Karlovac, grad na četiri rijeke, od nedavno je bogatiji za još jednu atrakciju zbog koje ga se isplati posjetiti. Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac, prvi je takav u Hrvatskoj i najveći u ovom dijelu Europe. Izgradnju akvarija financirala je Europska unija iz Fonda za regionalni razvoj u gotovo 100%-tnom iznosu. Otvoren je krajem listopada 2016.godine, a ubrzo nakon otvorenja ispunio je sva očekivanja te se našao na popisu atrakcija mnogih putnika i izletnika – obitelji, ali i škola te svih ljubitelja riba i vodenog svijeta. Konačno je došlo vrijeme i da se ja upoznam sa silnim ribama koje bezbrižno plivaju njegovim vodama.

Foto: Vikend Manijaci
Foto: Vikend Manijaci

Sam akvarij savršeno je uklopljen u okoliš u kojem se nalazi. Dobar dio smješten je pod zemljom, a krovovi akvarija isto su tako prekriveni slojem zemlje. Na prvu, moglo bi se pomisliti da je neki Hobit ovdje izgradio svoju modernu vilu, no stvarnost je ipak nešto drugačija. Odmah nakon što uđete u akvarij žubor vode dat će vam dojam da se nalazite na izvoru neke moćne rijeke, a upravo je to ono što se htjelo time postići. Sam izložbeni prostor koncipiran je tako da prati tok krške rijeke od izvora do špiljskih i močvarnih staništa. Tako će vas odmah na ulazu dočekati pastrve, ribe koje vole čistu vodu i konstantne temperature. Voda u svim akvarijima kreće se od 9 Celzijevih stupnjeva na izvoru pa na više kako se približavate kraju, a opet ovisno o vrsti ribe koja živi u njemu. Zanimljivo je vidjeti kako su se ribe prilagodile na uvjete u akvariju. Ribama se pokušavaju simulirati prirodni uvjeti a da im odgovaraju vidljivo je na boji njihovih ljuski koje nisu blijede nego živopisne, sa sjajem.

Foto: Vikend Manijaci
Foto: Vikend Manijaci

Kod izbora riba gledalo se da one odgovaraju vrstama koje obitavaju u vodama diljem rijeka i jezera Lijepe Naše. Tako ovdje ima štuka i somova, a moram priznati da ovolike štuke još nisam vidio. Jedna od posebnosti akvarija su primjerci riba koje inače nikada ne biste mogli vidjeti u prirodnom staništu. Mnoge od tih riba su endemske vrste s naših područja. Tako npr. Bijeli klen koji inače obitava samo u istarskim vodama, nesmetano pliva usred Karlovca. Još jedna ribica koju teško da ćete vidjeti negdje drugdje, je Cetinski vijun. Ovaj stenoendem pojavljuje se u sporo tekućim i ujezerenim dijelovima rijeke Cetine. Voli hladniju vodu i mjesta gdje je pjeskovito dno kako bi se mogla ukopati u pijesak. No riba koja me se posebno dojmila svakako je Američki veslokljun, riba čiji naziv govori da se radi o primjerku pomalo čudnovatog izgleda. Barem meni. Poveći primjerak ove vrste nesmetano pliva toplim vodama akvarija u društvu s klenovima, amurima, šaranima i ostalim pomalo tipičnim ribama za naše vode.

Foto: Vikend Manijaci
Foto: Vikend Manijaci

Moram priznati da je akvarij sam po sebi savršeno dizajniran, te je jasno vidljiv tok priče koja ide od izvora jezera do ušća u neko jezero. Imao sam tu sreću da nas je kroz akvarij proveo Marin inače strastveni ribolovac i podvodni fotograf, koji nam je ispričao priču za svaku ribu, njezinom staništu, ali i pokazao dijelove akvarija koji inače nisu dostupni posjetiteljima. Sa mnom su u posjetu akvariju bile i dvije strastvene ribolovke koje su Marina bombardirale masom pitanja, dok sam ja bio zakeljen s fotoaparatom, mobitelom ali i facom na svaki od mnogih akvarija. Ne znate što biste sa svojom djecom te ih želite maknuti od mobitela, računala i ostalih igraćih konzola? Posjetite Karlovac i prvi slatkovodni akvarij te upoznajte svoje klince s bogatim svijetom koje se skriva ispod slatkovodnih površina koje nas okružuju. Vjerujte mi ostat će zadivljeni ribljim svijetom i akvarijima koji izgledaju kao da gledate film na pravoj plazmi.

Radno vrijeme akvarija je svakog dana od  10 do 18 sati u zimskom periodu, a od 10 do 20  sati u ljetnom periodu. Cijena ulaznice za odrasle je 60,00 kn, dok će studenti i umirovljenici za ulaz trebati izdvojiti 40,00 kn po osobi. Klinci i mladi od 3 do 18 godina svoju će ulaznicu platiti 35,00 kn, a obiteljska ulaznica iznosi 120,00 kn, a vrijedi za dvoje odraslih i dvoje ili troje djece ili mladih od 3-18 godina.

Foto: PR Akvatika Karlovac
Foto: PR Akvatika Karlovac

Osim akvarija posjetitelji mogu koristiti i ostale sadržaje: caffe bar, znanstvena čitaonica, igraonica i kongresna dvorana, a nakon posjeta akvariju istražiti i ostale ljepote i atrakcije grada Karlovca i okolice.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here