Često tražimo neku vikend destinaciju koja nam je relativno blizu, koja ima turističkih sadržaja i u kojoj možemo barem na dva dana vidjeti i otkriti nešto novo. Tako smo mi igrom slučajeva proveli jedan vikend u Motovunu, i moram priznati da je na kraju ispalo tako da su dva dana bila daleko premalo za doživjeti sve čari ovog utvrđenog istarskog gradića.

Motovun

Zaputili smo se put Motovuna u petak popodne, a od Zagreba nam je trebalo oko dobra tri sata vožnje, no, stigli bi mi puno ranije da nakon tunela Učka nisu bili radovi na cesti koji su nas zaustavili na barem pola sata. Ti radovi nisu nimalo umanjili naše prve dojmove koje smo stekli kada smo zabacili pogled na predivna zelena prostranstva istarske unutrašnjosti. To je nešto neopisivo. Pomalo me pogled na zelenilo podsjetio na jedan citat poznate američke biologinje Rachel Carson koja je u svojoj knjizi imena “Silent Spring” napisala slijedeće: “Those who contemplate the beauty of the earth find reserves of strength that will endure as long as life lasts. … There is something infinitely healing in the repeated refrains of nature — the assurance that dawn comes after night, and spring after winter.”

Motovun - Vikend Manijaci (5)

Za one koji ne znaju i nikada nisu bili u Motovunu, važno je znati kako je ovo grad-utvrda, točnije jedna od najbolje je sačuvanih srednjovjekovnih istarskih utvrda, koja se razvila na vrhu strmog brežuljka. U prapovijesnim vremenima, ilirska i keltska plemena gradila su svoje utvrde na mjestu današnjeg Motovuna, a ime mu je također keltskog porijekla – nastalo od riječi Montona, što znači grad u gori.

Centar grada je zatvoren za vozila (osim za osobe koje ovdje žive) te ćete kao turist svoj automobil morati parkirati kod starog groblja ili duž ceste koja vodi prema utvrđenom gradu. Nemojte se preplašiti, do samog centra, tj. vrha i glavnog gradskog trga trebati će vam svega 6-7 minuta pješačenja, a sam put je idealna prilika da upoznate predivnu arhitekturu grada, ali i pokojeg lokalnog stanovnika koji ovdje pozorno promatra i pozdravlja svoje turiste.

Pogled na Hotel Kaštel / Foto: Vikend Manijaci
Pogled na Hotel Kaštel / Foto: Vikend Manijaci

Ljubaznost ćete osjetiti na svakom koraku. Ovdje nema masovnog turizma. Nema resorta s tisuću ležajeva, već svega jedan hotel – Hotel Kaštel te nekoliko privatnih smještajnih objekata. Turistima se pristupa individualno, a upravo je to ono što će me ponovo jednog dana vratiti u Motovun.

Mi smo za smještaj odabrali Villu Borgo, smještenu u samom starom gradu. Ovo je villa koja stoljećima krasi vizuru grada, a već po samom dolasku osjetili smo neku posebnu atmosferu. Interijer je predivan, nešto u “shabby chic” stilu s velikim lobbyem koji je uređen kao svojevrsna suvenirnica.

Villa Borogo - prizemlje
Villa Borogo – prizemlje

Ono što smo na recepciji ubrzo saznali je to da se na prvom katu nalazi terasa s pogledom, a na iduća dva kata predivno uređene sobe. Istina, terasa je toliko lijepa da smo ujutro doručak iz blagovaone nosili gore, samo kako bi uživali u doručku s pogledom. Sanja i Ivana koje su radile za vrijeme našeg boravka bile su toliko ljubazne da su nam objasnile gdje, kako i što, a bome, sa savjetima nisu pogriješile!

Predivna terasa Ville Borgo
Predivna terasa Ville Borgo

Prvi dan smo odlučili provesti lagano, uz čašu vina na terasi, jer znali smo kako je ispred nas buran dan prepun nekih novih doživljaja. Nakon buđenja, slijedio je zaista ukusan doručak na terasi, a odmah nakon njega zaputili smo se u istraživanje grada.

Predivna sobe Ville Borgo / Foto: Vikend Manijaci
Predivna sobe Ville Borgo / Foto: Vikend Manijaci

Imali smo sreću što nas je služilo lijepo vrijeme i što smo se u Motovunu našli baš za vikend kada je iz Labina prema Umagu, a preko Motovuna išla poznata trkačka utkra Istra 100 milja. Kako je Motovun bio jedna od stanica na trasi, malo smo odlučili obodriti sve trkače, a neke smo zabilježili i s našom kamerom.

Sudionici Istra 100 milja / Foto: Vikend Manijaci
Sudionici Istra 100 milja / Foto: Vikend Manijaci

Za ručak smo odabrali restoran Pod Voltom koji se nalazi na samom ulazu na glavni gradski trg (pod voltom), a čija terasa sa 40-tak sjedećih mjesta ima definitivno najbolji pogled u gradu. Naime, terasa restorana se nalazi na trgu Josefa Ressela, ispod gradske lođe i ima prekrasan pogled na okolna mjesta, dolinu rijeke Mirne te motovunsku šumu.

Resoran pod Voltom / Foto: Vikend Manijaci
Resoran pod Voltom / Foto: Vikend Manijaci

Što se ponude hrane tiče, ovo je mjesto na koje ste došli jesti crni ili bijeli specijalitet Istre – tartuf. Konoba Pod voltom posjeduje licencu “tartufo vero”, što znači da vam između ostalog nudi brojne specijalitete s uvijek svježim tartufima. Moram priznati da sam ja ostao naprosto oduševljen jelima koje sam probao, a iako restoran ima nešto više cijene, imajte na umu da će vam pripremiti jela s jednom od najskupljih namirnica na tržištu.

Glavno jelo za prste polizati / Foto: Vikend Manijaci
Glavno jelo za prste polizati / Foto: Vikend Manijaci

Jela vrijede svake lipe jer nakon što jednom probate ono što vješte ruke kuhara restorana Pod Voltom pripreme, teško da ćete ikada jesti bolja jela od tartufa.

Očarani tartufima, nakon samog ručka zaputili smo se u istraživanje Motovunske šume i to s najboljim vodičem – Mirjanom Kotigom. Naime, Mirjana Kotiga zajedno sa svojim suprugom Mirom Kotigom već od 1991. godine vodi obiteljsku tvrtku pod nazivom “Miro tartufi”.

Mirjana Kotiga / Foto: Vikend Manijaci
Mirjana Kotiga / Foto: Vikend Manijaci

Osim što se bave otkupom i preradom tartufa, obitelj Kotiga u vlasništvu ima i nekoliko apartmana smještenih u samom starom gradu, ali i zanimljive turističke sadržaje u ponudi kao što je program lova na tartufe. Ja uopće nisam znao da se netko s time bavi na taj način, a gđa. Mirjana nas je baš zaintrigirala sa svojim zanimljivim pričama i dogodovštinama sve od mladih dana kada se počela baviti tartufarenjem.

Tartufi / Foto: Vikend Manijaci
Tartufi / Foto: Vikend Manijaci

Naravno, posjet obitelji Kotiga nije mogao završiti, a da ne isprobamo neke od proizvoda iz asortimana od kojih sam ja ostao najviše oduševljen kobasicama i sirom s tartufima.

Delicije smo prvo dobro poslikali, pa tek isprobali / Foto: Vikend Manijaci
Delicije smo prvo dobro poslikali, pa tek isprobali / Foto: Vikend Manijaci

Nakon interesantno provedenih dva sata, vrijeme je bilo da se vratimo na stari grad i da istražimo kulturnu baštinu Motovuna. Iako povijest grada započinje prije rimskog vremena, grad je najpoznatiji po svojim srednjovjekovnim obilježjima. Vanjske zidine, unutarnji prsten iz 13 i 14. stoljeća, podgrađe i lapidarij, samo su neki od dijelova ovog predivnog mjestašca. Meni osobno je najzanimljiviji crkva sv. Stjepana koja se nalazi na gradskom trgu, a uz samu crkvu je i zvonik kula iz 13. stoljeća. Malo je poznato da je na istom mjestu u kasnoj antici bila starokršćanska bazilika, još veća no što je današnja crkva sv. Stjepana.

Pogled iz Ville Borgo / Foto: Vikend Manijaci
Pogled iz Ville Borgo / Foto: Vikend Manijaci

Dan smo lagano završili uz još hrane, ovog puta u restoranu hotela Kaštel koji je uz ranije spomenuti restoran Pod Voltom jedan od najboljih u okolici. Moram priznati da me hrana zaista oduševila, a ono što me posebno zaintrigiralo je način posluživanja i serviranja. Iz jelovnika valja izdvojiti istarski pršut, jela od istarskog goveda i naravno jela od tartufa, a ako ipak niste ljubitelji ovog šumskog gomolja, na raspolaganju vam je više vrsta različitih ručno pripremljenih tjestenina.

Predivno dekorirana i ukusna hrana u restoranu Hotela Kaštel / Foto: Vikend Manijaci
Predivno dekorirana i ukusna hrana u restoranu Hotela Kaštel / Foto: Vikend Manijaci

Sve u svemu, Motovun je jedna zaista idealna vikend destinacija i sigurni sam ukoliko se odlučite na posjet, da nećete požaliti, a kući ćete se zasigurno vratiti pametniji za informaciju-dvije.

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here