S preko 300 kilometara rudarskih puteva, dubine od čak devet etaža i s preko 700 godina povijesti, Wieliczka Salt Mine je zasigurno jedna od najduže građenih atrakcija na svijetu. Rudnik se nalazi svega desetak kilometara od Krakowa, te je nezaobilazna stanica svakog putnika kojeg put odnese u ovaj dio Poljske.

wieliczka-vikend-manijaci-20172

Poznati skladatelj Goethe bio je među prvim turistima koji su posjetili rudnik

Iako ima više od 300 kilometara rudarskih puteva, za posjetitelje je otvoreno tek nešto više od 1% rudnika, dakle oko 3 kilometra, za što će vam biti potrebno oko 2 sata za razgledavanje u grupi od 40-tak osoba.

U rudnik se spušta liftom ili stepenicama
U rudnik se spušta liftom ili stepenicama

Dobra stvar je ta da rudnik ima zaista odličnu infrastrukturu, no to i ne čudi s obzirom na preko milijun i 400.000 posjetitelja godišnje koliko ih posjeti ovaj podzemni fenomen. Zanimljiva je činjenica kako su prvi «turisti» posjetili rudnik već prije 350 godina, a jedan od poznatih posjetitelja, čiji se kip nalazi u dubini rudnika, je i poznati pisac, ljubitelj geologije Wolfgang Von Goethe.

wieliczka-vikend-manijaci-201714

Razgled rudnika započinje spuštanjem stepenicama na prvu etažu koja se nalazi na dubini od 64 metara, a već po spuštanju, moći ćete primijetiti kako su bočne strane većine tunela obložene borovinom, koja je služila kao potporanj da se rov ne uruši, ali koja je i signalizirala dolazak opasnosti. Kada je drvo zaškripilo, znalo se da se nešto događa.

wieliczka-vikend-manijaci-20177
Uz ljude, i životinje su obavljale teške rudarske poslove

Sama šetnja po rovovima i nije nešto spektakularna, ali ono prema čemu ti rovovi vode je zaista impozantno. Jedna od najfotografiranijih prostorija iz rudnika je svakako prost or «Velike kapele» koja je u potpunosti isklesana u kamenoj soli. Podovi, oltar, slike, stepenište, pa i same pločice po kojima hodamo isklesane su rukom svega triju rudara. Nisu to bili umjetnici, arhitekti, kipari ili slikari.

Najpoznatija dvorana iz rudnika Wieliczka
Najpoznatija dvorana iz rudnika Wieliczka

To su bili obični rudari koji su svoj zanat usavršili upravo u podzemlju rudnika Wieliczka. Prema povijesti, trebalo je ukupno 70 godina trojici rudara da završe ovo impozantno čudo, a posljednja skulptura isklesana je prije nešto više od 15 godina – skulptura poljskog pape Ivana Pavla II.

U rudniku se nalaze i staje za konje koji su živjeli u podzemlju, ne bi li pomogli rudarima u obavljanju svakodnevnih poslova. Prvenstveno, konji su služili kako bi pomogli u podizanju i spuštanju tereta kroz rovove pomoću pomalo primitivnih, ali funkcionalnih metoda.

Kamena sol, čija je eksploatacija bila primarna svrha rudnika do 1996. godine, formirana je prije oko 13 milijuna godina od mora koje se nekada nalazilo na tom području. U rudniku se, u posljednjoj od prostorija, nalazi i mala izložba soli, ne samo one iz rudnika soli Wieliczka, već i iz ostalih rudnika diljem Poljske. Malo je poznato, no Poljska ima nekoliko rudnika kamene soli od kojih su neki i danas u funkciji. Wieliczka danas više ne eksploatira kamenu sol, već isključivo sol iz voda koje prodiru u podzemlje, ne bi li sačuvali rudnik od poplava i dobili sol za suvenire i kozmetiku.

Rudnik soli se nalazi na prvoj listi UNESCO-ve zaštićene baštine
Rudnik soli se nalazi na prvoj listi UNESCO-ve zaštićene baštine

U rudniku se nalaze i 3 umjetno stvorena podzemna jezera, dva dubine oko metra i pol, te jednog s najdubljom točkom od čak 9 metara. Jedno od jezera se u povijesti moglo razgledavati i putem čamca, no s obzirom na veliku količinu turista (u jednom trenutku u rudniku može biti i preko 1000 osoba), kapaciteti infrastrukture to jednostavno više ne dozvoljavaju.  Upravo zbog velike količine posjetitelja, u rudnik je instalirana i najmodernija ventilacija, ali i klima sustav koji omogućavaju da temperatura i vlaga budu pod kontrolom.

Puno više od «samo rudnika»

Ono što mali broj posjetitelja zna je činjenica kako je sam rudnik i jedan od poznatijih kongresnih centara Krakowa koji godišnje upotpuni preko 400 organiziranih evenata svojom jedinstvenom lokacijom.

Jedna od kongresnih dvorana u kojoj se organizira i tradicionalan doček Nove godine
Jedna od kongresnih dvorana u kojoj se organizira i tradicionalan doček Nove godine

Na dubini od čak 135 metara, na trećoj, posljednjoj od etaža otvorenih za  javnost, nalazi se nekoliko kongresnih dvorana koje mogu zaprimiti od 120 do čak 400 osoba, a najpopularniji događaj svake godine je zasigurno spektakularan podzemni doček nove godine koji se već tradicionalno organizira u najvećoj od dvorana.

Sam rudnik može se pohvaliti s preko 40 kapelica (što veće prostorije, što samo obilježja na zidovima diljem rudnika) u kojima se može organizirati i podzemno vjenčanje.

Jednom kada uđete, nema više izlaza, barem ne dok zabava ne završi, a upravo je rudnik soli Wieliczka lokacija na kojoj poželite ostati što duže. Uz kongresne događaje, tu su i brojni koncerti te vjenčanja koja se mogu organizirati u jednoj od kapelica rudnika. Tko bi rekao da ćete jednog dana piti kavu, izgovarati sudbonosno «da» ili držati prezentaciju na dubini od desetine kilometra ispod zemljine površine.

Suvenirnica ispod zemlje
Suvenirnica ispod zemlje

Posjetite rudnik

15992096_10206251166716335_1118160760_o
Restoran na dubini od 135 metara Foto: Daniel Herman

Ulaznica za turiste iznosi 89 zlota, što je oko 20 eura (siječanj 2017. – kompletan cjenik pogledajte ovdje), a rudnik je otvoren svakog dana osim 25.-26.12., 1.1., na Uskrs i 1. studenog. U rudnik se ulazi u grupi od 40 osoba, te je samostalni obilazak nemoguć zbog sigurnosti svakog posjetitelja. Razgled se organizira na gotovo svim svjetskim jezicima (Poljski, Engleski, Njemački, Talijanski, Španjolski i Francuski), a gotovo svake dvije minute po jedna grupa ulazi u rudnik. Važno je napomenuti kako je rudnik dostupan i za osobe s invaliditetom.

Radno vrijeme

Više informacija potražite na www.wieliczka-saltmine.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here