Taj je trenutak došao sasvim spontano već sad i jedino što mogu priznati je da sam iznenađeni u svim mogućim pogledima, i to naravno pozitivno.

DSC_0001 (125)_edited

Mi smo odlučili Salzburgu posvetiti tri dana, od čega nam je jedan dan otišao na putovanje do Salzburga i natrag te za malo avanturističkog odmora u Schladmingu, poznatom skijališnom odredištu koji nam se našao na putu prema doma.

Kako do Salzburga

Za odlazak u Salzburg odlučili smo se osobnim automobilom, za što nam je bilo potrebno oko 5 sati vožnje. Kako živimo u Čakovcu, odabrali smo rutu koja vodi kroz Graz, autoputom prema Liezenu, pa dalje starom cestom (cca 70km) od Liezena do Radstadta, da bi od Radstadta do Salzburga nastavili po autoputu. Za ovu rutu smo se odlučili jer u slučaju ako bi išli autocestom skroz od Graza do Salzburga (preko Beča i Linza), bilo bi potrebno proći čak 3 tunela (tunelarina za svaki je cca 8€ po smjeru, dok smo mi platili tek jednu tunelarinu).

TIP: Korištenje WC-a na austrijskim benzinskama se naplaćuje 50 centi. Savjetujemo vam da najprije obavite nuždu, tek onda kupite ako vam nešto zatreba, jer ćete po izlasku iz WC-a dobiti kupon s 50 centi popusta.

DSC_0001 (208)_edited

Odabir smještaja

Kada govorimo o smještaju, Salzburg je skupi grad. Noćenje ćete platiti ovisno o rangu hotela u kojem ćete spavati. Mi smo za smještaj odabrali Villu Trapp, smještenu 5 minuta vožnje autom izvan grada, a glavni razlog je bio taj što je to kuća koja je nekada bila službena rezidencija obitelji Trapp prema kojoj je snimljeni poznati mjuzikl „Moje pjesme, moji snovi“, s Julie Andrews u glavnoj ulozi. Ovom doživljaju ćemo posvetiti jedan zasebni članak, no ono što možemo reći je da je to iskustvo bilo zaista nešto.

Villa Trapp (4)_edited

Doručak se ovdje poslužuje u blagovaoni u kojoj je objedovala obitelj Trapp, a svi gosti hotela zajedno doručkuju na jednom velikom stolu koji zaprima oko dvadesetak osoba. Svim gostima je na raspolaganju zajednička dnevna soba te mala, ali divna terasa (koja bi po meni mogla biti malo uređenija no što je). Mi smo boravak 2 noćenja za dvije osobe platili 130€, a dobili smo Junior Suite sobu s pogledom na vrt.

Villa Trapp (2)_edited

Soba se nalazi u potkrovlju, a upravo su u njoj boravili Maria von Trapp i njen suprug Georg, kada je Maria zbog financijskih problema odlučila prvi kat kuće iznajmiti. Do tada, potkrovlje je bilo rezervirano samo za poslugu. U slučaju da odaberete smještaj u nekom drugom hotelu, Villa Trapp je otorena za razgled i vođeno vodstvo po cijeni od 13€ po osobi.

Salzburg Card

Svoju popularnost Salzburg duguje mnogobrojnim baroknim građevinama, ali prvenstveno Mozartu, jednom od najvećih kompozitora na svijetu. Mozart je rođen u Salzburgu te se danas sve vrti oko njega, njegovog života i rada. Posjetitelji dolaze iz svih dijelova svijeta kako bi vidjeli njegovu rodnu kuću, kuću u kojoj je kratko živio, pivnicu u koju je zalazio, violinu na kojoj je svirao ili probali slavne Mozart kuglice.

DSC_0001 (25)_edited

No sve to košta, a ulaznice nisu baš jeftine. Tako ćete za Mozartovu rodnu kuću trebati izdvojiti 10 eura, isti taj iznos trebat će vam ako želite posjetiti i kuću u kojoj je živio. Prirodoslovno-tehnološki muzej, kojeg se isplati posjetiti posebno zbog akvarija i velike kolekcije ruda, naplaćuje ulaz od 8 eura. Za palaču Hellbrun, koja je bila mjesto uživanja i ljetna rezidencija za salzburškog nadbiskupa, i u čijem dvorištu se nalaze ‘Fontane iznenađenja’, ulaznica je 12,50 eura, a u cijenu je uključen i vođeni obilazak fontana.

Hellbrun palace - Salzburg - Vikend Manijaci (2)_edited

Ako na ovaj popis dodate i posjet dvorcu Hohensalzburg, za koji će vas ulaznica doći dodatnih 12 eura, u cijeni je i vožnja uspinjačom, došli ste do iznosa od 42,50 eura. Što je poprilična svota za jednu osobu, a niste posjetili niti trećinu od onoga što Salzburg ima za ponuditi i vidjeti.

Foto - Vikend Manijaci (1)

Za sve gore navedeno dovoljan vam je jedan dobar dan, ako malo usporite onda se može rastegnuti na dan i pol. E sad na scenu stupa Salzburg card. Ova kartica je vaš ključ za grad koji vam omogućuje besplatan ulazak za veliki dio salzburških atrakcija, ali i besplatan javni prijevoz i mnogobrojne popuste u raznim dućanima, koncertnim dvoranama i restoranima.

DSC_0001 (154)_edited

Postoje tri vrste kartica za odrasle osobe i tri vrste kartica za djecu. Kartice su za 24, 48 i 72 sata, a cijene za odrasle kreću se 27, 36 i 42 eura dok će djeca ostvariti 50 % popusta na cijenu za odrasle osobe. Jednom kada imate karticu dovoljno je pojaviti se na blagajni muzeja gdje će vam skenirati karticu i pustiti vas unutra bez previše priče, a u većini muzeja uz karticu dobivate i besplatan audio vodič.

DSC_0001 (171)_edited

Ako sada povučemo paralelu između gore navedenih atrakcija i cijene Salzburg carda za  24 sata, realno je da se sve obiđe u 24 sata, vidjet ćete da ćete uštedjeti oko 20-tak eura po osobi ako ćete kupiti karticu. Karticu možete kupiti na recepciji svakog hotela, u turističkom uredu ili online. Ako karticu kupujete online dovoljno je da odaberete datume od kojeg do kojeg želite da vam vrijedi, podignete je u uredu turističke zajednice, nalazi se na Mozartovom trgu, a ona postane aktivna prilikom prvog skeniranja u bilo kojem muzeju ili nekoj drugoj atrakciji.

Cjelokupni popis atrakcija koje su uključene u cijenu kartice možete vidjeti ovdje.

Najpoznatije atrakcije uz Salzburg Card

Hohensalzburg Fortress

Ovaj se dvorac nalazi na brdu iznad gradske jezgre, a do njega vozi uspinjača (uključeno u cijenu posjeta). Moram priznati da unutar same tvrđave i nemate nešto spektakularno za vidjeti, no svakako vrijedi posjet zbog predivnog pogleda na grad.

Mozart´s Birthplace i Mozart’s Residence

DSC_0001 (161)_edited

Moratrova rodna kuća nalazi se u staroj gradskoj jezgri. To je kuća u kojoj nećete vidjeti ništa previše. Ako nemate Salzburg Card, posjet ovoj kući se ne isplati, osim ako ste Mozartov veliki fan!

Zoo Salzburg

Salzburški zoološki vrt je zaista predivan. Ako želite pobjeći od vreve grada i opustiti se u prirodi uz brojne životinje, to je mjesto za vas. Nalazi se izvan grada i svakako ponesite dovoljno vode jer je zoo veliki.

Museum of Natural History

DSC_0370_edited

Jedan od zanimljivijih muzeja u gradu kojeg smo ostavili za kraj, a na kraju nismo ni uspjeli vidjeti sve što smo htjeli. U muzeju se nalazi akvarij, sekcija s gušterima i reptilima, dio posvećen tehnologiji, jedan veliki posvećen prahistoriji i dinosaurima te jedan posvećen ljudskom tijelu. Ima tu puno više zato ovaj muzej nemojte preskočiti!

Hellbrunn palace & trick fountains

Ovo je ljetna palača koja je izgrađena s samo jednom funkcijom – za zabavu visokog sloja društva. Nikada nije bila namijenjena za spavanje već za zabavu. Vrtovi palače sadrže brojne fontane koje su u ono doba bile vrhunac tehnologije, a voda pršti sa svih strana. Pazite da vam se ne smoče fotoaparati, jer ovdje voda nije najavljena!

Museum of Modern Art Mönchsberg

Muzej moderne umjetnosti u kojem smo već na samom ulazu vidjeli neke izložbene primjerke iz vremena bivše Jugoslavije. Ispred muzeja se nalazi kafić s predivnim pogledom na grad, no ne savjetujemo vam da ovdje pijete kavu. Osoblje je bezobrazno i morate čekate da vam dodijele mjesta, što je ok kada bi terasa bila puna. No kada je ona prazna, jednostavno se gubi svaki smisao ideje.

Salzburg Museum

DSC_0001 (33)_edited

Ovaj će vam Muzej približiti povijest grada. Od kulture, povijesti i umjetnosti, pa sve do današnjice grada. Mi smo ga preskočili.

Toy Museum

Muzej u kojem ćete probuditi unutarnje dijete u sebi. Ako imate djecu, ovo nikako ne smijete zaobići!

DomQuartier

Ovo je jedna od atrakcija koja nas se najviše dojmila. Predivne i velebne palače smještene u centru grada povezane hodnicima spajaju se sa salzburškom katedralom, a u njima možete istražiti preko 2000 objekata rasprostranjenih na čak 15.000 metara kvadratnih. Tu je galerija, terasa na kojoj možete popiti kavu, državne sobe, Oratorij i još mnoštvo toga. Obavezno posjetiti!

Više informacija, kao i točna radna vremena svih gradskih atrakcija možete pronaći ovdje.

Imate li vi pitanja, savjet, sugestiju ili nešto drugo vezano uz Salzburg, javite nam se putem kontakt obrasca i podijelite s nama svoje mišljenje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here