10 gradova = 10 atrakcija – saznali smo što se fotka diljem svijeta?

Na svijetu vjerojatno ne postoji ni jedan putnik koji nema barem (minimalno) jedan fotoaparat. Ako bolje pogledamo, svako od nas kada ide na put nosi u prosjeku tri fotoaparata! Da, dobro ste pročitali. Prvi je onaj pravi koji vam služi kao primarni, drugi je onaj u privatnom mobitelu, a treći onaj u poslovnom (ako imate posao :)! Mi vam donosimo popis 10 najfotografiranijih gradova na svijetu! 

10 Budimpešta, Mađarska – Bazilika sv. Stjepana

Budimpešta

Prvi od 10 gradova je Budimpešta. Bazilika sv. Stjepana u Budimpešti ima istu visinu kao i parlament (96 m) i u njoj se nalazi mumificirani ostaci prvog mađarskog kralja, Stjepana I. Ona je treća crkva po veličini u Europi. 

9 Buenos Aires, Argentina – Caminito

Drugi od deset gradova je Buenos Aires u Argentini. Caminito (barrio La Boca), mala pješačka ulica u La Boci velikog kulturnog i turističkog značaja, poznata i po slavnom istoimenom tangu. 1959. proglašena je “ulicom muzejem”. Čuvene raznobojne kuće genoveških imigranata pod državnom su zaštitom kao kulturno nasljeđe.  

8 Firenca, Italija – Uffizi

Treći od 10 gradova je Firenca u Italiji. Uffizi se nalazi na uglu trga Piazza della Signoria, trga u središtu Firence koji je bio od presudne važnosti za građanski život i vlast stoljećima. Na trgu se nalazi “Neptunova fontana” (Bartolomeo Ammanati) izgrađena od 1563.-1565., koja još uvijek radi na stari rimski vodovod kao i Michelangelo (Michelangelov David).  

7 Monte Carlo, Monako – Hôtel de Paris Monte – Carlo

Monte Carlo je simbol luksuza i skupih stvari, a u njemu se smjestio jedan od najpoznatijih hotela regije – Hôtel de Paris Monte-Carlo koji je jedan od najfotografiranijih motiva ovog grada. Hotel je čak poslužio i kao set za snimanje jednog of filma James Bonda. 

6Vencija, Italija – Pontedell’Accademia 

Akademijin most je jedan od četiri mosta koji premošćuju Kanal Grande u Veneciji, Italija. To je najjužniji venecijanski most koji povezuje sestiere San Marco i Dorsoduro i omogućuje dostupnost do Akademijine Galerije. 

5 Istanbul,Turska – Maiden’s Tower 

Ovaj toranj smješteni je više prema Azijskoj strani Istanbula, a oko njega se vežu brojne priče i legende iz prošlosti. Danas je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija Istanbula koju svakako valja posjetiti ako ste u ovom gradu više od 3 dana! 

4 Pariz, Francuska – Moulin Rouge 

Sagrađen 1889. za vlasnika Josepha Ollera, koji je tada već posjedovao varijete L’Olympia i otvoren dana 6. listopada 1889. Naziv je dobio po nadograđenom crvenom mlinu na krovu. 

3Barcelona, Španjolska – ParkGüell 

Djelo poznatog Antonia Gaudia, poznatog dizajnera interijera i dekoratera koji je poznat po brojnim arhitektonskim zdanjima Barcelone. 

2 Rim, Italija – Trinità dei Monti 

Španjolske stube se nalaze u Rimu, Italija, na Španjolskom trgu. Jedne su od najpoznatijih otvorenih stubišta na svijetu. Na Španjolskom trgu, na dnu stuba, nalazi se Berninijeva fontana Barcaccia, koju je dizajnirao 1627. godine. 

1 New York City, New York – Guggenheim Museum 

Muzej Solomona R. Guggenheima, do 1952. godine poznat samo kao Guggenheim, je muzej moderne umjetnosti na Petoj aveniji u New Yorku (SAD), s pogledom na Central Park. Zakladu Solomona R. Guggenheima i muzej apstraktne umjetnosti utemeljio je 1939. god. američki industrijalac i sakupljač umjetnina Solomon R. Guggenheim 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here