Upravo je snijeg idealan za isprobavanje novih ludorija. Zimske radosti ne moraju biti samo skijanje i sanjkanje, ima mnogo aktivnosti kojima se možete dobro zabaviti i tako provesti nezaboravan zimski odmor.

zimske radosti -skijalište

Sanjkanje na Snooc-u

Pješačenje u divljini i traženje mira daleko od utabanih staza jedno je od najopuštajućih aktivnosti kada svoj odmor provodite na planini. Učenje skijanja može trajati godinama i uključuje puno neuspjeha i psovki. Sada, zahvaljujući novom izumu pod nazivom Snooc, čak i oni koji ne znaju ili nikako ne mogu naučiti skijati ili bordati, mogu uživati u snijegom pokrivenim neutabanim putevima. Ove ‘sanjke’, ajmo ih nazvati tako, funkcioniraju na način da s njima hodate uzbrdo a kada dođe vrijeme za spuštanje lako ih pretvorite u ‘sanjke’ s kojima se možete spustiti i po dubokom snijegu. Sastavljene su od dviju kratkih skija na koje se montira sjedalo. Samo oprez, iako izgleda prilično stabilno Snooc vas može dobro zbaciti i priuštiti vam nekoliko snježnih vratolomija. Trenutačno ga možete isprobati u skijaškom resortu Le Grand Bornand u Francuskoj.

 

Baseboarding

Kada sam bilo mali mi smo koristili plastične vreće, većinom od umjetnih gnojiva, koje smo onda punili sijenom ili slamom i one su nam koristile umjesto skija i sanjki. Oni sretniji među nama imali su neki pleh ili metalnu ploču koju su koristili umjesto vreće punjene slamom. No današnji klinci, mali i veliki, imaju mogućnost baseboardinga. U pravilu, riječ je o svojevrsnom bobu posebno prilagođenom tako da si na njega legnete umjesto da sjednete. Još je jedna razlika između običnog boba i baseboardinga, a to je brzina. Baseboarding postiže prosječnu brzinu od 128 kilometara na sat. Malo brzo ako vam se nađe neki stari bor na putu. Za sada postoji samo jedna staza za baseboarding na svijetu i to je ona u Whistleru u Kanadi. Staza je duga 1,5 kilometara a prije nego vas puste na stazu zagrijavate se na pomoćnoj u dužini od 200 metara.

Ice Music Festival, Geilo, Norveška

Tijekom zime održava se mnogo glazbenih festivala diljem skijališnih odmarališta, no samo jedan od njih koristi infrastrukturu izgrađenu u potpunosti od leda. Upravo je to slučaj s ‘Ice Music’ festivalom koji se održava u Geilu u Norveškoj. Od pozornice do stolica, sve je izrađeno od leda. Otišli su toliko daleko da su od leda napravili instrumente kao što su harfe, ksilofoni, gitare i trube. Brrrrr, ne bih baš volio puhat u trubu od leda.

Zimske radosti na biciklu

Specijalno modificirani brdski bicikli sa super debelim gumama savršeni su za vožnju biciklom po snijegu. Ova vrsta aktivnosti na snijegu posebno je popularna među biciklistima koji ne skijaju. Ovim biciklima malo se teže upravlja nego sa standardnim tako da nisu dozvoljeni na otvorenim skijalištima. Tome na kraj stali su u Lenzerheidu u istočnoj Švicarskoj. Ovdje su nekoliko staza koje su bile namijenjene borderima i skijašima, zatvorili i namijenili ih samo za bicikliste. Staze je prepuna prepreka i skokova koji vožnju čine uzbudljivijom.

 

Vožnja psećim zapregama

Nema potrebe da idete sve do Sjevernog pola kako biste uživali u vožnji psećom zapregom. Okruženi veličanstvenim planinskim vrhovima, Peyragudes u Pirinejima, savršeno je mjesto upravo za zimske radosti. Nakon što prođete tečaj koji traje 30 minuta dobit ćete priliku upravljati vlastitim čoporom uzbuđenih haskija. U ovoj aktivnosti mogu uživati cijele obitelji s djecom, uz pratnju iskusnog vodiča. Nakon vožnje psećom zapregom možete se do kraja zabaviti građenjem snježnog iglua.

Bilo kako bilo, zima je savršeno doba za isprobavanje novih aktivnosti. Uz malo truda i pokojeg pada usvojit ćete nove vještine i dobro se zabaviti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here