Slovenija je zaista bajkovita zemlja i neki ponosno tvrde da je jedna od najljepših država u Europi. Moramo se složiti s njima jer na teritorijalno malom prostoru Slovenija nudi sve – more, prirodu, planine, rijeke i jezera, povijest, kulturu i tradiciju te odličnu gastronomsku i enološku ponudu. Upravo je Bled jedna od najposjećenijih turističkih destinacija koja nudi zaista brojne aktivnosti prilagođene različitim uzrastima! Saznajte kako provesti vikend u Bledu, što vidjeti, gdje spavati i kako do njega stići automobilom ili vlakom!

Bajkovita Slovenija: O Bledu i Bledskom jezeru

Bledsko jezero nastalo je kretanjem Bohinjskog ledenjaka. Dugačko je 2120, a široko 1380 metara dok mu je najveća dubina 30,6 metara. Jezero nema pritoke a napaja se iz nekoliko prirodnih studenaca. Svakako najprepoznatljiviji motiv Bledskog jezera je crkva Marijina Uznesenja koja se nalazi na otoku u samom središtu jezera.

Najveća atrakcija otoka je Zvono želja izliveno 1534. godine. Legenda kaže da je u dvorcu nekad živjela mlada udovica Poliksena. Nakon smrti svog muža, skupila je svo srebro i zlato koje su imali i dala je od njega napraviti zvono. Kada su brodom nosili zvono na otok podignula se strašna oluja i potopila brod zajedno s zvonom. Nesretna zbog tog događaja Poliksena se uputila u Rim gdje se je i zaredila. Nakon njene smrti papa je na Bledski otok poslao novo zvono.

Ako se na otoku nađete za tiha i mirna vremena još uvijek možete čuti kako zvono odzvanja iz dubine jezera. Današnje vjerovanje stanovnika je da ako pozvonite novim zvonom i zaželite želju ona će vam se sigurno ostvariti.

Na jezeru se nalaze tri hotela, a svaki hotel ima svoj posebni termalni izvor. Kroz godine Bledsko jezero postalo je odmorište kako za poslovnu elitu tako i za turiste željne odmora u prirodi daleko do svega. Na jezeru možete imati i aktivni odmor.  Ribarenje, vožnja biciklom, pješačenje i jahanje samo su neke od aktivnosti koje trebate isprobati kad ga posjetite.

Želite Golf? Zašto ne…

Svakako vrijedi posjetiti golf terene Bled koji spadaju u sam vrh terena u Europi po svojoj ljepoti. Površine preko 100 ha definitivno je najveći golf teren u Sloveniji. Teren nudi 27 rupa karakterističnog oblika. Jedini golf teren koji je otvoren tokom cijele godine je teren Lipica omeđeno stoljetnim hrastovima neposredno pored svijetski poznate konjušnice s lipicancima.

Kako do Bleda?

Do Bleda lako možete stići automobilom, a za to će vam iz Zagreba trebati oko 2 sata umjerene vožnje (oko 200 kilometara u jednom smjeru).

Bled je lako dostupan i vlakom. Najprije ćete morati stići u Ljubljanu, za što vam je na raspolaganju nekoliko linija dnevno. Jednom kada ste u Ljubljani lako ćete stići do Bleda, samo pratite naše upute ispod.

Najbliža željeznička postaja je ona “Bled jezero” koja se nalazi na zapadnoj obali jezera, oko 2 kilometra od samog središta mjesta. Svi putevi do Bleda vode preko Jesenica, jer iz Ljubljane nema redovnih direktnih linija. Vožnja od Ljubljane do Jesenica tako vlakom traje nešto više od jednog sata, a od Jesenica do Bleda svega 15tak minuta.  CIjena karte od Ljubljane do Bleda iznosi oko 6 eura po osobi za jednosmjernu kartu.

Također, do Bleda možete stići krenete li prema postaji Lesce-Bled, no tada vam je do centra Bleda oko 4 kilometara. Prednost ove postaje je što se nalazi na glavnoj željezničkoj pruzi prema Minhenu te iz tog razloga vlakovi voze češće. Od Lesca do središta Bleda vozi vlak, a karta košta svega 1,3 eura za jednosmjernu kartu!

Smještaj u Bledu

Smještaj u Bledu zaista nije problem za pronaći! Na raspolaganju vam je smještaj u luksuznim hotelima, cool hostelima pa čak i smještaj u šatoru ili kućici na drveću! Za najbolje cijene smještaja preporučujemo vam da posjetite našu stranicu za rezervaciju najboljeg i najpovoljnijeg smještaja na tržištu te si osigurajte svoj krevet već danas! Vidi ovdje.

Naslovna fotografija: Vicente Villamón / Flickr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here