Tražite idealnu destinaciju u kojoj ćete se opustiti, vidjeti nešto novo i pri tome dobro naklopati? Zašto ne bi posjetili susjednu nam Ljubljanu!

Ljubljana se nalazi svega sat i pol – 2 udaljena od Zagreba, a to je baš grad po mjeri svakog čovjeka. Što da kažemo, nudi sve, od shoppinga u jednom od najvećih trgovačkih centara regije (BTC) pa do brojnih povijesnih znamenitosti kao što su „Tri mosta“ i Ljubljanski dvorac u samom centru grada.

Dobra stvar je da se za put u slovensku prijestolnicu ne trebate puno pripremati, već je dovoljno da se tamo zaputite i provedete vikend kao da ste pravi lokalac. Ako se izgubite, jezične barijere nemate te lako upitate za sve što vas zanima, a mi vjerujemo da će vam Ljubljančani na ljubazan način odgovoriti, kao što su i nama do sada.

Zanimljivo je to što se u Ljubljani nalazi približno 30 hektara parkova. Najveći dio te površine zauzima park Tivoli s površinom od 17,5 ha, ostalu površinu dijeli 28 manjih parkova. Ljubljana ima i botanički vrt, osnovan 1810. godine, koji je najstarija slovenska institucija s neprekinutim djelovanjem.

Mi smo u protekle dvije godini u Ljubljani bili čak 4 puta, što je puno s obzirom na prenatrpani kalendar kakav imamo, no u ovom članku donosimo vam ono najvažnije što o Ljubljani morate znati!

Kako do Ljubljane

hot-air-balloon-above-ljubljana-u.hocevar

Postoji više načina za posjet Ljubljani, no onaj koji će vam dati najviše slobode je automobilom. Kako smo i gore napomenuli, do Ljubljane će vam trebati svega sat i pol, a dobra stvar je ta što od Zagreba do Ljubljane imate autoput cijelim putem. Za ovaj put trebati ćete kupiti slovensku vinjetu koju možete kupiti na granici, a ona košta 15 za 7 dana, 30 eura za mjesec dana i 110 eura za godinu dana. Ova zadnja opcija je dobra investicija ako često putujete slovenskim cestama.

Druga opcija je da se u Ljubljanu zaputite vlakom. Slovenija ima odličnu željezničku infrastrukturu, a u svaki kraj Slovenije lako je i brzo moguće stići i iz Hrvatske. Vlakom lako možete iz Rijeke, Karlovca, Zagreba, Varaždina i ostalih gradova stići do Ljubljane, Maribora,  Postojnske jame u manje od tri sata vožnje. Cijene su pristupačne, a Slovenske železnice osiguravaju vam brojne popust ukoliko se odlučite putovati vlakom (Zeleni vikend, s vlakom na skijanje, s vlakom na wellness i sl.). Za više informacija pratite njihove stranice www.slo-zeleznice.si. Ukoliko želite iz Slovenije putovati u neku od europskih metropola svakako posjetite web stranice InterRail-a kako bi bili u toku s najnovijim popustima.

Zračni Prijevoz

Zračna luka Jožeta Pučnika Ljubljana je centar međunarodnog zračnog prometa Slovenije. Nalazi se nekoliko kilometara od Ljubljane, a od tamo se možete zaputiti u brojne svjetske destinacije jednom od low-budget kompanija kao što su EasyJet i Wizz Air, koji Ljubljanu povezuju s Londonom, Parizom i Briselom. Jedini slovenski avio prijevoznik je kompanija Adria Airways.

Autom kroz Sloveniju

Ceste su u Sloveniji poprilično dobre te sa svojim automobilom možete pristupiti svim dijelovima Slovenije.  Bitno je spomenuti kako je u Sloveniji potrebno imati upaljena svijetla na automobilu tijekom cijele godine. Najviša dozvoljena visina alkohola u krvi je 0,5 promila. Kako policiju na cesti možete sresti često, preporučujemo vam da ne pijete alkohol uopće.Benzinske postaje na cestama su od  prilike svakih 30 kilometara i rade 24 sata na dan. U slučaju kvara vozila na cestama obratite se za pomoć AMZS na broj telefona 1987.

Kretanje po Ljubljani

breg-d.-wedam

Zbog svoje idealne veličine, Ljubljanu je najbolje razgledati pješice. Sve se važnije atrakcije nalaze u samom centru grada, tako da korištenje javnog prijevoza nije potrebno. Ulice su vidljivo označene te ukoliko pri ruci imate kartu grada, orijentiranje ne bi trebalo predstavljati problem.

Ukoliko ste u Ljubljani za vrijeme lijepog vremena, iskoristite priliku te iznajmite bicikl pomoću kojeg možete razgledati užu i širu okolicu grada. Bicikl možete iznajmiti u Turističko-informativnom Centru Slovenije (1 € /2 sata ili 5 € za cijeli dan) ili  putem sistema poznatog kao “Bicekelj”, čije bicikle možete pronaći na preko 30 stanica unutar grada (već od 1 € za cijeli tjedan).  Više informacija na en.bicikelj.si

U Ljubljani vam je na raspolaganju čak 26 linija gradskog autobusa koji voze od 5:00 ujutro pa sve do 22:30 navečer. Kako bi se mogli voziti autobusima, prvo morate kupiti kartu zvanu Urbana (slično kao Oyster Card u Londonu), a možete ju kupiti putem aparata “Urbanomat” diljem grada, turističkom centru i kiosku već od 2 €. Cijena po putovanju je 1.20 € a uključuje neograničen broj putovanja na svim linijama unutar 90 minuta.

Ako se nađete u situaciji da zaista ne želite koristiti autobusni prijevoz, uvijek vam je na raspolaganju TAXI služba.

Neki od najjeftinijih TAXI prijevoznika su:

  • Taxi Ljubljana (www.taxi.jezakon.si)
  • Taxi Laguna (080 11 17)
  • Taxi Metro (080 11 90)
  • Intertours Taxi (031 311 311)

Svi brojevi koju počinju s 080 su besplatni brojevi!

Što vidjeti?

Trostruki most (Tromostovje)

boat-on-ljubljanica-river-

Nalazi se u samom središtu Ljubljane, a sastoji se od  tri  različita  slikopisna  mosta  smještena  jedan tik uz drugoga.

Stari grad

p_hieng--arboretum7

Stari grad je smješteni između brežuljka na kojem se nalazi poznati dvorac i rijeke Ljubljanice. Sastoji se od dva trga, Mestnog trga (Gradski trg) i Gornjeg trga. Danas se u dobro očuvanim srednjovjekovnim kućama nalaze dizajnerski dućani, restorani i kafići.

Zmajski most

Izgradnja  mosta  je  završila  davne  1901.  godine, a  poznati  je  po  četiri  zmaja  koja  simboliziraju Ljubljanu.  Nalazi  se  na  kraju  ljubljanske  tržnice, svega tristotinjak metara od Tromostovja.

Rimske ruševine

Kratka šetnja zapadno od centra grada dovesti će vas do ostataka Rimskih zidina i brojnih pilara koji su nekad bili dio gradskih vrata.

Ljubljanski dvorac

ljubljana-castle---yard-4-d.mladenovic

Dvorac povrh grada je prvo što ćete uočiti ako se nalazite  na  glavnom  ljubljanskom  trgu.  Svakako posjetite  dvorac  s  kojeg  se  pruža  spektakularan pogled  na  cijeli  grad.  S  dvorca  također  možete vidjeti rijeku Savu, Kamnik i Alpe u daljini. Cijena posjeta za odrasle je 5 €, dok za studente i umirovljenike ona iznosi 3,5 €.

Trg Republike

Trg  je  od  povijesne  važnosti  za  Sloveniju  jer upravo je to mjesto gdje je Slovenija objavila svoju neovisnost  od  Jugoslavije.  Tik  uz  trg  je  smješten Parlament.

Zoološki vrt

Jedan je od najljepših europskih zooloških vrtova u Europi. Otvoren je od svibnja do listopada, a ulaz se naplaćuje od 5€ do 6€.

Najpopularniji muzeji

poletna-muzejska-no-d.-we

Međunarodni grafički likovni centar
Adresa: Pod Turnom 3, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 241 38 00
E-mail: info@mglc-lj.si
Web: www.mglc-lj.si

Gradski muzej Ljubljana – MGML
Adresa: Gosposka ulica 15, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 24 12 500
E-mail: info@mgml.si
Web: www.mgml.si

Moderna galerija
Adresa: Tomšičeva ulica 14, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 241 68 00
E-mail: info@mg-lj.si
Web: www.mg-lj.si

Muzej i stari grad Bogenšperk
Adresa: Bogenšperk 5, 1275 Šmartno pri Litiji
Telefon: +386 1 898 76 64

Muzej suvremene umjetnosti Metelkova
Adresa: Maistrova ulica 3, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 241 68 00, 241 68 34
E-mail: info@mg-lj.si
Web: www.mg-lj.si

Muzej za arhitekturu i oblikovanje
Adresa: Pot na Fužine 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 548 42 70
E-mail: mao@mao.si
Web: www.mao.si

Nacionalna galerija
Adresa: Prešernova cesta 24, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 241 54 18
E-mail: info@ng-slo.si
Web: www.ng-slo.si

[/bs_col] [bs_col class=”col-xs-6″]

Nacionalni muzej Slovenije
Adresa: Muzejska ulica 1, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 241 44 00
E-mail: info@nms.si
Web: www.nms.si

Samostan Stična
Telefon: +386 1 787 85 76
E-mail: info@mks-sticna.si
Web: www.mks-sticna.si

Slovenski etnografski muzej
Adresa: Metelkova ulica 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 300 87 00
E-mail: etnomuz@etno-muzej.si
Web: www.etno-muzej.si

Tehnički muzej Slovenije
Adresa: Bistra 6, 1353 Bistra pri Vrhniki
Telefon: +386 1 750 66 72
E-mail: info@tms.si
Web: www.tms.si

Trubarjeva domačija
Adresa: Rašica 69, 1315 Velike Lašče
Telefon: +386 1 788 10 06
E-mail: info@trubarjevi-kraji.si
Web: www.trubarjevi-kraji.si

Vojni muzej Logatec
Adresa: Tržaška cesta 81a, 1370 Logatec
Telefon: +386 1 754 27 90

Galerija Tivoli
Adresa: Pod turnom 3, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 241 38 00

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here