Blagdan sv. Vinka ili pučki „VINKOVO“, dugo je prisutan u tradiciji Iloka i Srijema, to je autentični i važan vinogradarski blagdan kada vinogradari  trs vinove loze simbolično režu, vješaju se kobasice i sve zalije sa malo vina uz molitvu da godina bude rodna. S tog i drugih trsova običava se odrezati nekoliko ključića, koji nakon što u posudi s vodom i u toploj  kuhinji potjeraju, služe za prognoziranje rodnosti nastupajućeg godišta. No to je i prigoda da se osim obreda zajedno sa svojim prijateljima, partnerima i gostima druži i veseli uz jelo, odlično iločko vino i pjesmu bez obzira na vremenske uvjete jer i zima je toplija uz iločka vina!

vinkovo (3)

Osim doživljaja u vinogradima i podrumima, dvije večeri do kasnih sati u zajedničkom središnjem vinskom šatoru Vinskog klastera Srijem u iločkoj tvrđavi u ponudi će biti puno dobrog vina i glazbe, kako bi se svi što bolje na jednom mjestu ugrijali i zabavili. Za petak, 20.01., predviđen je tamburaški maraton, a u subotu, 21.01., pored uvijek atraktivnog  „Pokladnog jahanja ulicama Iloka“, bit će tu i „pokladni sajam“,  s ponudom srijemskih delicija, od fiša i ribe do mesnih zalogaja, čvaraka, priprava rakije, kuhano vino, razne sorte vina na degustaciji te izbor najboljeg traminca.  U subotnjem večernjem dijelu u šatoru će se uz ponudu brojnih iločkih vinarija po pristupačnim cijenama  moći proveseliti uz Klapu Fajbula i TS Ringišpil. Po četvrti put priprema se i posebno, zajedničko vino: „Graševinu Vinkovo“, koja je enološki sastavljena od vina gotovo svih iločkih vinarija.

Prva rezidba vinkovo (10)

Središnja proslava u vinogradima, kao i inače, predviđena je na vinogradarskoj poziciji Iločkih podruma  – „Vukovo“, u subotu od 14 sati. U nedjelju na sam dan sv. Vinka ujutro je sv. misa i blagoslov, a tijekom dana tradicijsko obilježavanje blagdana u vinogradima i vinarijama širom i okolo Iloka.

Pokladno jahanje u Iloku , 21.01.2017.

I ove godine običaji konjogojaca  u pokladnom godišnjem dobu obilježit će se tradicijskim pokladnim jahanjem iločkim ulicama. Od domaćina do domaćina, od dvorišta do ajnfora, uz ljepotu konja, kočija, nošnje, pjesme i uz dobro vino i rakiju te domaće zalogaje prodefilirat će članovi više konjogojskih udruga iz  Vukovarsko-srijemske i okolnih županija..

pikladno jahanje vinkovo (5)

Ruta:

Početak kretanja povorke i prva postaja je u 12h kod Iločkih podruma (nasuprot stadiona) u ulici dr. F. Tuđmana, potom je kretanje sa nekoliko postaja u ulicama: dr. F.Tuđmana-A.Benešića-Strossmayerova-Radićeva-Trg Ž.D.Rata-V.Nazora-Zagrebačka-Radićeva-Strossmayerova-A.Benešića-dr.F.Tuđmana-Šetalište O.M.Barbarića, tj, stara jezgra/tvrđava gdje je kod šatora i pokladnog sajma završna postaja, predviđena za oko 15.30-16h.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here