Verona je jedan od najromantičnijih gradova Italije. Smještena je na samom zavoju rijeke Adige, nedaleko jezera Lago di Garda. Bogata je povijesnim i umjetničkim naslijeđem, a popularnost i bogatstvo stekla je zahvaljujući najpoznatijem ljubavnom paru svih vremena – Romeu i Juliji.

Romeo i Julija je tragična ljubavna priča Williama Shakespearea, o dvoje mladih ljubavnika čija smrt ujedinjuje dvije, ne toliko bliske obitelji. Julija je na dan svojeg vjenčanja s muškarcem kojeg joj je namjestio njen otac ispila otrov u nadi da će nakon smrti biti sa Romeom. Iako je Shakespeare radnju smjestio u Sienu, vjeruje se kako je ideju za romanom pronašao u dvoje stvarnih osoba iz Verone.

Priča o Romeu i Juliji poznata je diljem svijeta i vrlo često je motiv posjeta Veroni. Upravo tamo nalazi se poznata palača, pod nazivom Casa desi Capuleti ili poznatija kao Casa di Giulietta gdje se nalazi čuveni balkon s kojeg je Julija razgovarala s Romeom.


Mnogi ondje traže sreću u ljubavi ili postojeću žele zauvijek zapečatiti. Želite li ući u kuću morate proći kroz prolaz, na čijim zidovima se nalaze milijuni papirića s ljubavnim porukama koje ljudi diljem svijeta ostavljaju. Ukoliko posjećujte Julijinu kuću, nemojte proći pokraj zida a da ne ostavite svoju želju napisanu na papiriću.

U dvorištu kuće, ispod Julijina balkona nalazi se Julijina statua, kraj koje možete osjetiti dašak romantike kojom cijeli prostor odiše. U kamenoj kući danas se nalazi muzej posvećen upravo Romeu i Juliji.

Oni su jedni od najpoznatijih simbola Verone te u velikom pogledu zasjenjuju ostale atrakcije koje Verona nudi. Brojni turisti koji posjećuju ovaj grad ni ne znaju da se nalaze u gradu koji ima preko 50 sačuvanih crkvi, brojne mostove, raskošne vrtove i treći po veličini amfiteatar u Italiji – Areni. Ukoliko se odlučite na posjet Veroni, učinite to s voljenom osobom, a romantično okruženje će vas zasigurno ponijeti da i vi izgovorite pokoji ljubavni stih!

Naslovna fotografija: Spencer Wright / Flickr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here