Ispunite dokumentaciju

Pronađite ured “lost and found” koji se nalazi na svakoj zračnoj luci i prijavite nestanak torbe. Tada će vam osoblje na stol staviti milijun i jedan papir koji je potrebno ispuniti. Pitati će vas točno u detalje kakva je torba, koje veličine, kakve boje, što je unutra… Detalji su bitni, sjetite se svega što bi moglo identificirati vašu torbu!

Torba je vjerojatno zapela na odlaznom aerodromu i nije stigla do aviona. Dakle, ili ćete je čekati da stigne ili će vam je zračna luka poslati na adresu poštom!

Odšteta nakon izgubljene prtljage

Prema Varšavskoj konvenciji, svi putnici koji putuju zrakoplovom imaju pravo na odštetu. Ona bi trebala iznositi u prosjeku od 520 pa sve do 950 britanskih funti. Toliko ćete dobiti ako uspijete dokazati što je sve bilo u torbi i koliko svaka stvar vrijedi. Ako to ne uspijete, dobiti ćete oko 100kn po kilogramu torbe.

Ako vam je torba ukradena?

Iskreno, bolje da vam je torba izgubljena, nego ukradena. Ako vam je torba ukradena, ne možete tužiti avio kompaniju, već trebate privatno krenuti na tužbu protiv pojedinca – onog koji vam je ukrao torbu.

Zašto ne putno osiguranje?

Naš savjet je da prije svakog puta uplatite osiguranje od gubitka i krađe prtljage. To ne košta puno, obično ispod 100kn za cijelo vrijeme trajanja putovanja.

Dodatni savjeti:

  1. Letite direktno. Presjedanjem su vam šanse za gubitkom prtljage veće!
  2. Zaključajte svoju torbu malim lokotom.
  3. U torbu nikada ne stavljajte vrijedne stvari, novac i slično.
  4. Prijavite se na let na vrijeme. Ako mislite trčati u avion torba vam neće sigurno stići na vrijeme. Jer onome koji ju stavlja u avion se nikamo ne žuri!
  5. Uzmite putno osiguranje i neka vam agent savjetuje opcije o osiguranju od gubitka prtljage.
  6. Označite svoju torbu sa imenom i prezimenom, adresom i brojem telefona. Ako ćete prije vidjeti poruku na Fb svakako stavite i ime profila – nikad ne znate, možda netko pronađe baš vašu izgubljenu torbu i odluči vam se javiti :)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here