Moslavina je poznati vinogradarski kraj, a vinograde su na ovom području sadili već Traćani, Iliri i Kelti. Rimsko doba, kada se Moslavina jače naseljava obilježava novi val sadnje loze, posebno za cara Claudia, pa se i danas vjeruje da je ime Moslavina inačica rimskog naziva Mons Claudius. Vina ovoga kraja poznata su u Beču i Zagrebu već sredinom 19. stoljeća, a sami razvoj suvremenog vinogradarstva ovog područja započeo je s osnivanjem Hrvatske vinarske zadruge, osnovane u Voloderu 1913. Današnje vinarstvo Moslavine se temelji na privatnoj inicijativi mnoštva malih i nekoliko većih vinara.

Moslavačke vinske ceste između Kutine i Popovače u brojnim kletima nude degustaciju i prodaju svojih vina u buteljama ili izravno iz bačve. Osim uživanja u vinima, ponosni vlasnici nude i domaće gastronomske specijalitete, te uslugu smještaja u seoskom domaćinstvu, kletima ili obiteljskim gospodarstvima. Posjet vinskim cestama Moslavine nudi poseban doživljaj i zasigurno će ostati u sjećanju svakome tko posjeti ovaj vinorodni kraj u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja.

Moslavina se ponosi izvornim sortama vina od kojih se posebno ističe Škrlet – izvorna sorta bijelog vina. Škrlet je prva sorta koja je dobila rješenje Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo o priznavanju tri klona Škrleta, čime je Škrlet postao prva brendirana izvorna hrvatska sorta, čime se ističe vrijedan rad moslavačkih vinogradara. Ovaj nektar s moslavačkog gorja, svježeg, harmoničnog okusa, zasigurno će vam ostati u sjećanju i uvijek vas vraćati u Moslavinu – domovinu Škrleta!

Moslavina1

Kutina kao najveće mjesto vinorodne Moslavine od 2002. godine ima svoj Vinski dvor. Vinski dvor zamišljen je kao središnje i početno mjesto kutinske i moslavačke eno-gastronomske ponude. To je mjesto u kome se koncentriraju sve društvene aktivnosti u okolici vezane uz vino, od degustacija i predavanja do Izložbe vina koje vodi Udruga vinogradara i voćara “Lujo Miklaužić” Kutina.

Izložba vina – Moslavina Kutina 2017.

I ove godine putovi okusa i mirisa voditi će vas vinskim cestama Moslavine, sve do gradskog trga u Kutini, gdje ćete u posljednjem vikendu u svibnju moći zastati i uživati na tradicionalnoj izložbi vina MoslaVina Kutina, koja se ove godine održava već XXIV. put, i to 26. i 27. svibnja s centralnim događanjima na gradskom trgu u Kutini.

Moslavina3

Program MoslaVine obuhvatit će izložbu vina i vina izvornih sorti, predstavljanje lokalnih vinara, sajamski dio, stručna predavanja, te atraktivne kulturno-zabavne i gastronomske sadržaje. Između 140 uzoraka koji se pojavljuju na ovoj izložbi ima izvornih hrvatskih sorti vina s hrvatskih otoka, priobalja, kontinentalnih vinskih regija, te svake godine gostuju barem dvije ili tri velike vinarije iz susjednih zemalja.

Cjelokupan program potražite na www.turizam-kutina.hr ili facebook stranici Turističke zajednice grada Kutine.

Logo Croatia SMZ-LOGO1 city_dan_planeta2013_VI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here