Stiglo nam je i to doba kada na veliko planiramo gdje ćemo na adventski izlet. Ponuda je šarolika i vesela, a izbora ima na pretek. Svatko će pronaći nešto po svom guštu. Čak i oni zaljubljenici u kobasice znaju da su, vikendi koji nam tek dolaze, rezervirani za putovanja i isprobavanja ovih mesnih delicija. No kamo poći a da se ne potroši puno? Ovo je moj izbor pet destinacija do kojih možete doći ispod 500 kn, automobilom.

Zagreb

Prošlogodišnji laureat svih božićnih sajmova u Europi ove godine svojim posjetiteljima priprema mnoštvo zbivanja i zanimljivih događanja. Na preko 11 lokacija tako će se od 27. 11. do 18.12. moći uživati u finim delicijama, koncertima, predstavama i mnogim drugim aktivnostima za posjetitelje. Najzanimljivije će svakako biti na Zrinjevcu koji ove godine poprima posebnu čar, a ponuda ugostitelja u ovom parku biti će fokusirana na zaboravljena zagrebačka jela. Volite li štrukle, pogače, kobasice, sarmu i druga jela siguran sam da ćete ostati oduševljeni viđenim. Svi ljubitelji klizanja će kao i lani, svoje vještine na klizaljkama pokazati na Tomislavcu, gdje se priprema još veće klizalište nego lani. Gastronomska ponuda podebljana je na Europskom trgu koji će ovog Adventa biti okupljalište mladih i zaljubljenika u svjetske kuhinje.

Foto: Supermark Strategies // Advent na Zrinjevcu
Foto: Supermark Strategies // Advent na Zrinjevcu

Ljubljana

Ljubljana posljednjih godina sve više privlači posjetitelje svojim božićnim sajmom i adventskim ugođajem. Ove godine u Adventu u Ljubljani možete uživati od 25. studenog 2016. do 01. siječnja 2017. Središte grada za ovu se priliku posebno ukrašava, a posebno će biti ukrašen Prešernov trg, Tromostovje, Kongresni trg, Mestni trg, Stritarjeva ulica, Stari trg i Ljubljanski grad. Miris kuhanog vina i pečenih kobasica zvat će vas da stanete kod prve kućice, a nerijetko ćete vidjeti turiste kako u tim specijalitetima uživaju na terasama restorana. Najveći božićni sajam biti će smješten uz Cankarjevo i Hribarjevo nabrežje, a to su ulice koje se pružaju uz rijeku Ljubljanicu. Posebnost ugođaju dati će vrbe koje rastu uz samu obalu rijeke a koje su za ovu prigodu prikladno ukrašene lampicama i mnoštvom svijetla. Ovdje ćete moći kupiti razne suvenire s božićnim motivima, lampica, nakita za ukrašavanje jelki, ali i probati mnoge slastice. Drugačiji pogled na Ljubljanu dobit ćete ako se popnete na Ljubljanski trg, srednjovjekovni dvorac koji bdije iznad grada.

Advent u Dubrovniku

Budimpešta

Moram priznati da me prošlogodišnji put u Budimpeštu za Advent oduševio. Ne toliko ljepota grada koliko bogata gastronomska ponuda. Ovogodišnji Božićni sajam u Budimpešti počeo je već 11.11.2016. a trajat će sve do 01. siječnja 2017. godine. Iako se Božićni sajam u Budimpešti odvija na više lokacija, najveća zbivanja odvijat će se na trgu Vorosmarty. Ono što me se najviše dojmilo prošle godine u Budimpešti bila je ponuda na trgu ispred bazilike u centru grada. Tolika raznolikost hrane i pića na jednom mjestu se rijetko gdje viđa. I dok se u većini srednjeeuropskih destinacija ponuda hrane bazira većim dijelom na kobasicama, u Budimpešti ste mogli naći sve, od lignji i lososa do malih sarmica. No najveći dojam na mene, a sigurno će i na vas, ostavio je štand koji je bio ukrašen sušenim buncekima koje ste mogli kupiti na licu mjesta. Čvarci, sušene kobasice, domaće paštete i paprike samo su maleni dio šarene gastronomske ponude. Ljubitelji klizanja mogu se okušati na klizalištu Ice Rink koje se nalazi u Gradskom parku. Ne morate nositi svoje klizaljke sa sobom jer iste možete iznajmiti na licu mjesta. Tijekom prosinca moći ćete uživati u mnoštvo predstava, baleta, opera i koncerata.

Advent u Budimpešti (Mađarska) - Vikend Manijaci (35)

Bratislava

Glavni grad Slovačke iznimno je popularna božićna destinacija među putnicima. Iako je ponuda standardna i po ničemu se previše ne razlikuje od ponude okolnih metropola, zadivit će vas činjenica koliko Slovaci proizvode medne rakije, ali i koliko je popiju. I dok ćete u većini ostalih adventskih destinacija kuhano vino piti iz glinenih lončića, u Bratislavi se ono poslužuje u limenim lončićima kakve su koristile naše bake. Najveći sajam u gradu svakako je onaj na središnjem gradskom trgu na kojem ćete moći uživati u toplim napicima, tradicionalnoj hrani i glazbenim izvedbama. Jednu od najboljih vrućih čokolada koje sam probao bila je upravo ona u Bratislavi prošle godine. Na Glavnom trgu nalazi se kafić Schokocafe Maximilian koji poslužuje mnoge slastice od čokolade a upravo je poznat po vrućoj čokoladi i pralinama. Tradicionalne ukrase za bor možete kupiti na sajmu koji će se održavati u dvorištu Gradske vijećnice. Ispred Nacionalnog kazališta nalazi se Hviezdoslavov trg na kojem će se nalaziti i klizalište, ali štandovi sa suvenirima i pićem. Svakog petka ovdje će se održavati predstava s vatrom.

Advent u Bratislavi / Foto: Vikend Manijaci
Advent u Bratislavi / Foto: Vikend Manijaci

Beč

Zasigurno najveći Božićni sajam održava se u Beču. Nekada najbolji i najljepši sajam ove će godine učiniti sve kako bi Zagreb skinuo s trona i preoteo mu titulu. Hoće li u tome uspjeti ostaje još za vidjeti. Advent u Beču raštrkan je na nekoliko lokacija. Od onog ispred palače Schonbrun do najvećeg ispred Gradske vijećnice. Od sredine studenog pa sve do Božića cijeli će grad živjeti za Božić i turiste koji će doslovno hrliti u njega. Uz standardnu ponudu kobasica, kuhanog vina, punča i ostalih zimskih delicija, svakako se isplati posjetiti neki od restorana koji nude tradicionalnu bečku šniclu. Maria-Theresien platz i ove će godine ugostiti preko 70 lokalnih obrtnika koji će predstaviti svoje radove i dijela svim posjetiteljima, a u večernjim satima ovdje ćete moći uživati u zborskim izvedbama gospela i tradicionalne božićne glazbe. Najstariji sajam, koji se na istom mjestu održava još od 1772. godine biti će na trgu Ffreyung u samom centru grada. To je mjesto na kojem ćete moći kupiti rukotvorine, staklene dekoracije, tradicionalne predmete i keramiku. Svakog dana od 16.00 sati ovdje će nastupati poznati glazbenici i svojim izvedbama uveličati cijeli Advent.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here