Grad na vodi, grad ljubavi, grad zaljubljenih, grad koji tone…Kako god je nazvali, Venecija je grad koji zasigurno vrijedi posjetiti. Zbog same lokacije na kojoj se nalazi često je krasi i naziv „Vladarice Sredozemlja“. Ovo je grad pun energije, usudila bih se reći, grad koji nikad ne spava. Usprkos tome, Veneciju okružuju mali otoci za koje se ne može reći isto, a dva najpoznatija otoka koja se nalaze u laguni su Burano i Murano. Iz svojeg iskustva, pisati ću o svom jednodnevnom putovanju u Burano, Murano i Veneciju.

Burano

Tih, mali i miran otočić, pun zelenila i boja. Prvom šetnjom kroz to malo mjesto uvidjela sam kako Burano nije otok koji bi privukao posjetitelje mlađe životne dobi. Zašto? Zbog vrlo usporenog i mirnog života, ali i stanovništva koje je malobrojno i uglavnom staro.

Venecija
Burano, photo Ivana Dombaj

Za razliku od uobičajenog radnog vremena u Hrvatskoj, ali i ostalim zemljama, kafići i trgovine u Buranu otvarale su svoja vrata tek u 10:00 sati. Znamenitost koju vrijedi posjetiti je crkva San Martino, odnoso crkva Svetog Martina koja ima ukošeni toranj, što je ujedno i specifičnost većine tornjeva u Italiji.

Murano

Nakon kratkog obilaska Burana krenula sam na takozvani otok stakla, otok Murano. Veći, bučniji i užurbaniji otok, poznat po proizvodnji stakla. Prilikom dolaska u Murano posjetila sam malu radionicu stakla te upoznala proces izrade predmeta od stakla, koji nimalo ne izgleda jednostavno.

Venecija
Murano, photo Ivana Dombaj

Zaista, za izradu staklenih čaša, figura i lustera potrebno je pregršt kreativnosti i umijeća. Daljnjim obilaskom stigla sam do Crkve Svete Marije i Svetog Donata koja je posebna po bizantskom mozaiku i relikviji sv. Donata.

Venecija
Murano, photo Ivana Dombaj

Što im je zajedničko?

Ono što je zajedničko otocima Burano i Murano su vodeni kanali po kojima se vozi i obavljaju svakodnevni poslovi na barkama. Predivni drveni mostići idealni su za razgledavanje ulica i raznobojnih kuća po kojima su otoci i najpoznatiji. Sve kuće imaju balkone ili terase koje su ukrašene različitim vrstama cvijeća, a što svakoj kući daje dodatnu živost i posebno ugodan osjećaj ljepote. 

Venecija, vladarica Sredozemlja

Nedaleko od ovih mali i mirnih otočića nalazi se nimalo takav grad, Venecija. U prvom trenutku, uvidjela sam masu ljudi sa ruksacima i fotoaparatima koji hodaju okolo te mnoštvo trgovaca suvenirima. Tijekom obilaskavsudarala sam se s nepoznatim ljudima, tražila mjesto za prolaz te pozorno gledala zastavicu svog vodiča.

Venecija
Venecija, photo Ivana Dombaj
Venecija
Venecija, photo Ivana Dombaj

Sve ulice, mostovi, trgovine, trgovi toliko su slični da čovjek u svakom trenutku može izgubiti orijentaciju, misleći da si na dobrom mjestu, a zapravo nisi i to tek shvatiš nakon pola sata. Nakon obilaska grada, ogladnjela  sam i poželjela popiti kavu, ali uz vrtoglave cijene, zaboravila sam na glad.

Kakve su cijene?

Mnoštvo je luksuznih i elitnih restorana u kojima možeš popiti kavu za 25€ uz klasičnu glazbu, prekrasan pogled i vrhunsku uslugu, ali ima i malih kafića u kojima se kava može popiti za 5€. Italija je sama po sebi poznata kao zemlja vrhunske gastronomije, te je poznata po pizzi, čije se cijene kreću od 3€ do 6€, komad.

Što vrijedi istražiti?

U Veneciji svakako vrijedi vidjeti poznate gondole, te znamenitosti kao što su Trg svetog Marka, Bazilika svetog Marka, Duždevu palaču i mnoge druge znamenitosti koje krase taj grad.

I za kraj…

Ako si osoba puna energije i znatiželjnosti, ako si gurman i očarava te elegancija, Venecija i otoci su baš ono što trebaš posjetiti. Uzmi kaput, stavi ruksak na leđa, put pod noge i uživaj u ljepotama Italije!

Autorica: Ivana Dombaj

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here