Iako je proteklih godina jedna od ekonomsko i politički najvažnijih metropola u Europi, Bruxelles je grad kojeg turisti ne rijetko zanemaruju pri svojim putovanjima. No ta se situacija polako ali sigurno mijenja, jer niskobudžetne avio kompanije znaju važnost i ljepote Bruxellesa, i upravo zbog toga vas do Bruxellesa i natrag mogu odvesti već za nešto više od 200 kuna po osobi. Mi smo odlučili upravo ovaj članak posvjetiti onima koji nikada nisu putovali u Belgiju te ih zanima što vidjeti u Briselu.

Protekle je godine Brisel bio na meti brojnih terorističkih napada, no prije svega, želim napomenuti kako oni ne bi smjeli biti razlog otkazivanja vašeg posjeta u ovo predivno središte Kraljevine Belgije.

Bruxelles je glavni i najveći grad Kraljevine Belgije, a ujedno je i poznat kao sjedište Europske unije, kao i brojnih institucija poput NATO-a, Zapadnoeruopske unije i drugih organizacija. Većina stanovnika govori francuskim jezikom, ali ako ne govorite francuski već engleski, ne bi trebali imati nikakvih problema jer gotovo svi govore i engleski jezik.

I'll have one of each please. #belgianchocolate #brugge #fatkidproblems #indulgence ??

A photo posted by Smits (@__smits) on

Ova metropola broji gotovo 3 milijuna stanovnika, a službeno je nastala 979. godine, čak 400 godina nakon prvog naseljavanja tog područja. Početkom 12. stoljeća trgovina postaje važan faktor razvoja u zapadnoj Europi, a zbog svog iznimno povoljnog položaja na rijeci Senni Bruxelles postaje trgovačko središte. O razvoju grada u to vrijeme svjedoči gradnja Katedrale sv. Mihovila i Gudule 1225. godine. Nedugo nakon izgradnje katedrale između 1356. i 1383. podignute su druge Bruxellesske zidine, a manje od 200 godina kasnije Bruxelles je zahvatila renesansa, doba za kojega grad postaje dvorski i najmoćniji brabantski grad poznat kao grad znanstvenika i umjetnika.

Što vidjeti u Briselu?

Ako mislite da u Bruxellesu nemate puno toga za vidjeti zaista ste se prevarili. Bruxelles ima bogatu kulturnu i umjetničku tradiciju, a malo je poznato da slovi za prijestolnicu stripa. Tu su i brojna poznata kazališta poput Bruxellesskog kazališta i La Monnaie kazališta i opere. Bogatstvo kulturne baštine upotpunjuju i brojni muzeji od kojih turisti najviše vole Kraljevski muzej umjetnosti, Vojni muzej i Muzej stripova.

Ako imate vremena, a vjerujemo da ste za posjet Bruxellesu sigurno i napravili malo mjesta za šetnju gradom, svakako se zaputite u nepansko lutanje ovom metropolom jer je bogata i zaista impozantna arhitektura grada svojevrsni muzej na otvorenom. Najveća atrakcija grada je Grand Place (Grote Markt) koji se od 1988. nalazi na UNESCOvom popisu svjetske baštine, zajedno s gotičkom vijećnicom u središtu grada, katedralom sv. Mihovila i Gudule i dvorcem Laken. Druga važna turistička znamenitost je Kraljevska palača.

Brisel - Vikend Manijaci (1)

Nikako ne smijete propustiti Atomium, 103 metra visoku struktura koja je izgrađena za Svjetsku izložbu 1958. godine, a koja se sastoji se od devet sfera spojenih cijevima. Odmah pokraj Atomiuma nalazi se park Mini-Europe gdje možete vidjeti makete poznatih europskih građevina. Svakako prošećite i do fontane Manneken Pis koja je svojevrsni simbola grada (potrudite se pronaći je jer je zaista minijaturna). Ako imate vremena predlažemo vam i posjet Jubelparku na kojem sde nalazi slavoluk pobjede, a u čijoj blizini se nalaze i Bazilika Svetog Srca, Bruxellesska burza, Palača prave i zgrade institucija Europske unije u Europskoj četvrti.

Čokolada i pivo – simboli nacije

Bruxelles je definitivno TOP 1 destinacija za sve ljubitelje čokolade, jer upravo Belgijska čokolada slovi kao najbolja delicija na svijetu. Ona se u Bruxellesu može pronaći u svim oblicima, bojama i kombinacijama, a ako se zasitite čokolade, tu je i bogat izbor kolača i vafli. Jeste li znali kako u Briselu postoji i Muzej povećen čokoladi?

Ova metropola broji čak preko dvije i pol tisuće restorana i barova, a razlog tome je što se Belgijska kuhinja smatra među najboljima u Europi. Za pivoljupce tu je i veliki izbor izvrsnog piva, a najpoznatije i najbolje je Belgijsko samostansko pivo koje je kralj svih piva. Među njima su najpoznatija piva trapist koja se vare isključivo u samostanima trapista u Belgiji i Nizozemskoj. Od najboljeg najbolje je belgijsko pivo Westvleteren.

Do Bruxellesa za nevjerojatnih 200 kuna po osobi

Ako ste nakon čitanja ovog članka dobili želje za posjet Bruxellesu, donosimo vam jedu lijepu vijest. Od nedavno je Bruxelles na popisu najjeftinijih destinacija avio kompanije Ryan Air koja će vas do tamo odvesti za nevjerojatnih 200 kuna po osobi (ponekad i jeftinije). Karta je za let iz Budimpešte, pa ako tome pridodamo 500 kuna za benzin i vinjetu do Budimpešte dolazimo do brojke od 323. Upravo će vas 323 kune koštati put do Bruxellesa ako se uspjeli napuniti auto s još 3 dodatna putnika.

U svakom slučaju želimo sretan put i nadamo se da smo vam barem malo pomogli oko onoga što vidjeti u Briselu. Dobru zabavu žele vam Vikend Manijaci :)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here