U Krakowu smo bili nekoliko puta i uvijek se iznova iznenadimo ljepotama ovog grada na jugu Poljske. Mnogi će pomisliti, ah što ću tamo, no vjerujte nam – Krakow neće razočarati ni jednog svojeg posjetitelja.

Mađarska, Slovačka i stigli ste na odredište

Iako se na prvu čini kao da je Krakow udaljen sto godina vožnje, to i nije baš tako. Istina, trebati će vam barem 7 sati vožnje ako se na putu ne zaustavljate na duže, no svakako razmislite o tome da stanete u Bratislavi, barem na putu prema Krakowu. Prošećite gradom, pojedite nešto domaće (vidite više ovdje), i popijte kavu ili čaj.

Bratislavski dvorac / Foto: Vikend Manijaci
Bratislavski dvorac / Foto: Vikend Manijaci

Postoje dvije opcije, prva ruta je ona koja ide Zagreb – Graz – Beč – Brno – Krakow, no mi smo se ipak odlučili za nešto kraću rutu, a to je Zagreb – Goričan – Szombately – Bratislava – Žilina – Krakow. Za ovu rutu trebati ćete pribaviti vinjete u Mađarskoj (10 eur) i u Slovačkoj (10 eur). Mađarsku vinjetu kupite na benzinskoj kad stignete preko granice, dok Slovačku možete kupiti i online ovdje.

Autoput: Zagreb > Goričan, stara cesta: Goričan > Szombathely, autoput: Szombathely > Bratislava Žilina, stara cesta Žilina > Krakow).

Samo lagano…

Ono što ćete već po dolasku u Krakow osjetiti je svojevrsna opuštenost ljudi koji s posebnom smirenošću obavljaju svoje poslove. Konobarice u pubu, tete u dućanu i osoblje u restoranu kao da im se baš i ne radi, no to nije razlog zbog kojeg se trebate stresirati i zamarati, već suprotno – postanite na tri dana kao oni. Samoposlužni caffe barovi i pubovi ovdje su nešto sasvim normalno, a čak ćete naići i na restorane u kojima svoju hranu naručujete na šanku. Rekli bi pomalo suludo, no s druge strane, vi ste turist i morate se prilagoditi.

Jedan od poznatijih kafića u gradu - preporuka lokalaca // Foto: Vikend Manijaci
Jedan od poznatijih kafića u gradu – preporuka lokalaca za sve one koji vole vodku// Foto: Vikend Manijaci

Jedite vani, isplati se

Krakow je u usporedbi s hrvatskim odredištima ipak nešto jeftiniji, no još uvijek skuplji od ostalih manjih poljskih gradova i turističkih destinacija. Solidan obrok u standardnom restoranu platiti ćete svega 15-18 zł (od 25 – 30 kn), a to će obično biti ručak s juhom i glavnim jelom, bez pića. Jedan od naših odabira bio je simpatičan mali Bistro Lubieto u kojem doduše nismo pronašli previše tradicionalnih jela, ali smo se fino najeli za 16 zł po glavi.

Foto:
Foto: Lubieto Facebook

Naravno, poželite li skoknuti do nekog tradicionalnog mjesta, dobar odabir je restoran Kuchinia u Doroty (Augustiańska 4, Krakow) u kojem ćete platiti desetak kuna više. Ambijent je ugodniji a hrana tradicionalna. Naš savjet je da svoj stol rezervirate unaprijed jer ćete u suprotnome morati pričekati i do sat vremena za svoje mjesto u restoranu.

Foto: Kuchinia u Doroty Facebook
Foto: Kuchinia u Doroty Facebook

Ako je vaš budžet za putovanje minimalan, ne brinite. Dovoljno je mjesta na kojima se možete doslovno ubiti u hrani za svega desetak kuna. Jedno od takvih mjesta je fast food U Szwagra (ul. Miodowa 31, Krakow) gdje smo tradicionalnu Zapiekanku (kruh zapečeni sa sirom i raznim dodacima – gljive bez kojih ne može, salama, šunka i slično) platili točno 10 kuna (6.00zł)

Foto: Vikend Manijaci
Popularna zapiekanka // Foto: Vikend Manijaci

Sve počinje na trgu

Mnogi europski gradovi nemaju jedan glavni trg, već svaki dio grada ima svoje središte. Baš kao i Zagreb, u Krakowu sve započinje na glavnom gradskom trgu. Nema osobe koja dolazi u Krakow, a da ne posjeti ovaj trg koji je zaista poseban. Zapravo, s dimenzijama od 200 x 200 metara ovo je najveći srednjovjekovni trg u Europi čija se struktura i arhitektura očuvala do danas. Trg je podijeljen na dva dijela, a dijeli ga zgrada gradske vijećnice koja se nalazi u samom središtu. Ovaj trg je više puta proglašen «Najboljim gradskim trgom na svijetu».

Krakow - Poljska - Vikend Manijaci8

Kojim god smjerom krenuli od glavnog trga, stići ćete do nekih zanimljivih ulica koje sakrivaju brojne povijesne priče. Krenete li najpoznatijom ulicom Gridzka dolazite do najpoznatije atrakcije grada – Dvorca Wawel koji na ovom mjestu ponosno stoji još od 13. stoljeća. Na dvorcu je više-manje od izgradnje sve ostalo isto, a ono što se vidno promijenilo je pogled koji se s dvorca pruža na ostatak grada.

Vrata prema dvorcu Wawel // Foto: Vikend Manijaci
Vrata prema dvorcu Wawel // Foto: Vikend Manijaci

Iako se ne može pohvaliti ponudom muzeja kao primjerice London, što mu nije ni cilj, Krakow ima tek nekoliko muzeja koji će vam biti dovoljni za upoznavanje burne povijesti grada i sagledavanja kompletne slike cijele destinacije. Među posjećenijim muzejima je svakako Poljski muzej avijacije koji je prema brojnim komentarima na TripAdvisoru «Definetely a must visit place».

Glavni gradski trg / Foto: Vikend Manijaci
Glavni gradski trg / Foto: Vikend Manijaci

Ako putujete u Krakow savjetujemo vam da prije puta svakako pogledate poznati Spielbergov film Schindlerova lista čija radnja govori o Oskaru Schindleru, njemačkom biznismenu koji je spasio živote više od tisuću uglavnom poljskih Židova tijekom Holokausta omogućivši im da rade u njegovim tvornicama. Film će vas uvesti u povijest prošlog stoljeća koja je zasigurno obilježila Krakow za cijelu budućnost. Danas je njegova tvornica otvorena kao muzej, no ne očekujte velike poveznice filma s muzejom koji je više okrenut na priču o životu Židova prije 1939. godine kao i za vrijeme holokausta. Muzej je smješten u turistički popularnoj židovskoj četvrti (4 Lipowa Street, Krakow).

Foto: Fabryka Schindlera oddział Muzeum Historycznego Miasta Krakowa Facebook
Foto: Fabryka Schindlera oddział Muzeum Historycznego Miasta Krakowa Facebook

Ima tu još nekih zaista posebnih muzeja koji možda neće biti od interesa svakoj osobi ali ih svakako moramo nabrojiti. Jedan od takvih je i Cracow Historical Museum – The Rynek Underground smješten u podzemlju Starog grada (Rynek Glowny 1, Krakow). Tu su i Muzej živih leptira, MOCAK Muzej suvremene umjetnosti te jedinstven Muzej Pinballa.

Muzej živih leptira // Foto: Vikend Manijaci
Muzej živih leptira // Foto: Vikend Manijaci

Umjesto hotela, iznajmite stan

Što se smještaja tiče, Krakow je među jeftinijim destinacijama. Nemojte brinuti da ćete potrošiti tisuće kuna za jedan vikend, jer smještaj u hotelu kategorije 4 zvjezdice možete pronaći za svega 600 kuna za dvije osobe. Vidite ponudu smještaja u Krakowu ovdje.

Santi Aparthotel u Krakowu
Santi Aparthotel u Krakowu

Tražite li ipak nešto jeftiniji smještaj, razmislite o tome da iznajmite cijeli stan preko AirBnB-a i vikend u Krakowu provedete kao da ste kod kuće. Mi smo svoj smještaj pronašli upravo preko AirBnB-a, a 4 noćenja smo platili svega stotinjak eura (za 3 osobe). Stan je bio smješten 5 tramvajskih stanica od centra grada, što je u vremenskim okvirima nekih 15-tak minuta.

>> Ako niste sigurni kako AirBnB funkcionira – kliknite ovdje

 

Top 7 stvari koje morate napraviti kad ste u Krakowu

Uzmite si vrijeme i dobro istražite glavni gradski trg

Krakow - Poljska - Vikend Manijaci27

Popijte pravo poljsko pivo za svega 5 zł za pola litre

Krakow - Poljska - Vikend Manijaci23

Prošećite do vidikovca koji se pruža s dvorca Wawel. Ako uđete u sam dvorac, naići ćete na jedinstvenu izložbu koju čini svega jedna slika, a to je original Da Vincijeve «Dama s hermelinom»

Krakow - Poljska - Vikend Manijaci19

S nogu pojedite tradicionalnu Zapiekanku (vidite gore preporuku)

Foto: Vikend Manijaci
Foto: Vikend Manijaci

Skoknite do jedne od najpoznatijih podzemnih atrakcija u Europi – Rudnika soli Wieliczka

Najpoznatija dvorana iz rudnika Wieliczka
Najpoznatija dvorana iz rudnika Wieliczka

Odlutajte do Židovske četvrti i istražite lokacije na kojima se snimao popularan Spielbergov film «Schindlerova lista»

47179185

Nakon što ste se upoznali sa zbivanjima za vrijeme holokausta, vrijeme je da posjetite zloglasni koncentracijski logor – Aushwitz i Birkenau II

Krakow - Poljska - Vikend Manijaci28

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here