Šibenik je najstariji samorodni grad na Jadranu koji iz svoje duge i bogate povijesti čuva neprocjenjiva kulturna blaga. Od sakralnih objekata do svjetovnih zdanja, spomenici u Šibeniku oduševljavaju sve njegove posjetitelje.

Šibenik se ponosi trima tvrđavama koje su u povijesti štitile grad, a danas su vrijedni spomenici kulture. Tvrđava sv. Mihovila nalazi se na sedamdesetmetarskoj uzvisini iznad grada, a tvrđava sv. Nikole smještena je pak u kanalu na ulazu u Šibenik i predstavlja jednu od najjačih pomorskih fortifikacija na Jadranu. Podignuta je s ciljem obrane od Turaka, a iz istog je razloga izgrađena i tvrđava sv. Ivana iznad gradske jezgre.

Šibenil - MP Mladi 085

Grad krase i brojne crkve i samostani od kojih su neki danas pretvoreni u galerije i muzeje. Ističe se samostan svetog Jakova sa svojim srednjovjekovnim mediteranskim vrtom u samom srcu Šibenika. Također, veoma je zanimljiva knjižnica u sklopu samostana sv. Frane koja se ističe zbirkom od 140 inkunabula.

_DSC9777

Ipak, najvrjedniji kulturni spomenik Šibenika jest katedrala sv. Jakova koja predstavlja najznačajnije graditeljsko ostvarenje 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske, a po svojoj ljepoti, konstrukcijskim posebnostima i stilskim značajkama nije samo najveći i najvrjedniji objekt graditeljskog naslijeđa grada Šibenika, već predstavlja jedinstveni spomenik europskog sakralnog graditeljstva. Katedrala, zajedno s renesansnom gradskom vijećnicom te okolnim crkvama, palačama i kneževim dvorom u kojem je danas smješten županijski muzej, tvori jedan od najljepših trgova hrvatske urbanističke baštine koji svakako vrijedi posjetiti.

DVD-303 BOX 3 SIBENIK_DSC0819

Gastornomska ponuda grada Šibenika

Šibenik, grad u srcu Dalmacije, svojim posjetiteljima nudi uživanje u mnogim prirodnim ljepotama i kulturnim znamenitostima. No, također je pravo odredište za istinske gurmane jer u svojoj gastronomskoj ponudi ima sve čari dalmatinske kuhinje.

DSC03837 copy

Šibenik svojim posjetiteljima omogućuje da probaju sve delicije dalmatinske gastronomije. Jela koja se spremaju uz obalu i na otocima temelje se na prirodnim i zdravim mediteranskim sastojcima. Glavne namirnice su riba, školjke, voće, sirevi, vina te neizostavno maslinovo ulje.

I suvremena dalmatinska gastronomija temelji se na tradicionalnim načinima spremanja jela. Najčešće se jela spremaju na brudet, lešo ili na žaru. Tu su i posebni dalmatinski začini, a dalmatinska se kuhinja može pohvaliti i odličnim slasticama koje većinom sadrže voće i orašaste plodove.

DSC03532

Postoje neka tipična jela koja se svakako moraju probati. Kao predjelo svakako se preporučuje jedan od  dalmatinskih sireva koji se poslužuje s pršutom i maslinama. Glavno jela je najčešće riba iako vrijedi probati i mesni specijalitet Dalmacije – pašticadu s njokima. Za kraj, najpoznatiji deserti su fritule i rožata.

Više informacija o Šibeniku možete potražiti na www.sibenik-tourism.hr, a novosti vezane uz Šibenik možete pratiti i putem službene Facebook stranice Turističke zajednice grada Šibenika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here