačuvane su i dvije cisterne za vodu koju se bile važne za vojnike kako ne bi uslijed mogućih napada ostali bez ove za život važne tekućine. Zanimljiva činjenica veže se uz gradnju prvotne građevine. Naime, ovaj dio Jadrana, početkom 11. stojeća, bio je poznat po gusarenju te se pretpostavlja da su gradnju inicirali i sami gusari kojima je ona služila kao baza. Tvrđava je tijekom postojanja preživjela nekoliko rušenja, od kojih su se neka zbila već tijekom rane faze postojanja.

Tvrđava sv.Mihovil, foto Muzej grada Šibenika

Tvrđava sv. Mihovila jedan je od, uz katedralu sv. Jakova, najupečatljivijih simbola grada. Smještena u najužoj gradskoj jezgri svakodnevno je dostupna posjetiteljima koji ovdje mogu uživati u prekrasnom pogledu na zaljev ali i grad.

Svakako najzanimljiviji detalj tvrđave sv. Mihovila je pozornica koja se nalazi unutar njezinih zidova. Sam ‘amfiteatar’ broji čak 1077 sjedećih mjesta. Ubrzo nakon otvaranja, pozornica je postala jedna od najprestižnijih pozornica u regiji koja može stati uz bok i onim puno razvikanijim, a na njoj se organiziraju različita kulturna, glazbena i scenska događanja.

Stitched Panorama

Tvrđave su otvorene svaki dan. Ljetno radno vrijeme je od 8.30 do 20.00 sati dok je zimsko radno vrijeme od 9.00 do 16.00 sati. Za posjet obiju tvrđava dovoljno je da kupite ulaznicu u jednoj od njih, ista vam vrijedi i za drugu tvrđavu uz uvjet da ju posjetite unutar sedam dana.

Šibenik je grad koji posebnu pažnju posvećuje svojoj bogatoj povijesti i kulturi. Tvrđave su samo svjedoci vremena koje je prethodilo današnjim danima, svjedoci koji su savršeno ukomponirani u sadašnjost, stoga bi bilo šteta ne doživjeti ovakav Šibenik.

Više informacija potražite na www.sibenik-tourism.hr
Fotografije: Turistička zajednica grada Šibenika

365_LOGO_01 HR wide ScreenHunter_01 Jun. 15 14.22

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here