Trip Advisor je najpopularnije online mjesto koje okuplja na milijune putnika diljem svijeta s jednim ciljem – razmjenom iskustva s putovanja, i samim time stvaranjem što realnije slike o pojedinim destinacijama i atrakcijama, kako po dolasku, vi kao gost, ne bi bili razočarani!

Tako je Trip Advisor konačno objavio popis destinacija i atrakcija koje su ove godine “must”. Dakle, ako ste planirali putovati, ne znate kamo i treba vam malo inspiracije, na pravom ste mjestu.

1. Angkor Wat, Kambodža

Chi King - Angkor Wat
Chi King – Angkor Wat

Angkor Wat je najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor u kojoj je do danas ponovo otkriveno više od 1000 hramova. Nalazi se oko 240 km sjeverno od Phnom Penha, glavnog grada Kambodže, i oko 20 km sjeverno od jezera Tonle Sap. Angkor Wat je danas najznačajniji nacionalni simbol i reprezentira kmersku kulturu i kambodžanski narod. Njegova slika nalazi se na brojnim državnim simbolima pa je tako na državnoj zastavi i novčanici od 500 riela. Čak i u vrijeme vladavine Crvenih kmera zlatna silueta hrama bila je dio kambodžanske zastave.

2. Machu Picchu, Čile

David Stanley - Macu Picchu
David Stanley – Machu Picchu

Machu Picchu je vjerojatno izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao skriven sve do 1911. godine kada ga otkriva Amerikanac Hiram Bingham. Machu Picchu je 1983. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi, a 2007. godine je izabran kao jedno od Sedam novih svjetskih čuda.

3. Taj Mahal, Indija

Taj Mahal - Flickr - TausP.
Taj Mahal – Flickr – TausP.

Taj Mahal je arhitektonski spomenik u Agri, gradu u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh koji je izgradio mogulski vladar Džahan-šah kao spomen za svoju rano preminulu ženu Perzijanku Mumtaz Mahal. Taj Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinira elemente perzijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Godine 1983. Taj Mahal postao je UNESCO-ov spomenik Svjetske baštine opisan kao „dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-djela svjetskog nasljeđa”.[/mks_one_half]

4. Sheikh Zayed Grand Mosque, UAE

Džamija šeika Zajeda by HISHAM BINSUWAIF
Džamija šeika Zajeda by HISHAM BINSUWAIF

Džamija šeika Zajeda (arapski مسجد الشيخ زايد) džamija je u Abu Dhabiju, najveća u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i osma po veličini u svijetu.

5. La Sagrada Familia, Španjolska

Antonio Tajuelo - Barcelona - Katedrala
Antonio Tajuelo – Barcelona – Katedrala

Bazilika Svete obitelji, katalonski: Temple Expiatori de la Sagrada Família, u Barceloni je krunsko remek djelo arhitekta Antonija Gaudíja, iako je ostala nedovršena nakon njegove iznenadne smrti. Kada bude završena, bazilika će biti visoka oko 45 i duga 110 metara. Bit će to jedna od najvećih i sigurno najljepših bazilika kršćanskog svijeta

6. Bazilika Svetog Petra, Italija

Vikend Manijaci - Rim
Vikend Manijaci – Rim

Bazilika sv. Petra (tal. Basilica Papale di San Pietro in Vaticano) je vatikanska crkva izgrađena u stilu klasične renesanse, na mjestu prethodne ranokršćanske bazilike. Prema tradiciji i povijesnim izvorima, prvo zdanje podignuto je na mjestu mučeništva i grobu sv. Petra, jednog od dvanaest apostola i prema katoličkoj tradiciji prvog rimskog biskupa, a time i prvog u nizu papa.

7. Milanska katedrala, Italija

Milanska katedrala

Katedrala u Milanu jedna je od najvećih crkvi na svijetu, druga po veličini u Italiji (od nje je veća samo Bazilika svetog Petra u Rimu) i druga po veličini gotička katedrala na svijetu, poslije katedrale u Sevilji u Španjolskoj. Unutrašnju visinu središnjeg broda katedrale nadmašuje samo katedrala u Beauvaisu koja se nalazi u Francuskoj.

8. Alkatraz, SAD

Alkatraz SAD

Od sredine tridesetih godina 20. stoljeća, pa sve do ukidanja zatvora 1963., Alcatraz je glasio za najčuvaniji i najsigurniji zatvor u Americi. Alcatraz je danas omiljeno turističko odredište u sklopu šireg zaštićenog područja. Ima osobitu povijesnu vrijednost.

9. Cristo Redentor, Brazil

Sam valadi - Christ the Redeemer - Rio de Janeiro - Brazil
Sam valadi – Christ the Redeemer – Rio de Janeiro – Brazil

Kip Krista Otkupitelja je kip koji prikazuje Isusa Krista na brdu Corcovado u Rio de Janeiru, Brazil. Skulptura je visoka 39,6 metara (od čega samo postolje ima visinu od 9,5 metara) i ima težinu od 700 tona, a nalazi se na 709 metara nadmorske visine. Izgrađena je od armiranog betona i steatita.

10. Golden gate Bridge, SAD

Golde Gate Bridge

Most je izgrađen 1937. godine. Ukupna duljina mosta (uključujući prilaze) je 2737 m ili 1,7 milja. Udaljenost između dva tornja (glavni luk) je 1.280 metara (4.200 stopa), dok je visina od vode 67 metara. Dva tornja se uzdižu na visinu od 227 metara (746 stopa). Promjer glavnih nosećih kabela je 91 centimetar. Most je lociran na geografskim koordinatama 37°49′11″N, 122°28′43″W. Ima šest traka za motorna vozila te dvije staze za pješake i bicikliste. Dnevno mostom prođe preko sto tisuća vozila.

Pregledaj svih 25 atrakcija ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here