Ljeto je prošlo, faks je počeo, tmuran i kišni listopad učinio je svoje. Čini se kao idealna prilika za zbrisati na neko putovanje, zar ne? Odluka nije bila teška s obzirom na to da smo naletjele na povratne karte za 20 eura sa zračne luke Treviso (Italija). Ibiza it is. Dakle, Zagreb-Venecija, Venecija-Ibiza, prvo putovanje zrakoplovom, možete zamisliti naše uzbuđenje.

Kao što možete vidjeti na slici, Veneciju napuštamo u šalovima i dugim rukavima, dok nas na aerodromu Eivissa (katalonski Ibiza) očekuje ugodnih 20-tak stupnjeva u 23 sata navečer, krajem listopada!

Ibiza
Idemo na Ibizu!, photo Antonela Kiš

Zašto je Ibiza toliko posebna?

Ibiza je jedan od Balearskih otoka koji se nalaze u Sredozemnom moru. Iako je otok prvenstveno poznat po noćnom životu i zabavi, zanimljiva je činjenica da su veliki dijelovi otoka na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. 1999. – te godine UNESCO je proglasio Ibizu otokom bioraznolikosti i kulture, priznavajući njen povijesni i prirodni značaj i doprinos čovječanstvu.

Tako se na UNESCO-ovom popisu nalaze park prirode Las Salinas, Sa Caleta – naselje gdje su nekad živjeli Feničani, utvrde starog grada Dalt Villa i antičko groblje sagrađeno od starih Feničana krajem 7.stoljeća. No, ovog puta nije bilo vremena za razgledavanje kulturne baštine! Veći gradovi na otoku su Ibiza (Vila d’Eivissa), Santa Eularia des Riu i Sant Antoni de Portmany.

Najviša točka na otoku je Sa Talaiassa 475 metara nadmorske visine. Površina otoka iznosi oko 570 km, a idealan način za njegovo istraživanje je rent a car. Nismo se odlučile za ovaj pothvat zbog nedovoljnog vozačkog iskustva. Iako smo relativno kasno stigle na destinaciju, nije bilo vremena za odmor, down to business.

Kako se snaći na Ibizi?

Pitate se kako ćete se snaći ako naiđete na problem? Ne brinite, lokalci će vam više nego rado pomoći. Sve što smo željele saznati o otoku saznale smo u par sati prve večeri. Tips & tricks, savjeti, što posjetiti, što izbjeći – o svemu smo bile informirane. Uvijek kada bi prolaznike na ulici pitale za smjer, savjet, bilo što, uvijek bi saznale i više nego što smo očekivale što nam je uvelike uljepšalo naš prvi boravak u Španjolskoj. Ubrzo zaključujemo kako smo za mrvicu promašile mjesto izlaska. Ok, krećemo dalje.

Glasoviti klub Pacha bio je pun pogodak

Ekskluzivni klub koji je prepoznatljiv po svom logotipu trešnje proteže se na nekoliko etaža. Poseban je po tome što se kroz labirinte izlazi na terasu pa se vraća na podij i obrnuto. Već godinama drži svoju reputaciju kao jedan od ekskluzivnijih klubova na otoku. U razgovoru s domaćima saznale smo kako smo svega tjedan dana zakasnile na sezonu, a taman su se tjedan dana prije održavali oproštajni partiji.

Delicije otoka i cijene

U svim klubovima cijena bočice vode košta 10 eura, pivo otprilike 10 do 15, a čaša nekog alkoholnog pića kreće se od 20 – 25 eura. Sa svega 130 tisuća stanovnika, ovaj balearski otok smješten u Sredozemnom moru – u špici sezone zna primiti i do 6 milijuna turista. Ako se nas pita, nismo mogle bolje proći; turista je i dalje bilo, no u mnogo manjoj mjeri, a cijene su drastično pale s obzirom na to kolike su bile u jeku sezone. Pad cijena rezultirao je time da smo se svaki dan gozbile u nekom od brojnih restorana na otoku.

Ibiza
Hrana i Sangrija su nas oduševile!, photo Antonela Kiš
Ibiza
Na tanjuru je bilo svega, photo Antonela Kiš

Glasoviti ‘Tapas’

Osvrnut ću se malo na glasoviti ‘Tapas’ u koji su nam se nepca zaljubila do ušiju. Radi se o kombinaciji jela, malenim obrocima spojenim u jedno čija se cijena kreće od 5-10 eura za manje porcije i 10-15 eura za velike porcije. Zamišljena su kao predjela, mogu biti topla i hladna, no danas je to sve popularnije, posebice u Španjolskoj gdje smo mi to jele kao glavno jelo u kombinaciji sa Sangrijom , tradicionalnim pićem porijeklom iz Španjolske i Portugala.

La Isla Bonita (Formentera)

Okej, dosta o hrani, prelazim na drugu stranu hedonizma i drugi glavni razlog našeg dolaska, a to su plaže. Glavna i ujedno najdulja plaža Ibize, Playa den Bossa mjesto je na kojem se kroz sezonu održavaju brojne svakodnevne zabave. Izgledom i čistoćom nas nije privukla dovoljno da se okupamo u njoj tako da smo odlučile ‘skoknuti’ na susjedni otok Formenteru koji je u sastavu Ibize. Čule smo da vrvi prelijepim plažama, onim s bijelim pijeskom i kristalno plavim morem, i zaista je bilo tako.

Ibiza
Ibiza je raj na zemlji, photo by Antonela Kiš

Put trajektom koji nas je koštao 20 eura za tamo i nazad, trajao je nekih 40-ak minuta i svakako se isplatio. Osamljeni otok bez pretjerane infrastrukture, restorani, puste pješčane plaže i tirkizno plavo (toplo!) more. Oduševljenju nije bilo kraja! Izlet na ovaj otok definitivno je upotpunio cjelokupni doživljaj našeg putovanja.

Ibiza
La Isla Bonita!, photo by Antonela Kiš

We’ll be comming back to Ibiza!

Istu večer smo se vratile nazad u hotel prepune doživljaja posljednja četiri dana. Za pet dana uživanja na otoku, uključujući i povratne avionske karte, transfer od Zagreba do zračne luke Treviso, svaka od nas je izdvojila otprilike oko 1000-1500 kn, i nije nam žao ni lipe. Nismo željele kući i obećale smo same sebi da se moramo bar jednom u životu opet vratiti. Zašto? Da nadoknadimo nedostatak razgledavanja kulturne baštine pod zaštitom UNESCA (moš’ mislit). Sljedeći put, dakle, više o kulturnoj baštini, obećajem!

Autorica: Antonela Kiš

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here